Ruokolahdella keskusteltiin tiistaina, millaisilla askelmerkeillä kolmen kunnan matkailuhanketta viedään eteenpäin — ”Nyt pitäisi perustaa yhteinen matkailuorganisaatio, ja saada sille uskottava rahoitus”

Ruokolahti, Rautjärvi sekä Parikkala ovat jo yli vuoden ajan tehneet yhteistyötä kolmen kunnan matkailuhankkeen tiimoilta. Tiistaina haettiin seuraavia askelmerkkejä. Keskustelutilaisuudessa käytiin läpi organisaation muotoa, rahoitusta, yhteismarkkinointia sekä mahdollista tulevaa hanketta.

Santeri Tynkkynen

Tilaisuutta veti elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen, joka on projektissa mukana vuoden loppuun saakka.
Tilaisuutta veti elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen, joka on projektissa mukana vuoden loppuun saakka.

Ruokolahden Seurakuntaopistolla, Jaakkiman kampuksella, järjestettiin tiistai-iltana kolmen kunnan matkailuhankkeen toimesta avoin tilaisuus, jossa paikalla oli kuntien edustajat sekä alueella matkailun parissa toimivat tahot.

Ruokolahti, Rautjärvi sekä Parikkala ovat jo yli vuoden ajan tehneet yhteistyötä kolmen kunnan matkailuhankkeen tiimoilta.

Rautjärven entisen elinvoima- ja hankekehittäjän Juha-Pekka Natusen mukaan lähes kaikki selvitystyö matkailuhankeen osalta on nyt tehty. Tilaisuudessa pohdittiinkin, millä askelmerkeillä matkailuhanketta viedään eteenpäin.

— Nyt pitäisi perustaa yhteinen matkailuorganisaatio, ja saada sille uskottava rahoitus, Natunen totesi tilaisuuden alkuun.

Tilaisuudessa oli neljä pääteemaa: organisaatio, hanke, rahoitus ja yhteismarkkinointi. Organisaation kohdalla pohdittiin, lähdetäänkö liikkeelle vapaalla verkostolla, yhdistyksellä, osuuskunnalla, osakeyhtiöllä vai jollain muulla organisaatiolla.

— Osuuskunta ja osakeyhtiö ovat poissuljettuja, kunnilla on todella iso kynnys lähteä niihin mukaan, Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen mainitsi tilaisuudessa.

Santeri Tynkkynen

Kolmen kunnan matkailuhanke kulkee työnimellä "Visit Wild Carelia?".
Kolmen kunnan matkailuhanke kulkee työnimellä "Visit Wild Carelia?".

Yhdistyspohjalta liikkeelle

Elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen tiedusteli, kuinka moni hankkeessa mukana olevista toimijoista olisi kiinnostunut vapaaseen verkostoon, yhdistykseen tai yritykseen.

Ensimmäisen ja viimeisen vaihtoehdon kohdalla käsiä ei noussut ylös, yhdistyksen kohdalla sen sijaan nousi lähes jokainen käsi. Se näyttää tässä vaiheessa todennäköisimmältä organisaation muodolta.

— Yhdistyspohja on alkuvaiheessa kaikista paras ihan jo sen takia, että tarvitsemme julkisia tukia, joita yhdistyksen on helpompi hakea kuin yrityksen, Natunen totesi.

Hän toi esille, että olemassa on jo yhdistys, Rautjärven matkailu ry, jota kolmen kunnan hankkeessa voisi hyödyntää.

— Olisi järkevä, jos siitä voisi rakentaa yhdistyksen kolmen kunnan yhteistyölle. Nimen muutos ja hallituksen kokoonpano niin, että siinä on esimerkiksi kunnilla oma edustus, sekä matkailualan toimijoilla oma edustus, Natunen taustoitti.

Tämän kannalla paikalla oleva yleisö myös oli.

Santeri Tynkkynen

Tilaisuudessa oli paikalla hieman yli 20 henkilöä.
Tilaisuudessa oli paikalla hieman yli 20 henkilöä.

Rahoitusta kunnilta sekä yrityksiltä

Rahoituksesta keskustellessa tuli ilmi, että kunnat ovat valmiita lähtemään rahoittamaan yhteistoimintaa 10 000 eurolla.

Natusen ehdotuksen mukaan jokainen mukana oleva yritys sijoittaisi markkinointibudjettiin 500—1 000 euroa. Paikalla olevista toimijoista kukaan ei tätä suoranaisesti vastustanut.

Paikalla olevat tahot olivat myös sitä mieltä, että jatkohanketta tulisi hakea. Natusen mukaan olisi hyvä, jos he saisivat haettua hankkeen, sekä saisivat oman yksityisen markkinointibudjetin mukaan lähtevien toimijoiden osalta.

— Silloin me voisimme tehdä käytännön markkinointityötä, sekä hankkeen puitteissa kehittää niitä asioita, mitkä olisivat tarpeen. Se olisi paras mahdollinen tilanne, Natunen taustoittaa.

Koukkuja matkailijoille

Tilaisuudessa pohdittiin myös, millaisia koukkuja matkailijoille Rautjärven, Ruokolahden ja Parikkalan alueella olisi tarjolla.

Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen toi esille Hiitolanjoen, Saimaan, Parikkalan patsaspuiston sekä Rauhan hotellin, jossa hänen mukaansa ei hirveästi ole aktiviteettejä tarjolla.

— Ne ovat niitä, mitkä meidän pitäisi saada näkyville, Sallinen mainitsi.

Tiistai-illan tilaisuuden pohjalta Juha-Pekka Natunen tekee yhteenvedon, mitä he tulevat tekemään kolmen kunnan matkailun yhteistyön suhteen. Tiedot julkaistaan ensi viikolla.

— Siinä tulee olemaan mitä toimenpiteitä me teemme, minkälainen rahoitus tähän tullaan hankkimaan ja ketkä rahoittavat. Haemme myös mukaan uusia matkailutoimijoita, Natunen kertoi.

Rautjärven kunnalla työt lopettava Natunen on itse matkailuhankkeessa mukana vuoden loppuun asti, sekä mahdollisesti vielä konsulttina ensi vuoden alun.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset