Mustan ja valkoisen teatterifestivaali tuo Imatralle muun muassa kaikkein pahimman natsipyövelin, presidentti Trumpista innoituksensa saaneen tanssiteoksen ja hittimusiikkia maailmalta

Määrän sijaan festivaali on panostanut viime vuodet laatuun.

Kabaret Kalashnikov

Kabaret Kalashnikov tulee Berliinistä.

Enää vajaat pari viikkoa, ja sitten Imatran katukuva piristyy jälleen, sillä silloin alkaa Mustan ja valkoisen teatterifestivaali.

Nyt jo 16. kertaa.

Tänä vuonna festivaali tuo kaupunkiin 13 eri teatteriryhmää eli 60 esittävän taiteen ammattilaista. He ovat kotoisin viidestä maasta: Suomen lisäksi Espanjasta, Saksasta, Venäjältä ja Virosta.

Kakku ja pari kirsikkaa sen päällä

Foto Dani Blanco

Espanjalaisen Cielo rasO dance companyn Piedra on visuaalisesti komea.

Festivaaliohjelma on rakennettu todella värikkääksi. Tänä vuonna luvassa on muun muassa kabareeta, kaksin kappalein.

Niistä ensimmäisessä käydään läpi John Demjanjukin, eli toisen maailmansodan aikaisten natsien julmimman vartijan oikeudenkäyntiä ja vaiheita.

Vaikka esityksen aihe on vakava, itse esitys ei ole. Muutenhan se ei olisi kabareeta.

Viikon toinen kabaree sisältää tangoa, polkkaa ja vodkaa niin, että yli jo meinaa läikkyä. Berliiniläisen Kabaret Kalashnikovin esitys pursuaa freakshowta, akrobatiaa ja vahvoja balkanilaisia rytmejä.

Kun taiteellinen johtaja, Kamran Shahmardan poimii festariviikon tarjonnasta kaksi kirsikkaa kakun päälle, ne ovat kuitenkin tanssia.
Toinen on espanjalainen nykytanssiteos nimeltä Piedra, joka kuvaa muun muassa henkilökohtaisen tilan oikeutta ja sitä, kumpi on tärkeämpi, sielu vai ruumis.

Toinen tanssiteos, Susanna Leinonen companyn Nasty on saanut innoituksensa muun muassa parin vuoden takaisista Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Ja etenkin siitä hetkestä kun presidentiksi valittu Trump sano, että hänen kilpailijansa Hillary Clinton on ”such a nasty woman”, niin häijy nainen.

Eikä musiikinkaan puolella säästellä, sillä tällaista herkkua ei Imatralle ihan päivittäin tule. Virolainen Trad Attack! - yhtye matkustaa Imatran keikkansa jälkeen Espanjaan, Malesiaan ja Ruotsiin, sillä sen musiikki tuntuu vetävän isot salit täyteen kaikkialla maailmassa.

ROC IT street

ROC IT -kummajainen tulee Saksasta ja esittää vaarallisia ja hauskoja stuntteja Koskenpartaalla.

Tämänvuotisilla festareilla on jälleen runsaasti myös ilmaisohjelmaa jongleerauksesta katuteatteriin ja tulta nielevään käärmeihmiseen. Siitä huolimatta, että tapahtuman budjetti on pysynyt samana viimeisen vuosikymmenen, ja että se tehdään talkootöillä.

Miksei vaikka elokuvafestari?

Shahmadran naurahtaa käyvänsä muissa maissa tekemässä töitä ja ansaitsemassa rahaa, jotta pystyy toteuttamaan Imatralle kunnon teatterifestivaalin.

Ja suunnitelmia hänellä olisi vaikka kuinka paljon lisääkin. Miksei vaikka järjestää elokuvafestaria Koskenpartaalla, niin että kävelykadulla ja baareissa näytettäisiin niitä aina 03:n saakka — ja yleisölle maksutta.
Hyödyt tulisivat takaisin siinä, että kaupungin yöelämä vilkastuisi ja sitä myöten koko paikan henki.

— Imatra on ihan älyttömän kaunis kaupunki, järvien keskellä ja Vuoksen halkomana. Täällä olisi potentiaalia vaikka millaiselle matkailukeskukselle!

Piia Kaskinen

Mustan ja valkoisen teatterifestivaalin voimahahmot, Katri Lätt ja Kamran Shahmadran.

Mutta se vaatisi panostamista myös kulttuuriin. Shahmadranin mieli tekisi tuoda Imatralle myös niin isoja tähtiä, että yleisö tulisi muistakin kaupungeista heitä katsomaan — ja rahaahan se vaatisi.

— Ensimmäiset kymmenen vuotta festari toi tänne mahdollisimman monipuolisesti teatteria, tarjosi mahdollisimman paljon valinnanvaraa ihmisille. Sen jälkeen olemme tuoneet vähemmän, mutta kalliimpia ja laadukkaampia esityksiä. Nyt konseptia olisi taas aika muuttaa.

Kaupungilla on miljoona muutakin ongelmaa ratkaistavanaan, ja yleensä ne kaikki liittyvät tavalla tai toisella rahaan, Shahmadran sanoo.

— Silti kulttuuria ei kannata unohtaa. Jos se lähtee, kaupunki surkastuu provinssiksi. Jos haluatte että festivaali säilyy, käykää katsomassa esityksiä.

Mustan ja valkoisen teatterifestivaali Imatralla 4.—6. kesäkuuta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset