Arkistosta: Pelissä tähtinä Vitikainen, Bragge, Stenberg — IPV runnoi 30 vuotta sitten Linnalassa tietään kohti kolmatta Suomen mestaruutta

Uutisvuoksen pelijutun kuvassa kiitää huippukautta kesällä 1986 pelannut Kari Stenberg.

Syyskuussa 1986 Imatran Linnalan kentällä pelattiin mitalisarjan pelejä. IPV sai vastaansa Siilinjärven, joka jäi punapaitojen jyräämäksi ennen keskinäisiä loppupelejä. Lue tästä Uutisvuoksessa 2.9.1986 julkaistu peliselostus.

IPV osoitti Siilinjärvelle: Kunto pitää loppuottelujen allakin

Kun Jyväskylässä hävittiin, tarvittiin voitto tästä ottelusta tavoitteeseen pääsemiseksi. Tulemme Imatralle jo perjantaina, katsotaan sitten kuka on kuka.

IPV:n punapaidat osoittivat sunnuntaina Linnalassa, ettei kunto ole karannut mihinkään, vaikka peli ei lauantaina Jyväskylässä irronnut nimeksikään. Yksi nukuttu yö ja huolellinen keskittyminen toivat kentälle uudesti syntyneen joukkueen, joka siistillä pelillä voitti loppuotteluvastustaja Siilinjärven mennen tullen siipolaisia mairitellein numeroin 12—5.

IPV:n voittoa toki avitti se, ettei Siilinjärvi pelannut parhaimmillaan, mutta sen arvoa se ei miksikään muuta. IPV näytti nyt itselleen, että puheet SiiPo:n ylikäymättömyydestä ovat ylimainostettuja. Tuskinpa edes penkillä istuneet Jyrki Korhonen ja Risto Antikainen olisivat IPV:n voitolle sunnuntaina esteitä pystyneet asettamaan.

— Antikaisella on käsi kipeä, mutta kaipa se viikossa paranee, lasketteli SiiPo:n pelinjohtaja Raimo Tikkanen. Korhonen taas teki muuten vain tilaa muille vähemmän peliaikaa saaneille, myhäili savolaisten viuhkamies.

— Me olemme pelanneet ottelusta otteluun veitsi kurkulla. Olisi ollut silkkaa hulluutta vetää nyt henkeen ja vereen turhassa ottelussa, puolusteli Tikkanen omiaan, joita julkinen sana syytteli pelleilystä.

— Tavoitteemme jatkosarjassa oli kolme voittoa. Kun Jyväskylässä hävittiin, tarvittiin voitto tästä ottelusta tavoitteeseen pääsemiseksi, kertoi puolestaan IPV:n Vesa Lipsanen selitykseksi IPV:n piristyneeseen ilmeeseen.

IPV pelasi hyvin

Siilinjärven vähättely ei muuta muuksi sitä tosiasiaa, että IPV pelasi ajoittain varsin hyvin. Joukkue keräsi sisällä yli viisikymmentä kärkilyöntiä ja kärkinelikko pyöritti sisäpeliä varsin näyttävästi vieden tiliinsä kaksi kolmannesta päivän kärkilyönneistä

Ulkopelissä oli hieman sanomista johtuen osin Perttu Härkösen vasta hiljan taakse jääneestä sairastelusta, jonka vuoksi hän pelasi vain puolet ottelusta.

Kari Stenberg oli mahtavassa vedossa. Neljä lyötyä ja kolme tuotua juoksua ynnä yksitoista kärkilyöntipistettä oli päivän sisäpelisaalis. Ulkopelikin oli totutun varmaa ja näin ykköspalkinto ja avain menivät hänelle. Varsinainen ilonaihe oli kuitenkin Mikko Vitikaisen vaihtolyöntipeli. Vain yksi kolmosvaihto epäonnistui ja lyöntivalikoimassakin löytyi, kakkospalkinto.

Raimo Bragge oli myös mainiossa vireessä ja Kari Uosukainen löysi taas oman kunnaripaikkansa. Läpi löi toki myös Pentti Lipponen. Arto Lippojoki pääsi peliin toisella jaksolla ja oli heti kärkimiehiä kentällä. Myös Markku Lintusen tilalle tullut Antti Eteläpää osoitti myös sunnuntaina pelimiehen otteita.

IPV löi ottelussa 55 kärkilyöntiä ja kotiutti mahtavasti yli 700/0:n teholla.

Voitto SiiPo:sta oli psyyken kannalta tärkeä ja voiton arvoa ei vähennä siilinjärveläisten asenne otteluun. Voidaanhan nimittäin myöskin ajatella SiiPo:n piiloutuneen varamiehisen joukkueen suojaan mahdollista tappiota selitelläkseen. Loppuotteluun keskittyminen on herkkää touhua.

SiiPo oli kuitenkin joka tapauksessa ottelussa pari luokkaa imatralaisia heikompi ja seitsemän juoksun tappio on pelitilanteisiin nähden aivan liian pieni. Joukkueesta ei huippumiestä löytynyt. Jari Karjanlahti ja Rauno Tuomainen saivat palkinnot, kun tekivät vähiten virheitä.

Hermosota alkaa

Ottelun jälkeen oli havaittavissa, että hermosota loppuottelun alla on jo alkanut.

— IPV on suosikki, totesi Raimo Tikkanen ja perusteli vakaumustaan sillä, että "olemme saaneet kaiken kesää lukea lehdistä IPV:n olevan varma mestari”.

Hieman pilkallinen hymy suupielessään Tikkanen lupasi kuitenkin ensi lauantaiksi kentälle toisenlaista taistelua kuin tällä kertaa.

— Tulemme Imatralle jo perjantaina, katsotaan sitten kuka on kuka.

IPV:n Vesa Lipsanen puolestaan oli valmis tekemään siilinjärveläisistä ennakkosuosikkeja mestaruusotteluun.

— Me olemme puolestamme nimittäin saaneet samoista lehdistä lukea, että SiiPo on meille ylikäymätön vastustaja

Läpilyöntejä

IPV:n sisäpeli kulki sunnuntaina mallikkaasti, kuten on kulkenut kaikissa loppusarjan kotiotteluissa.

Kari Stenberg aloitti rallattelun kiskaisemalla ajotilanteessa kolmospuolelta läpi. Tilanteesta tuli vain kaksi juoksua, sillä kunnaria yrittänyt Stenberg tuhottiin kolmospesän kynnykselle ja saman tien Vitikainenkin kuoli ennen kotipesää.

Kolmannessa vuorossa Rauno Tuomainen sai lahjakunnarin pallon livahdettua Uosukaisen jalkojen välistä maisemiin.

Mutta neljäs vuoro ratkaisi pelin. Härkönen kotiutti Stenbergin yllättävällä näpäyksellä ohiheiton avustuksella ja sitten Stenberg löi komeasti merkistä väliin. Lipposen vuoro oli seuraavaksi. Läpi kakkosrajasta ja sitten kumura väliin ja peli oli 6—1.

Uosukaisen kunnari tuli ennen taukoa ja edellä tuli toinenkin juoksu, joten tauolle mentiin numeroin 8—1.

Jatkossa Pekka Lavonen lahjoitti SiiPo:lle juoksun ja sitten Matti Laitinen tiputteli Stenbergin merkityn. Hannu Litmanen kavensi merkityllä välilyönnillä ja SiiPo pääsi jo 9—4:ään Pentti Rungon toistettua tempun.

Simo Snellman heitti IPV:lle juoksun ja Litmanen pudotti Eteläpään hidastetun. Sama toistui Lavosen lyönnillä.

IPV:llä oli tusina täynnä ja Siilinjärvikin sai vielä Tuomaisen lyömänä viidennen juoksun.

Kouvola putosi, Kirille pronssi

Viimeisellä sarjakierroksella Sotkamon Jymy vei mukanaan sarjaa alemmaksi Kouvolan voittamalla sen kotonaan. Kouvolan uusintamahdollisuus kaatui Haminan vierasvoittoon Riihimäestä. Näin HP karsii sarjapaikastaan Nurmon Jymyn kanssa.

Jyväskylän Kiri piti pintansa loppuun saakka, voitti vieraissa Alajärven ja vei näin pronssimitalit.

Mitalisarja

Imatra — Siilinjärvi 12—5

Imatra: Raimo Bragge 0/2, Mikko Vitikainen 0/1, Kari Stenberg 4/3, Kari Uosukainen 1+1/1, Pentti Lipponen 2/1, Perttu Härkönen 1/0, Pekka Lavonen 1/2, Pertti Purovaara 0/1, Antti Eteläpää 0/1, hh 2.

Palkitut: I ja avain Stenberg, II Vitikainen.

Siilinjärvi: Rauno Tuomainen 1+1/2, Jari Karjanlahti 0/2, Hannu Litmanen I/O, Pentti Runko 1/0, Ilmo Litmanen 0/1, Keijo Leiniäinen 1/0.

Palkitut: I Karjanlahti, II Tuomainen.

Tuomarit: Kar.i Raitaniemi ja Jarmo Terho.

Yleisöä: 1 869.

Alajärvi — Kiri 8—12

Kitee — Seinäjoki 0—5

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.