Imatrankoskella pääsee pian taas nauttimaan baaritunnelmasta – Kysyimme ravintoloitsijoilta, millä aikatauluilla pubit palvelevat ja mitä erityisjärjestelyitä rajoitukset tuovat tullessaan: "Myynti on tehty vasta kello 22 jälkeen"

Imatrankoskella toimivat Osmo's Cosmos Bar, Pub Vahti, Bar Q, Broadway-ravintolat, Bar & Cafe Kuohu ja Street Cafe ovat avaamassa oviaan käytännössä heti, kun rajoitukset sen sallivat.

Joonas Tapaninen

Bar Q:ssa on koronatauon aikana tehty pientä pintaremonttia, jotta paikat olisivat entistä ehommassa kunnossa, kun asiakkaita voidaan jälleen alkaa päästää tiloihin, kertoo yrittäjä Jani Isotalo.
Bar Q:ssa on koronatauon aikana tehty pientä pintaremonttia, jotta paikat olisivat entistä ehommassa kunnossa, kun asiakkaita voidaan jälleen alkaa päästää tiloihin, kertoo yrittäjä Jani Isotalo.

Imatran keskustassa pääsee pian taas sammuttamaan janoaan tuopposen äärellä.

Suomen hallitus tiedotti tiistaina, että ravintoloiden koronarajoituksia höllennetään. Uuden linjauksen mukaisesti ravintolat voivat olla kesäkuun alusta saakka auki kello 23 saakka. Anniskelun tulee tosin päättyä tuntia aiemmin. Ravintolat voivat ottaa sisätiloihinsa puolet normaalista asiakasmääristä, lukuun ottamatta terasseja, joita asiakaspaikkarajoite ei koske.

Asiakkaat pois baaritiskiltä

Imatrankoskella toimivat Osmo's Cosmos Bar, Pub Vahti, Bar Q, Broadway-ravintolat, Bar & Cafe Kuohu ja Street Cafe ovat avaamassa oviaan käytännössä heti, kun rajoitukset sen sallivat.

Yrittäjä Petri Rantanen kertoo, että Bar & Cafe Kuohu avaa ovet maanantaina 1. kesäkuuta kello 11.

– Työntekijöiden kanssa on pidetty palaveria ja suunniteltu, miten teemme ravintolassa oleskelun asiakkaille ja itsellemme niin turvalliseksi kuin mahdollista, hän kertoo.

Ravintolan avaaminen poikkeusoloissa edellyttää Kuohun tapauksessa pieniä erikoisjärjestelyitä, joista kerrotaan asiakkaille opasteilla. Nämä liittyvät muun muassa tiskillä asioimiseen sekä kulkusuuntaan ravintolaan tultaessa ja sieltä ulos poistuttaessa.

Asiakaspaikkoja Kuohussa on kaikkiaan 120, joista 90 sijaitsee terassilla.

– Varsinaiseen myyntitilaan ei voi jäädä nauttimaan juomaa ollenkaan, vaan asiakkaat ohjataan eteenpäin asiakaspaikoille.

Rantasen mukaan Kuohussa työskentelee kesäkuussa hänen lisäkseen kolme täyttä työaikaa tekevää työntekijää, kun normaalitilanteessa heitä olisi viisi. Osa-aikaiset mukaan lukien työntekijöitä oli viime kesänä 11. Täksi kesäksi osa-aikaisia ei ole vielä palkattu. Kuohussa on työskennellyt muun muassa opiskelijoita tiskareina ja blokkareina kesäkauden aikana.

– Toivottavasti voisimme jo kesäkuun puolessa välissä hakea lisää työvoimaa. Tällä hetkellä emme uskalla vielä palkata heitä, vaan ammattilaiset tekevät nyt pitkää päivää ja pitävät pakkaa kasassa, Rantanen toteaa.

OC ja Vahti avaavat jo aamulla

Osmo's Cosmos Bar avautuu myös 1. kesäkuuta kello 9 ja on joka päivä auki kello 9–23. Baarissa on kahdessa kerroksessa yli 500 asiakaspaikkaa, joista puolet tulee viikonloppuisin käyttöön.

