Metsäteollisuuden muutos näkyy koulutuksessa — metsäkoneenkuljettajista voi tulla pula

Marleena Liikkanen

Essi Illikainen (vas.) ja Saija Lampi opiskelevat paperiprosessin hoitajiksi.
Essi Illikainen (vas.) ja Saija Lampi opiskelevat paperiprosessin hoitajiksi.

Metsä- ja paperiteollisuuden rooli on muuttunut, ja myös koulutuspuoli on pyrkinyt sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Perinteisten koulutusten rinnalle on viime vuosina tullut uusia aloja.

Imatralainen Saija Lampi opiskelee Saimaan ammattiopistossa (Sampo) Imatralla paperiprosessin hoitajaksi. Tavoitteena on löytää työpaikka kotiseudulta.

— Kiinnostusta kun on, niin jaksaa tehdä läksyt ja lukea kokeisiin. Haluaisin löytää töitä kotiseudulta. Jos töitä ei valmistumisen jälkeen löydy, niin sitten haen opiskelemaan korkeakouluun, 17-vuotias Lampi kertoo.

Ammattikoulutuksen puolella prosessitekniikan peruskoulutus löytyy sekä Imatralta että Lappeenrannasta. Lisäksi koulutusaloja löytyy paperi-, kemia- ja sahateollisuuden tarpeisiin.

Koulutuksen isoin ongelma liittyy Sammon rehtorin Antti Lehmusvaaran mukaan metsäkoneenkuljettajan koulutukseen.

— Metsäkoneenkuljettajista iso osa eläköityy lähivuosina. Teollisuuden puolelta ollaan saatu viestejä, että koneet saattavat pysähtyä kokonaan, jos metsäkoneenkuljettajia ei saada koulutettua riittävästi, Lehmusvaara kertoo.

Metsäkoneenkuljettajakoulutuksen järjestämislupa on Tampereella. Koulutusta kuitenkin järjestetään Etelä-Karjalassa, mutta Tampere hallinnoi kokonaisuutta.

— Olemme hakeneet ministeriöltä järjestämislupaa. Uskon, että saisimme houkuteltua enemmän opiskelijoita, jos koulutus ja sen markkinointi olisivat omissa käsissämme, Lehmusvaara sanoo.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) opintoasioiden johtaja Janne Hokkanen kertoo, että perinteistä paperiprosessi-insinöörin koulutusta ei sellaisenaan enää ole.

— Maailma muuttuu ja sen myötä myös teollisuus. Samalla myös meidän koulutuspainotukset ovat muuttuneet, Hokkanen sanoo.

LUT panostaa uusiutuvan energian tutkimukseen ja koulutukseen sekä kestävän kehityksen hankkeisiin. Kemian ja prosessitekniikan koulutukset tarjoavat kuitenkin Hokkasen mukaan perustiedot myös metsäteollisuuden perinteisiin tarpeisiin.

— Metsä- ja paperiteollisuuden rooli on muuttunut viime vuosina. Puhutaan enemmän biotuotteista ja energiasta. Meillä on kyllä koulutusohjelmia, joista saa peruseväät esimerkiksi paperiprosessiin, mutta pääsääntöisesti nuo koulutukset on muuttuneet osaksi muita pääkoulutuslinjoja, Hokkanen toteaa.

Saimaan ammattikorkeakoulu lakkautti prosessitekniikan insinöörikoulutuksen useita vuosia sitten. Rehtori Anneli Pirttilän mukaan syynä oli vähäinen vetovoima ja heikot työllistymisluvut valmistumisen jälkeen.

— Metsäteollisuus eli silloin vaikeita aikoja, mikä ehkä säikäytti hakijat. Lisäksi vuosi meiltä valmistumisen jälkeen alle 40 prosenttia uusista alan insinööreistä oli töissä, Pirttilä kertoo.

Pirttilä muistelee, että keskusteluja käytiin tuolloin sekä ministeriön että teollisuuden kanssa. Lopulta prosessitekniikan insinöörikoulutus keskitettiin Tampereelle.

— Olen samaa mieltä teollisuuden kanssa, että lakkautuspäätös oli harmillinen juttu meidän alueelle, Pirttilä toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.