IPV haluaa päästä eroon tupakoinnista ja nuuskan käytöstä seuran tapahtumissa — ”Ongelma ei ole merkittävä, mutta haluamme korostaa, että sellainen ei kuulu lajiin”, toteaa puheenjohtaja Liisa Marsio

Käytön ehkäisy koskee kaikkia urheiluseurassa mukana olevia. IPV käynnistää valistustyön yhdessä Eksoten kanssa ja haastaa myös muita urheiluseuroja vastaavaan.

Anssi Kemppinen

IPV:n puheenjohtaja Liisa Marsio haluaa, että IPV:n toiminnassa välitetään hyvää roolimallia lapsille ja nuorille.
IPV:n puheenjohtaja Liisa Marsio haluaa, että IPV:n toiminnassa välitetään hyvää roolimallia lapsille ja nuorille.

Imatran Pallo-Veikot (IPV) haluaa minimoida tupakan, nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden käytön seuran toiminnan aikana. Sen vuoksi pesäpalloseura käynnistää valistusyhteistyön Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa.

— Ongelma ei ole merkittävä, mutta me haluamme korostaa, että sellainen ei kuulu harrastuksen ja lajin yhteyteen. Haluamme olla hyvänä esimerkkinä ja edistää terveyttä, toteaa IPV:n puheenjohtaja Liisa Marsio.

Ei-toivotuiden tuotteiden toivotaan pysyvän poissa harjoitusten, pelimatkojen, otteluiden ja myös muiden seuran tilaisuuksien aikana. Käytön ehkäisy koskee kaikkia urheiluseurassa mukana olevia mukaan lukien vanhemmat.

— Tupakointi tai nikotiinituotteiden käyttö on jokaisen aikuisen oma asia, mutta haluamme herätellä keskustelua siitä, missä paikoissa se on soveliasta, sanoo urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää IPV:stä.

Esimerkin voima on valtava

Käyttöä pyritään suitsimaan valistuksen ja sisäisen tiedotuksen avulla.

— Asiaa käsitellään joukkueenjohtajien ja vanhempien palavereissa, ehkä pyydetään Eksoten työntekijöitä valistamaan suoraan myös vanhempia ikäluokkia, kertoo Valkeapää.

Erityisesti nuuskan käyttö on ongelma monissa urheilulajeissa.

— Esimerkin voima on valtava. Mitä vähemmän nuoret näkevät käyttöä, sitä parempi, Marsio sanoo.

IPV kannustaa myös muita urheiluseuroja vastaavaan toimintaan.

Eksoten työntekijät tekevät valistustyötä pyydettäessä

Eksoten ehkäisevän päihdetyön tekijät ovat sitoutuneet tekemään jatkossa valistustyötä IPV:n sitä pyytäessä.

— Juniori-iässä on kaikenlaisia kokeiluja. Haluamme tukea seuratoimijoita ja jakaa tietoa päihteistä, sanoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Aila Rautio Eksotelta.

Yhteistyö käynnistyi Eksoten aloitteesta.

— Toiveemme on, että mukaan lähtisi jatkossa myös muita seuroja, sanoo Rautio.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut tavoitteen savuttomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä. Yksi STM:n toimenpide-ehdotus on, että liikunta- ja nuorisolakiin säädettäisiin valtakunnallisten avustusten jakamisen yhdeksi edellytykseksi sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Uusimmat uutiset