– Pystymme avaamaan alakerran, mutta emme samalla meiningillä kuin ennen. Avaamme sen ilman ohjelmaa, narikoita ja pääsylippuja niin, että jokaiselle on pöytäpaikat, kertoo ravintolan toinen pääyrittäjä Pete Kiisseli.

Samana päivänä ja kellonlyömällä OC Barin kanssa avautuu Pub Vahti. Eekoon toimialajohtaja Aleksi Vuorinne kertoo, että sulkemisajankohta vaihtelee kysynnän mukaan, mutta vähintäänkin viikonloppuisin ravintola palvelee kello 23 asti.

Bar Q aukeaa entistä ehompana

Jukankadun varressa toimivassa Bar Q:ssa on tehty koronatauon aikana pientä pintaremonttia. Ravintola avautuu entistä ehompana 1. kesäkuuta kello 12. Baari aukeaa maanantaista lauantaihin puoliltapäivin, sunnuntaisin kello 14.

– Ohjeistuksien mukaan mennään, eli kaikki 70 terassipaikka ovat käytössä ja sisälle voidaan ottaa nyt 170 asiakasta. Niin paljon tulijoita päiväsaikaan kuitenkaan tuskin on, yrittäjä Jani Isotalo sanoo.

Karaokea baarissa ei mikrofonien käyttöön liittyvän tartuntariskin takia ainakaan vielä kesäkuussa käynnistetä. Isotalo kertoo, että karaoke laitettiin tauolle jo ennen kuin edes määräystä ravintoloiden sulkemisesta oli olemassa.

Isotalo ennakoi, että aukioloaikojen supistamisesta koituu ravintolalle merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Myös henkilökunnan palkkaamisessa joudutaan säästämään.

– Meidän myynnistä 80 prosenttia on tullut kello 22 jälkeen, Isotalo kertoo.

"Myynti tehty kello 22 jälkeen"

Bar Q:n naapurissa sijaitsevasta Street Cafesta todetaan sama asia. Yrittäjä Petteri Koistinen toteaa, että linjaus ravintoloiden sulkemisesta yhdeltätoista kuulostaa pahalta.

– Varsinkin viikonloppuisin myynti on tehty vasta kello 22 jälkeen. Odotettu päätöshän tämä oli, mutta ei tähän täysin tyytyväinen voi olla, Koistinen miettii.

Koistinen kuitenkin toivoo ihmisten ravintolakäyttäytymisen muuttuvan koronan myötä niin, että liikkeelle lähdettäisiin jo hieman aikaisemmin. Street Cafen tiloihin mahtuu koronarajoitusten myötä kerrallaan 40 asiakasta. Asiakkaita palvelee alkuvaiheessa 2–3 työntekijää.

Vääräntalon ruokaravintola yhä ilman toimijaa

Vääräntalon Broadway-ravintolat avaa koronatauon jälkeen ovensa päivää muita ravintoloita myöhemmin, tiistaina 2. kesäkuuta.

– Kellonaika on vielä hakusessa ja neuvottelun alla, yrittäjä Antti Häkli kertoo.

Joonas Tapaninen

Broadwayn ulko-ovet ovat olleet naulattuina kiinni lankuilla koronan katkaistua ravintolatoiminnan. Esteet voidaan pian poistaa, sillä ravintolan on määrä avautua uudestaan 2. kesäkuuta.
Broadwayn ulko-ovet ovat olleet naulattuina kiinni lankuilla koronan katkaistua ravintolatoiminnan. Esteet voidaan pian poistaa, sillä ravintolan on määrä avautua uudestaan 2. kesäkuuta.

Yökerho pysyy toistaiseksi kiinni.

Vääräntalon keväällä lopettaneen ruokaravintolan tiloihin ei ole löytynyt uutta toimijaa. Häklin mukaan yksi mahdollisuus on, että baarin puolelta voisi tilata juoman kylkeen pubiruokatyylistä syötävää, mutta tämä idea on vasta kypsyttelyasteella.