Tilaajalle

”Melkoiseen myllytykseen olen joutunut” — sydämen pallolaajennuksen ja nelinkertaisen ohitusleikkauksen läpikäynyt ruokolahtelainen Tuija Kekäläinen yrittää säilyttää ilon elämässään, vaikka huonoja käänteitä on riittänyt

Leikkauksesta yhä toipilaana oleva Kekäläinen kärsii nyt hengenahdistuksesta. Lisähuolta tuo myös munasarjassa oleva kasvain. Kekäläisen hoitopolku on kangerrellut moneen otteeseen. Hän on päättänyt, että enää ei hänen ylitsensä kävellä.

Minna Mäkinen

Tuija Kekäläisestä Veeti on oikea terapiakoira. Sillä riittää rakkautta jaettavaksi.


Tuija Kekäläinen istuu kotisohvalla Ruokolahden Salosaaressa. Takana on jälleen yksi yö muutaman tunnin yöunilla. Hengenahdistus valvottaa.
— Päivät ovat tällaista sisällä oleskelua Veeti-koiran kanssa. Kävelemään ei voi lähteä, kun jalat voivat mennä alta. Ennen minulla oli aina tekeillä monta hommaa yhtä aikaa, mutta nyt on toisin. Ei vain jaksa, kertoo Kekäläinen.
Kekäläinen eli vuosikaudet kiireistä yrittäjän ja perheenäidin elämää. Vuonna 2013 tuli pysähdys.
— Töissä Vuoksenniskalla tuli huono olo. En jaksanut pitää käsiä ylhäällä ja hikikarpalot kohosivat otsalle. Totesin, että kaikki ei ole kunnossa. Ajoin Rasilaan terveyskeskukseen. Se oli elämäni pisin matka. Tuttu hoitaja otti sydänfilmin. Lääkäri passitti minut lähtemään omalla autolla Lappeenrannan keskussairaalaan tarkkailtavaksi. Välillä piti vaihtaa kuskia, sillä en pystynyt ajamaan sinne itse.
Kekäläinen oli saanut sydäninfarktin tai -infarkteja. Hänen sydämeensä oli määrä tehdä kaksi pallolaajennusta.
— Minun olisi pitänyt järjestellä isän hautajaisia, mutta jouduinkin teho-osastolle. 50 prosenttia sydänlihaksesta oli mennyt kuolioon. Kävin kuitenkin sairaalasta isän hautajaisissa.

Luetuimmat