Monen hyvin varustellun vapaa-ajan asunnon jätevesiasiat ovat rempallaan Imatran seudulla: Peräti 41 prosenttia kiinteistöistä reputti tarkastuksen

Jätevesineuvojat kävivät viime vuonna 155 kiinteistössä, jossa oli juokseva vesi. 64 kohteessa jätevesien käsittelyssä oli merkittäviä puutteita.

Sonja Ovaskainen

Neuvontakäynnit keskitettiin vesiensuojelullisesti tärkeille alueille, kuten vesistöjen rannoille ja pohjavesialueille. Kuvituskuva.
Neuvontakäynnit keskitettiin vesiensuojelullisesti tärkeille alueille, kuten vesistöjen rannoille ja pohjavesialueille. Kuvituskuva.

Tämä on merkittävä vuosi jätevesilainsäädännössä. Uskoisin, että neuvonnassa on tänä vuonna aikamoinen vipinä. — Jari Kurjonen

Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan jätevesineuvojien raportti viime vuodelta on karua luettavaa.

Jätevesineuvojat kävivät neuvontakäynnillä yhteensä 326 kiinteistössä, joista 85 prosenttia eli 264 oli vapaa-ajan asuntoja.

Neuvontakäynneillä havaittiin vapaa-ajan asuntojen varustelutason yleisesti parantuneen: on pesukonetta, tiskikonetta, vesivessaa ja suihkua.

Valitettavasti jätevesien käsittelyyn ei ole satsattu samalla innokkuudella, kertoo jätevesineuvoja Jari Kurjonen Jässi-jätevesihankkeesta.

— Vapaa-ajan asuntojen varustetaso on noussut, mutta jätevesijärjestelmä ei ole seurannut perässä, tiivistää hän tilanteen.

41 prosenttia reputti

Runsaasta 300 neuvontakäynnistä yli puolet kohdistui kantoveden varassa oleviin kiinteistöihin, joissa vedenkäyttö arvioidaan niin vähäiseksi, etteivät ne kuulu jätevesiasetuksen piiriin.

Sen sijaan juokseva vesi oli 155 kohteessa.

Jässi-hanke

Jätevesille löytyy monenlaisia käsittelyjärjestelmiä. Tässä tehdään maaperäkäsittelyjärjestelmää ja maasuodattamoa. Päällimmäisenä näkyvissä suodatushiekkakerros, taustalla tuuletusputket.
Jätevesille löytyy monenlaisia käsittelyjärjestelmiä. Tässä tehdään maaperäkäsittelyjärjestelmää ja maasuodattamoa. Päällimmäisenä näkyvissä suodatushiekkakerros, taustalla tuuletusputket.

Tästä joukosta peräti 41 prosenttia reputti tarkastuksen, eli kiinteistön jätevesien käsittelyssä havaittiin merkittäviä puutteita. Mukana oli myös vakituisesti asuttuja kiinteistöjä. Tyypillisesti jätevedet ohjattiin saostuskaivoon, jonka jälkeen ne purettiin maaperään.

— Nykyvaatimustasolla kyseinen järjestelmä on riittämätön, Kurjonen kertoo.

Satasia tai tonneja

Yhteensä 64 kiinteistöllä on edessä jätevesijärjestelmän uusiminen.

Kohteesta riippuen kyseeseen voi tulla umpisäiliön, harmaavesisuodattimen tai laitepuhdistamon hankinta. Investoinnista riippuen hintahaarukka on 500–10 000 euroa.

Pieniä uudistustoimia joutuu tekemään joka kolmas kiinteistö. Kaikki oli kunnossa vain 27 prosentissa juoksevan veden kohteita.

Neuvontakäynnit keskitettiin vesiensuojelullisesti tärkeille alueille, kuten vesistöjen rannoille ja pohjavesialueille.

Neuvontakäynneistä 177 tehtiin Ruokolahdelle, 64 Rautjärvelle ja 85 Parikkalaan. Imatran neuvonta hoidettiin yleistapahtumien yhteydessä.

Loppusuora häämöttää

Maksutonta, puolueetonta ja ajantasaista jätevesineuvontaa tarjoava Jässi-jätevesihanke alkoi Imatran seudulla jo vuonna 2012.

Seitsemän vuoden aikana kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä on tehty liki 1 900.

Tässä asennetaan kolmeosastoista saostussäiliötä.
Tässä asennetaan kolmeosastoista saostussäiliötä.

Ympäristöministeriön rahoituspäätös puuttuu toistaiseksi, mutta Jari Kurjonen uskoo, että neuvontaa jatketaan tänäkin vuonna.

Ainakin tarvetta on, sillä jätevesilainsäädännön siirtymäaika päättyy syksyllä 2019, ja vaikutukset askarruttavat monia kiinteistön omistajia.

— Tämä on merkittävä vuosi jätevesilainsäädännössä. Uskoisin, että neuvonnassa on tänä vuonna aikamoinen vipinä.

Loppusuora häämöttää joka tapauksessa. Näillä näkymin neuvonta päättyy samalla, kun jätevesilainsäädännön siirtymäaikakin loppuu, eli lokakuun lopussa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut