Kartanohistoriaa ja unelmapuutarhoja — seitsemän tärppiä Mikkelin asuntomessuile matkustaville

Mari Koukkula

Kulttuuritalo Tempon alakerran kokoushuonetta koristavat 1800-luvulta peräisin ovat graniittiset perustuskivet, jotka jätettiin remontissa näkyviin, kertoo yrittäjä Aki Hänninen.
Kulttuuritalo Tempon alakerran kokoushuonetta koristavat 1800-luvulta peräisin ovat graniittiset perustuskivet, jotka jätettiin remontissa näkyviin, kertoo yrittäjä Aki Hänninen.

Mikkelissä alkaneiden asuntomessujen viralliset oheiskohteet Kulttuuritalo Tempo, Mikkelipuisto ja Kenkävero täydentävät messujen tarjontaa. Poimimme myös neljä muuta kiinnostavaa tärppiä Mikkelin kesästä.

Kulttuuritalo Tempo valikoitui oheiskohteeksi Suomen juhlavuoden kunniaksi. Entisessä työväentalossa näkee, millaista asuminen ja puurakentaminen olivat sata vuotta sitten.

Mikkelipuisto tarjoaa ideoita pihaan. Monet messupihoista on haluttu jättää lähes luonnontilaisiksi ja helppohoitoisiksi, joten lisäinspiraatiota pihasuunnitteluun voi hakea puiston mallipuutarhoista.

Kenkävero esittelee Mikkelin kartanohistoriaa ja kotimaista designia.

Messubussi pysähtyy messuilta palattaessa Mikkelipuistossa ja Kenkäverossa, joihin on vapaa pääsy. Keskustasta lähtevä Mikke-juna vie vieraita messujen ajan molempiin kohteisiin. Kenkäveroon pääsee myös Mikkelin satamasta lähtevällä messulaivalla.

Kulttuuritalo Tempo sijaitsee kävelymatkan päässä Mikkelin torilta.

1. Tempossa yhdistyvät vanha ja moderni

Kulttuuritalo Tempo tarjoaa messukävijälle mahdollisuuden tutustua korjausrakentamiseen.

Vuosi sitten alkoi entisen työväentalon perinpohjainen kunnostus, jossa pintaremontin lisäksi uusittiin sähkö- ja vesiputket sekä ilmanvaihto. Työväentalon vanhin osa on rakennettu vuonna 1882, ja remontti haluttiin tehdä vanhaa kunnioittaen.

Messukuukauden aikana Tempossa järjestetään ryhmävieraille opastettuja tutustumiskierroksia taloon.

— Kiertokävelyllä pääsee näkemään, miten vanhaa on säilytetty ja yhdistetty saumattomasti moderniin, sanoo Tempon myynti- ja markkinointipäällikkö Maarika Raitosola.

Raitosolan mukaan kierroksen sielu on valokuvanäyttely, joka esittelee rakennuksen värikästä historiaa yli sadan vuoden ajalta. Talo oli 1900-luvun alussa Mikkelin urheilu-, musiikki- ja teatterielämän merkittävä edistäjä.

Kulttuuritalolle voi pistäytyä myös syömään. Ravintola Lumossa on joka päivä tarjolla vaihtuva lounas- ja illallisbuffet sekä hiiligrillimenu, joka sisältää muun muassa Tempon Burgerin, possun ribsejä ja erilaisia salaatteja.

Asuntomessuihin mennessä talon yhteyteen valmistuu kivetty ulkoterassi, joka on auki myöhään kesäiltaan.

Tempon täysin remontoitu sauna lämpiää tilauksesta.

2. Mikkelipuistosta ideoita puutarhaan

Taru Hokkanen

Mikkelipuistoon tulee tänä kesänä uusia mallipuutarhoja. Vanhat puutarhat uudistuvat muun muassa puu- ja kivirakentamisen uusimmilla tuulilla.

Parin kilometrin päässä messualueesta sijaitseva Mikkelipuisto kattaa kaikkiaan 42 hehtaaria puutarha-, puisto- ja luontoalueita. Puiston vetonauloja ovat kolmisenkymmentä mallipuutarhaa, jotka pursuavat ideoita pihan suunnitteluun.

Yritysten ja yhteisöjen rakentamat pihat esittelevät puutarha-alan tuoteuutuuksia. Puistossa nähtäviä tuotteita voi ostaa kotiinviemisiksi puiston puutarhamyymälästä.

Toiminnanjohtaja Kirsi Olkkosen mukaan Asuntomessuja varten puistoon tulee uusia mallipuutarhoja ja vanhat uudistuvat. Puutarhoissa pääsee tutustumaan muun muassa pihan puu- ja kivirakentamisen uusimpiin tuuliin.

Tänä kesänä Mikkelipuisto juhlii kymmenvuotista historiaansa. Oman juhlavuotensa, Suomen satavuotisjuhlien ja Asuntomessujen kunniaksi puisto täyttyy nähtävästä ja koettavasta.

— Suomen juhlavuosi on kukkaistutusten teemana. Sinivalkoisessa puutarhassa näkee kasveja, joita on ollut pihoilla sata vuotta sitten, ja henkilökunnalla on yllään sinivalkoiset asut.

Heinäkuun alkupuolella puistossa alkaa Törkeen hyvä kesä -hanke, jossa viisi nuorta järjestää iltapäivisin ilmaista ohjelmaa nuorille. Tätä varten puistoon tulee rantalentopallokenttä ja salibandykaukalo.

Mikkelipuiston halki risteilee useita kävelyreittejä. Läheisen harjun takana avautuu uimaranta, jossa on hyppytorni. Lisäksi puistosta voi vuokrata soutuveneen tai SUP-laudan. Perheen pienimpiä varten puistoalueella on kaksi leikkipuistoa.

Konsertteja järjestetään puistossa pitkin kesää.

3. Kenkävero kutsuu rauhoittumaan

Vesa Vuorela

Kenkäveron puutarha lumoaa runsaudellaan. Tontut vievät lapsia seikkailemaan kasvien katveeseen ja etsimään joulupukin porojen lentojuoman aineksia.

Historiallinen Kenkävero puhkeaa messuilla loistoonsa Saimaan rannalla. Satoja vuosia vanhan pappilan puutarhassa rönsyää lukemattomia koriste- ja hyötykasveja, ja yli sata pionia hehkuu kilpaa muiden kukkien kanssa.

Asuntomessujen innoittamana Kenkäveron edustalle Pursialankadun varteen on istutettu tuhansia kesäkukkia.

— Kenkävero tarjoaa vastapainoa messupöhinälle. Kun on viettänyt päivän vilinässä, voi tulla tänne rauhoittumaan ja katsomaan kauneutta, toiminnanjohtaja Anne Ossi sanoo.

Kenkävero on käsitöiden ja suomalaisen designin aarreaitta. Pihapiirissä toimii myymälä, josta voi ostaa sisustustavaroiden lisäksi lähiruokatuotteita. Käsityöläiset myyvät messujen ajan omia kotimaisia tuotteitaan Kenkäveron käsityöläistorilla.

Puutarhan katveessa sijaitsevassa vanhassa saunassa on joulupukin piilopirtti, jossa pukki viettää ansaittua kesälomaa. Tontut vievät lapsia tiistai- ja keskiviikkoaamupäivisin seikkailemaan puutarhaan. Samalla lapset pääsevät keräämään joulupukin porojen salaisen lentojuoman aineksia.

Lasten iloksi pihalla on myös lampaita ja kanoja.

Kenkäveron päärakennuksessa sijaitsee pappilaravintola, joka kestitsee vieraita päivittäin. Muotitaiteilija Jukka Rintala on somistanut päärakennuksen silkkiperhosin.

Ossin mukaan vanhassa pappilamiljöössä vallitsee aivan erityinen tunnelma. Hän toivoo, että moni messuvieras pääsisi osalliseksi siitä.

— Kenkäveron tunnelmaa ei pysty sanoin kuvailemaan, se on koettava itse.

4. Tertin kartano tarjoaa sesongin herkkuja

Taru Hokkanen

Tertin kartanon valtteja ovat lähiruoka ja vehreän puutarhan antimet.

Tertin kartanon historia alkaa jo 1500-luvulta, jolloin suuri maatila toimi rusthollina. Tila tuki kuninkaan armeijaa varustamalla miehen ja ratsun asevoimien palvelukseen.

Nykyään tila on matkailukohde, jonka historiallisissa puitteissa on mahdollista ruokailla, majoittua ja shoppailla. Yrttitarhan kahvila on auki päivittäin, ja kivitallin herkku- ja sisustuspuodista voi ostaa tuliaisia kotiinviemisiksi. Makasiinin muotiaitassa on puolestaan myynnissä muun muassa naisten vaatteita.

aaleanpunaisessa päärakennuksessa sijaitsevassa kartanoravintolassa voi kesällä pistäytyä lounaalla tai illallisella.

— Messujen aikaan saattaa ruokalistalla olla jo omasta metsästä poimittuja sieniä ja marjoja, kertoo sukutilan isäntä Matti Pylkkänen.

Kartanon puutarha kattaa kaikkiaan neljä hehtaaria. Arboretum, muuripuutarha, yrttimaa sekä omena-, kriikuna- ja luumutarha kutsuvat viherpeukalon luokseen.

Puutarhaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla tai omatoimisesti virtuaalioppaan avulla. Muutamina viikonloppuina arkkitehti Kirsti Kovanen emännöi puutarhassa maksuttomia kiertokävelyitä.

5. Anjan Puisto pursuaa harvinaisuuksia

Mari Koukkula

Anjan puistossa on yli 20 pientä lampea, jotka on varta vasten rakennettu puistoon.

Anja Laaksosen elämäntyönä syntyneessä Anjan Puistossa kasvaa harvinaisia kasveja seitsemän hehtaarin alueella.

Laaksonen istutti ensimmäiset tammet puistoon liki 50 vuotta sitten, ja siitä lähtien puiston valikoima on laajentunut vuosittain uusilla kasvi- ja puulajeilla. Puistossa kasvaa muun muassa lukuisia kuusilajeja ja vuosikymmenien ikäinen korkkipuu. Luonnonniityt värittävät alueen länsiosaa.

Anjan puisto sijaitsee kahden järven välisellä kannaksella yhdeksän kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Puiston alueelle on raivattu parikymmentä pientä lampea, jotka on reunustettu kivillä. Lisäksi Laaksonen on tehnyt taideteoksia paikalta löytyneistä kivistä ja juurakoista.

— Tänä kesänä puistossa on paljon uutta ja erilaista nähtävää. Olen esimerkiksi muotoillut pahkoista veistoksia, Laaksonen sanoo.

Kasvien ohella puistossa voi nähdä monia eläimiä. Pensaiden katveessa vipeltää esimerkiksi kaneja sekä riikinkukkoja, kanoja, hanhia ja muita lintulajeja.

6. St Michel kokoaa ravikansan Mikkeliin

Kansainvälisten St Michel -ajojen raviviikonloppu valtaa Mikkelin 14.—15.7.

Taru Hokkanen

St. Michel -ajot kokoavat ravikansan Mikkeliin heinäkuun puolivälissä.

Perinteinen ravitapahtuma on järjestetty Mikkelissä jo vuodesta 1981. Nykyään siitä on tullut Mikkelin suurin vuosittainen yleisötapahtuma, joka kerää raviradan katsomoon ja nurmialueille noin 25 000 ihmistä. Tapahtuman pelivaihto liikkuu kahdessa miljoonassa eurossa.

Hevosurheilun lisäksi raviviikonlopun viihteestä vastaa St Michel Summerfest -festivaali. Musiikkifestivaali järjestetään Mikkelin torilla nyt kolmatta kertaa.

Perjantaina lavalle nousevat Eppu Normaali, Pauli Hanhiniemi & Retkue ja Mika Ikonen. Lauantaina ovat vuorossa Popeda, Rähinä Special ja Pete Parkkonen. Dj Harald tanssittaa festariväkeä molempina päivinä.

7. Jurassic Rock raikaa Kenkäverossa

Mikkelin kesä huipentuu Jurassic Rockiin. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kenkäveronniemeen saapuu monipuolinen kattaus Suomen kärkiartisteja.

Risto Hämäläinen

Jurassic Rock raikaa elokuun alussa Kenkäveronniemellä.

Kenkäveron leirintäalueella voi majoittua omassa teltassaan. Majoittujille järjestetään viikonlopun aikana monenlaista viihdykettä, kuten vesisotia, öljypainiturnaus ja Juralympialaiset.

Perjantaina 4.8. festivaalin avaa Vesala. Avauspäivänä esiintyvät myös muun muassa Sanni, Michael Monroe, Haloo Helsinki ja J. Karjalainen.

Lauantaina musiikki raikaa Kenkäverossa alkuiltapäivästä lähtien. Lavalla nähdään esimerkiksi Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Mokoma, Viikate, JVG, Kaija Koo, Roope Salminen & Koirat ja Apulanta. Illan päättää festivaalin pääesiintyjä, joka on tänä vuonna yhdysvaltalainen punk rock -yhtye Bad Religion.

Viikonloppu päättyy perinteisesti sunnuntain Jurassic Piknikkiin. Koko perheen tapahtumassa esiintyvät Juha Tapio ja Mikko Kuustonen, ja musiikkia voi tulla kuuntelemaan omien eväskorien ja vilttien kera. Alle 10-vuotiaat pääsevät sunnuntain konserttiin ilmaiseksi huoltajan kanssa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.