Vettä on niin paljon, että se on muodostanut suuren altaan tielle Vintterissä: "Sille ei ole mitään tehtävissä" – Talvi on koetellut imatralaisten salaojia ja kaupungin viemäreitä

Runsaat sateet ja lumen sulaminen ovat aiheuttaneet häiriöitä vesijohtoverkostoissa. Viime vuosien saneerauksien ansiosta tukoksia on ollut kuitenkin entistä vähemmän.

Minna Mäkinen

Vintterissä K-Raudan vierainen alikulkutunneli lainehtii iloisena.
Vintterissä K-Raudan vierainen alikulkutunneli lainehtii iloisena.

Helmikuun aikana sulanut lumi ja runsaat sateet näkyvät Imatran katukuvassa. Vintterissä Kartanonkadun alikulkutunneliin alkoi maanantaina muodostua huomattava vesilammikko.

Lätäkkö pääsi syntymään, sillä vettä ei saa johdettua Kuutostien toiselle puolelle, selventää vastaava mestari Kimmo Kauhanen Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipalta. Verkoston toinen puoli kuuluu puolestaan Kaakkois-Suomen Ely-keskukselle.

– Sille ei ole mitään tehtävissä, ennen kuin Elyn puolelta saadaan vetämään. Vettä on tullut niin paljon, että siihen menee oma aikansa, Kauhanen kertoo.

Maanantaina Meltolan jätevesipumppaamolla tapahtui ylivuoto Lampsiinjokeen, kun runsaat sateet lisäsivät viemäriverkoston virtausta ja pumput lakkasivat teknisen häiriön takia toimimasta. Vaikka sateet ovat aiheuttaneet toimeksiantoja, saneerausten vaikutukset alkavat Kauhasen mukaan näkyä.

– Sademäärään verrattuna töitä on ollut kuitenkin aika vähän. Viime vuosina tehty ojien perkaaminen alkaa kantaa hedelmää. Tulvat eivät ole olleet niin pahoja, kuin viisi vuotta sitten.

Yksittäiset salaojat ovat tulvineet

Märkä talvi on pitänyt Imatran Veden niin ikään kiireisenä, kertoo verkostomestari Kari Mäkelä. Hänen mukaansa yllättäväkin veden määrä aiheutti heti useamman tarkastuskierroksen. Ennakoiva kunnossapito alkaa Mäkelän mukaan myös näkyä. Yleisesti verkostot vetävät Imatralla hyvin.

– Olemme onnistuneet niissä kohteissa, joita on saneerattu. Virasojalla, Rajapatsaalla ja Tuulikalliossa se näkyy tällaisilla keleillä.

Siitä huolimatta puheluja on tullut hieman tavallista enemmän. Maanantaina tukos kaupungin viemärissä aiheutti sen, että vettä pääsi omakotitalon kellariin Sotkulammentiellä. Lisäksi imatralaisten kiinteistönomistajien kuivatusvesien kanssa on ollut ongelmaa, Mäkelä kertoo.

– Salaojavesiä on tullut kiinteistöihin. Se voi johtua salaojien tai ränniojien kunnosta, mutta vettä on ollut niin paljon, että sitä on tullut maasta.

Pääpyöräteitä aletaan harjata osittain

Kipan Kimmo Kauhasen mukaan paljas maa alkaa työllistää pian lakaisukonettakin. Kauppojen edustoja ja katuja on lakaistu jo tammikuussa. Seuraavaksi harja kutittelee pääpyöräteitä, jotka aiotaan puhdistaa hiekasta jo osittain. Näin ollen pääväylille jäisi kuitenkin pitoa, mikäli sattuu vielä yllättämään.

– Tällaista on mietitty, vaikka se on vähän riskialtista helmikuussa. Katsotaan vielä pidempää ennustetta kuun vaihteeseen, mutta pyöräilijöiden olisi ainakin helpompi liikkua, Kauhanen sanoo.

Luetuimmat