Kolumni: Maakuntalaulu soi nyt vaimeasti

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut 21:n suurimman kaupungin johtajat työillalliselle. Teemana on kaupunkipolitiikka.

Vapaavuori on korostanut, että suuret kaupungit ovat kuvainnollisesti sanoen samassa junassa, kun maata kehitetään. Toisessa istuu maan hallitus.

Intoilu maakunnista on

Jos juna on sama, niin liput ostetaan jo eri jonoista. Asiakaspalvelua asemien lippukassoilta saa seitsemänä päivänä viikossa enää Helsingistä ja Tampereelta, joissa molemmissa kaupungeissa—ja vain niissä—istuu johtajan paikalla poliittisen mandaatin puheilleen saanut pormestari.

Vapaavuorelle hallituksen ohjelmaan kirjattu maakuntahallinto on jo viime toukokuusta lähtien ollut ”onneton harjoitus”.

Edellinen harjoitus paikallishallinnon järjestämisestä oli kokoomuslaisen kunta-ja hallintoministeri Henna Virkkusen käsialaa. Silloin puhuttiin vastuukunnista.

Kuinka ollakaan, siinä mallissa palvelut järjestävän vastuukunnan asukasmäärän alaraja oli 50 000. Nyt pienin Vapaavuoren kutsun saanut kaupunki on Porvoo, jossa asukkaita on 50 142.

Oli miten oli, niin tämä kaikki on varmasti pelkkää yhteensattumaa.

Kun Helsingin ääni hallituksen politiikan arvostelijana on voimistunut, intoilu maakunnista on maakunnissakin laantunut.

Moni on alkanut epäillä, että maakuntauudistuksessa ollaan kääntymässä Henna Virkkusen viitoittamalle tielle, jossa on umpiperä.

Vain harva hallituksen kansanedusta ministeriringin ulkopuolelta on vaivautunut kommentoimaan Vapaavuoren puheenvuoroja. Into lysähti samoihin aikoihin, kun kävi selväksi, että maakuntavaaleja ei järjestetä presidentinvaalin yhteydessä ensi vuoden tammikuussa.

Ymmärtäähän tuon. Maakuntavaalit väikkyivät monen mielessä halpana poliittisen kannatuksen testiratana sopivan etäällä vuoden 2019 eduskuntavaaleista.

HANNU OJALA

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat