Kuivuudessa ei ole kaikki: Etelä-Karjalankin viljoja uhkaavat myös tuomikirvat

Tuomikirvan torjunta on tänä kesänä tarpeen, sanoo asiantuntija.

Eino Heinola

Tuomikirvoja kauran oraalla. Kirvat näkyvät kuvan keskellä. Arkistokuva.

Kuluva alkukesä ei ole viljoille helppo.

Kuivuuden lisäksi satoja uhkaavat myös tuomikirvat. Niitä on etenkin kaurassa ja ohrassa, vähiten vehnässä. Torjunta on tarpeen rikkatorjunnan yhteydessä tai jopa erikseen aiemmin, toteaa kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola Etelä-Suomen Pro Agriasta.

Tuomikirvan kevätsukupolvet kehittyvät tuomessa toukokuun aikana, ja siirtyvät lentävinä viljoihin kesäkuun alussa. Ne imevät kasveista nesteitä, ja kuluttavat sen energiaa.

Lisäksi ne voivat levittää viljoihin heinissä säilyvää kääpiökasvuviroosia. Ohralla ja kauralla tuomikirvat voivat aiheuttaa jopa 20 — 30 prosentin sadonalennuksen.

Kirvojen lukumäärä voi lisääntyä 30-kertaiseksi viikossa, kertoo farmit.net -sivusto.

Alkukesän kuivuus on hidastanut sekä myöhäisten että aikaisten kylvöjen kehitystä niin, että sato-odotukset ovat pudonneet vain neljänneksen normaalista.

Ensimmäinen säilörehusato jäi vähän reiluun puoleen tavanomaisesta, Heinola toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat