Imatralla kaksitoista vuotta asunut Paula Raatikainen otti maaliskuussa askeleen kohti tuntematonta ja perusti yrityksen: nyt hän haluaa olla esimerkki yrittäjille – "Lannistumalla ei saavuta mitään"

Raatikaisella on kahdeksan vuoden kokemus alalta, jota hän hyödynsi yrittäjäksi ryhdyttyään.

Juho Kokko

Paula Raatikainen ryhtyi alkukesästä yrittäjäksi. Hän on opiskellut muun muassa kirjanpidon- ja palkkalaskennan ammattitutkinnot ja näiden jatkeeksi hän opiskeli vielä merkonomiksi.
Paula Raatikainen ryhtyi alkukesästä yrittäjäksi. Hän on opiskellut muun muassa kirjanpidon- ja palkkalaskennan ammattitutkinnot ja näiden jatkeeksi hän opiskeli vielä merkonomiksi.

Imatralainen Paula Raatikainen työskenteli maaliskuuhun asti palkallisessa työsuhteessa. Lomautuksen myötä työtunnit vähenivät ja Raatikainen ryhtyi pohtimaan tulevaisuuttaan.

Yhtenä vaihtoehtona oli irtisanoutuminen ja uuden alan opiskelu. Asiakkaat olivat kuitenkin hänelle aikaisemmin väläytelleet yrittäjäksi ryhtymistä. Hän on kokenut työuransa aikana alan nousut ja laskut.

Huhtikuisen irtisanoutumisen jälkeen edellinen työnantaja ilmoitti työntekijänsä lähdöstä, jolloin huolestuneet asiakkaat ottivat yhteyttä ja ilmaisivat huolensa, mitä Raatikainen aikoisi tulevaisuudessa tehdä. Tässä vaiheessa hän ei pystynyt tulevaisuudestaan kertomaan.

Uusi yritys syntyi edellisen työsuhteen päätyttyä kesäkuussa. Kirjanpito, rahoituslaskelmat ja liiketoimintasuunnitelman tekeminen olivat entuudestaan tuttuja asioita.

– Kieltämättä epätietoisuus mietitytti, mutta olen kuitenkin persoonaltani optimisti. Menin maaliskuussa naimisiin ja päätin, että tänä vuonna tapahtuu kaikkea uutta. Halusin olla esimerkki muille yrittäjille, että koronan voi kääntää mahdollisuudeksi. Lannistumalla ei saavuta mitään, Raatikainen kertoo.

Tyhjiä toimitiloja oli tarjolla useita, mutta sopiva löytyi lopulta helposti. Tuore yrittäjä valitsi toimitilan laajentamista silmällä pitäen, sillä hän aikoo palkata tulevaisuudessa ainakin yhden työntekijän.

"Enemmän intoa kuin pelkoa"

Säännöllisestä kuukausitulosta yrittäjäksi ryhtyminen on suuri elämänmuutos. Raatikainen kertoo tiedostaneensa muutokseen liittyvät riskit.

Irtisanoutumisen jälkeen hän ajautui välipudotukseen, kun yrityksen paperit olivat odottamassa rekisteröintiä ja uutta liiketilaa täytyi samaan aikaan aviomiehen kanssa remontoida.

Ainoastaan tuona hetkenä Raatikaisen mieleen hiipi kysyvä ajatus, mitäköhän tulevaisuus toisi tullessaan.

– Enemmän siinä tilanteessa oli kuitenkin intoa kuin pelkoa. Luotan ammattitaitooni ja asiakasläheisyyteen. Minulle on tärkeää palvella heitä ajan kanssa, Raatikainen toteaa.

Yrittäjän mukaan toiminta on käynnistynyt lupaavasti. Uusia asiakkaita on tullut ympäri Suomea ja osa vanhoista asiakkaista halusi hänen palveluiden pariin. Markkinointiin hän haluaa panostaa jatkossa omalla persoonallisella tavallaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset