Parikkalan 4H-yhdistys otti Ruokolahden ja Rautjärven alueet hoitaakseen, tulevaisuudessa ehkä myös Imatran — ”Suurin asia mihin tähtäämme on, että nuorille saisi työkokemusta”

Parikkalan 4H-yhdistys on ottanut Ruokolahden ja Rautjärven alueet hoitoonsa Vuoksen 4H-yhdistyksen lopettamisen jälkeen. Yhdistys on työllistänyt Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden alueella tänä vuonna 25 nuorta.

Santeri Tynkkynen

Monet 4H-yhdistykset ovat ajautuneet konkurssiin, mutta toiminnanjohtaja Heidi Soikkelin mukaan sitä vaaraa Parikkalan 4H-yhdistyksellä ei tällä hetkellä ole.
Monet 4H-yhdistykset ovat ajautuneet konkurssiin, mutta toiminnanjohtaja Heidi Soikkelin mukaan sitä vaaraa Parikkalan 4H-yhdistyksellä ei tällä hetkellä ole.

Imatran alueella toiminut lasten- ja nuortenjärjestö Vuoksen 4H-yhdistys hakeutui konkurssiin viime lokakuussa, ja yhdistyksen toiminta loppui vuosi sitten. Yhdistys toimi Imatran lisäksi Ruokolahdella ja Rautjärvellä.

Tyhjän päälle Ruokolahti ja Rautjärvi ei kuitenkaan jäänyt. Parikkalan 4H-yhdistys on ottanut Ruokolahden ja Rautjärven alueet hoitoonsa.

Yhdistys järjestää pienemmille lapsille erilaisia kerhoja, kuten kokki- ja luontokerhoja. Kerhot ovat olleet suosittuja.

— Rautjärvellä ja Ruokolahdella kerhot tulivat melkein heti täyteen. Olemme ottaneet kerhoihin maksimissaan 15 lasta, yhdistyksen toiminnanjohtaja Heidi Soikkeli kertoo.

Keikat voivat olla vain viikonlopun kestäviä keikkoja, mutta jos nuori hoitaa työt hyvin, niin se voi poikia pidemmänkin työsuhteen. — Heidi Soikkeli

Tavoitteena työllistää nuoria

Vanhemmille lapsille ja nuorille yhdistys järjestää erilaisia koulutuksia, kuten ajokortti työelämään -kurssin, koiran- ja lastenhoidon kursseja sekä kerho-ohjaajan kursseja.

Näiden kautta tavoitteena on työllistää nuoria, ja siinä he ovat myös onnistuneet. Yhdistys on työllistänyt Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden alueella tänä vuonna 25 nuorta.

— Se on pienelle yhdistykselle aika paljon. Suurin asia mihin tähtäämme on, että nuorille saisi työkokemusta ja töitä alueelta, Soikkeli kertoo.

Parikkalassa yhdistyksellä toimii työpalvelu, josta yksityiset tai yritykset voivat ostaa nuoren työpanoksen esimerkiksi puutarhan hoitoon, nurmikon leikkuuseen tai koiran- ja lastenhoitoon.

— Keikat voivat olla vain viikonlopun kestäviä keikkoja, mutta jos nuori hoitaa työt hyvin, niin se voi poikia pidemmänkin työsuhteen, Soikkeli mainitsee.

Kursseilla ja nuoria työllistämällä yhdistys haluaa saada nuorille paremmat valmiudet työelämään. Nyt yhdistys lähtee viemään asiaa entistä vahvemmin Ruokolahden ja Rautjärven alueelle. Soikkeli näkee, että tälle on suuri tarve.

— Jos nuorille saisi edes muutaman työkokeilun, niin nuori tuntisi itsensä tärkeäksi, hän toteaa.

Imatralle laajentuminen mahdollista

Vuoksen 4H-yhdistyksen konkurssin jälkeen viime kesänä Lappeenrannan alueella toiminut Etelä-Saimaan 4H-yhdistys ajautui niin ikään konkurssiin. Myös monet muut 4H-yhdistykset ovat kokeneet saman kohtalon ympäri Suomea.

Tätä vaaraa ei tällä hetkellä ole Parikkalan 4H-yhdistyksen kohdalla. Toiminnanjohtaja Heidi Soikkelin mukaan yhdistyksen taloudellinen tilanne on tällä hetkellä hyvä. Yhdistystä rahoitetaan jäsenmaksutuottojen, valtionavustuksen sekä kunta-apujen lisäksi siivouspalvelulla.

— Tarjoamme vanhuksille myös aikuisten tekemää siivousta, jolla pystymme kattamaan nuorisotyön kuluja, hän kertoo.

Siitä huolimatta yhdistyksen resurssit eivät vielä riitä laajentamaan toimintaa Imatralle. Alue olisi laajennuksen jälkeen niin iso, että yhdistys tarvitsisi Soikkelin lisäksi toisen työntekijän Imatran päähän. Nyt yhdistys kerää pesämunaa, että tämä voisi joskus olla mahdollista.

— Mielellään me Imatralle tulisimme, mutta laitamme ensin Ruokolahden ja Rautjärven alueet hoitoon, Soikkeli toteaa.

Uusimmat uutiset