Imatralaisen Juha Astikaisen lapsenlapsen polkupyörä varastettiin tiistaina keskellä kirkasta päivää – Etsintä tuotti tulosta ja pyörä löytyi käytöstä Rajapatsaalta: "Olin oikeaan aikaan oikealla kadulla"

Juha Astikainen löysi lapsenlapsensa varastetun polkupyörän sattumalta Rajapatsaalta. Pyörällä liikkunut henkilö yritti kaupitella varastettua pyörää Astikaiselle.

Santeri Tynkkynen

Imatran poliisilaitoksen varastoon on kerääntynyt reilusti toista kymmentä löytöpyörää.
Imatran poliisilaitoksen varastoon on kerääntynyt reilusti toista kymmentä löytöpyörää.

Imatralaisen Juha Astikaisen tiistaipäivä sai odottamattoman käänteen, kun hänen luona vierailleen lapsenlapsen polkupyörä varastettiin puolen päivän maissa Kanavakujalta pistetalojen pihasta.

Arvokkaan polkupyörän katoaminen harmitti niin poikaa kuin isoisää, joten he päättivät lähteä etsimään kadonnutta kulkupeliä.

Astikainen kierteli yhdessä lapsenlapsensa kanssa Imatraa noin puolentoista tunnin ajan, kierrellen muun muassa Vuoksenniskalla ja Rajapatsaalla. Pyörää ei näkynyt, ja isoisä päätti viedä lapsenlapsensa kotiin.

– Päätin vielä kolmannen kerran lähteä käymään Rajapatsaalla. Kävin muutaman kerrostalon läpi, missä rumasti sanottuna asuu laitapuolen kulkijaa, hän kertaa tapahtumia ja jatkaa, että etsinnästä huolimatta on pitänyt Rajapatsasta aina kivana ja turvallisena paikkana.

Pyörä löytyi käytöstä

Pihoissa ei näkynyt tuttua pyörää. Astikainen oli jo luovuttamassa ja palaamassa kotiin. Kotimatkalla hän kurvasi vielä Rajapatsaan S-Marketin viereiselle poikkikadulle, jossa hän näki henkilön polkemassa tutun näköistä pyörää.

– Ajelin hissukseen hänen perässä kerrostalon pihaan, missä olin jo aikaisemmin käynyt. Hän laittoi pyörän telineeseen ja meni asunnon sisälle. Jäin seuraamaan tilannetta ja tarkkailemaan polkupyörän tuntomerkkejä, onko se varmasti oikea pyörä.

Pian sama henkilö tuli asunnosta takaisin ulos ja kysyi, haluaisiko Astikainen ostaa kyseisen pyörän, jonka hän oli saanut lainaan kaveriltaan.

– Sanoin, että se on lapsenlapsen pyörä ja se on tänään päivällä varastettu. Sanoin, että soitan poliisit, ja kaveri lähti heti lipettiin paikalta, Astikainen kertaa tapahtunutta.

Risto Hämäläinen

Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä, poliisi muistuttaa. Kuvituskuva, kuvan pyörä ei liity tiistain varkauteen.
Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä, poliisi muistuttaa. Kuvituskuva, kuvan pyörä ei liity tiistain varkauteen.

Led-valot revitty pyörästä irti

Pyörä palautui omistajalleen ehjänä, ainoastaan pojan asentamat led-valot oli revitty rungosta irti, ja heijastimet siirretty satulasta ohjaustankoon.

– Sitä en tiedä, oliko tämä henkilö varas, vai oliko hän saanut pyörän käyttöön varkaalta. Se jäi selvittämättä. Mutta pääasia on, että kävi noin hyvä tuuri, ja olin oikeaan aikaan juuri oikealla kadulla, Astikainen toteaa.

Astikainen ei halua puuttua siihen, oliko koululainen laittanut pyörän lukkoon vai ei.

– Ensi kerralla hän ainakin tietää, että pyörä on lukossa tai pyörävarastossa.

Marraskuussa yksi rikosilmoitus pyörävarkaudesta

Varastettuja ja hukattuja polkupyöriä on kertynyt tänä vuonna syksyä kohti poliisilaitosten varastoihin poikkeuksellisen paljon.

Syynä ei ole pelkästään se, että varkauksien määrä on tänä vuonna ollut kasvusuunnassa koko maassa. Poliisin mukaan moni polkupyörän omistaja voisi saada pyörän varmemmin takaisin, jos osaisi kertoa siitä muutakin kuin merkin ja värin.

Kelien viiletessä polkupyörävarkaudet ovat tosin Imatran seudulla vähentyneet. Rikoskomisario Petri Korpisammaleen mukaan marraskuussa Imatralla kirjattiin vain yksi rikosilmoitus pyörävarkaudesta.

Juttua muokattu klo 13.30, vaihdettu pääkuva.