Näkyykö koronan synnyttämä mökinostobuumi myös Imatran seudulla? Kyllä, sanovat kiinteistönvälittäjät

Myös Ruokolahden Härskiänhovista on käynnissä neuvotteluja suomalaisten tahojen kanssa.

Kimmo Metsälä

Oma rauha ja oma ranta. Niitä mökinostajat hakevat myös Imatran seudulta.
Oma rauha ja oma ranta. Niitä mökinostajat hakevat myös Imatran seudulta.

Viime aikoina eri puolilla maata on puhuttu koronapandemian aiheuttamasta mökinostobuumista. Näkyykö se myös Imatran seudulla?

Keskellä kuuminta kesälomakautta Uutisvuoksi sai kiinni vain kaksi sellaista kiinteistönvälittäjää, jotka pystyivät kommentoimaan asiaa – mutta heidän mielestään vastaus on selvä. Mökkikaupan suhteen tämä vuosi on ollut edellisvuotta vilkkaampi myös Imatran seudulla.

– Tämän seudun mökkikaupat lähtivät hyvin liikkeelle heti alkukesästä, huhti-toukokuussa, sanoo Mia Savolainen, OP Koti Etelä-Karjalan toimitusjohtaja.Hänen mukaansa kiinnostusta ovat herättäneet kaiken hintaiset mökit, aivan pienistä ja edullisista kalleimpiin saakka. Muuten korona ei ole asiakkaiden kiinnostuksenkohteita muuttanut: Imatran seudulla mökiltä toivotaan ennen kaikkea omaa rantaa ja omaa saunaa.

Savolaisen mukaan valtaosa mökkikauppoja hierovista on eteläkarjalaisia. Jonkun verran asiakkaita tulee myös pääkaupunkiseudulta, mutta pitkät ajomatkat Imatran seudulle verottavat heidän määräänsä.

Siihen, onko korona tuonut lisää mökkien hintoihin, on liian aikaista lähteä analysoimaan, Savolainen sanoo.

– Asiakkaat ovat nykyään hyvin hintatietoisia, sillä mökkien sijainteja, kuntoja ja hintoja on helppo vertailla. En näe, että niihin olisi tullut koronalisää. Laadun ja hinnan pitää kohdata. eikä mökkiä hankita hetken huumassa, vaan se on pidemmän ajan investointi.

Myös myyjien on hyvä olla aktiivisia.

– Monella voi olla suvussa useitakin perintömökkejä. Vielä on mökkikauppa-aikaa jäljellä, Savolainen sanoo vähän kuin suosittua laulua tapaillen.

"Härskiänhovi on herättänyt kiinnostusta"

Myös LKV Saimaa Finlandin toimitusjohtaja Niko Laamasen mukaan nyt on hyvä aika laittaa mökki myyntiin Saimaan alueella.

– Potentiaalisia ostajia on paljon liikenteessä.

Myös Laamasen mukaan korona on lisännyt ihmisten halukkuutta vapaa-ajan kiinteistön hankkimiseen myös Imatran seudulla. Tilannetta auttaa myös se, että ainakin Saimaan alueella tietoliikenneyhteydet ovat pääsääntöisesti kunnossa, joten etätöitä pystyy tekemään myös mökiltä käsin.

– Aiempiin vuosiin verrattuna liikkeellä on ollut myös nuorempia ostajia. Ihmiset hakevat pääsääntöisesti sellaisia tontteja joilla on jo rakennuksia valmiina, mutta myös tonttikaupassa on havaittavissa pientä piristymistä.

Laamasen yritys myy myös Ruokolahden Härskiänhovia.

– Se on herättänyt kiinnostusta. Neuvotteluja on käynnissä suomalaisten tahojen kanssa, hän kertoo.

Heinäkuun puolivälissä Oikotie.com ja Etuovi.com -palveluissa on Imatran seudulta eniten mökkejä myynnissä Ruokolahdella. Niiden hinnat vaihtelevat paristakymmenestä tuhannesta yli miljoonaan, sekä yli viiden miljoonan hintaiseen Rantalinnaan.

Juttua muokattu 9:44; korjattu kirjoitusvirhe.

Luetuimmat