Postissa kulkee leimaamattomia lähetyksiä — Mutta jos leikkaat postimerkin talteen, ja käytät sen uudestaan, teet rikoksen

Posti pyrkii oikomaan järjestelmänsä niin, että kaikki kirjeet saavat leimat.

Raimo Eerola

Postissa kulkee leimaamattomia lähetyksiä — Mutta jos leikkaat postimerkin talteen, ja käytät sen uudestaan, teet rikoksen

Aika ajoin posti kantaa kotiin kirjeen, jonka postimerkkiä ei ole leimattu.

Postin viestintäpalvelu, mistä johtuu, että postimerkkejä ei ole leimattu? Onko tapahtunut joku muutos Postin toiminnassa?

— Ei mitään muutosta ole tapahtunut. Posti on tehnyt postimerkkien leimausasteen parantamiseksi viimeisen vuoden aikana systemaattisesti toimenpiteitä. Resursointia on tarkennettu ja leimauskoneita lisätty.

— Posti seuraa aktiivisesti kirjeiden leimausastetta ja leimojen laatua otantatutkimuksilla, minkä johdosta leimausaste on parantunut merkittävästi tänä vuonna. Valtaosa postimerkillisistä kirjeistä leimataan, mutta alueellisia eroja on jonkin verran.

— Myöskin leimausteknologia eroaa hieman postikeskuksittain, joka myös vaikuttaa hieman leimausasteeseen eri paikkakunnilla. Henkilöstövajauksen esimerkiksi äkillisten sairastapausten myötä saattavat toisinaan johtaa leimauksen ohittamiseen.

Voiko leimaamattoman postimerkin käyttää uudestaan? Osa ihmisistä näet leikkaa merkkejä talteen?

— Postimerkin uudelleenkäyttäminen ei ole laillista, sen määrittää postilaki. Leiman puuttuminen ei siis ole määräävä tekijä vaan se, onko postimerkkiä käytetty postilähetyksen maksuun jo aiemmin.

Kuinka paljon erilaisia postimerkkejä postin valikoimassa on?

— Posti julkaisee uusia postimerkkejä 5-6 kertaa vuodessa yhteensä noin 20 julkaisua. Erilaisia postimerkkejä vuositasolla ilmestyy noin 60 kappaletta.

— Postin verkkokaupassa on tarjolla laaja valikoima käytössä olevia postimerkkejä myös aiemmilta vuosilta. Verkkokaupan valikoimassa on tällä hetkellä 143 eri julkaisua.

Luetuimmat