Paperiteollisuuden toimihenkilöiden lakko jatkuu, kovin vääntö koskee kiky-tunteja – Imatralla lakossa 250 henkeä

Stora Enson Imatran tehtaat pyörivät normaalisti Pron lakosta huolimatta, kertoo tehtaanjohtaja Mikko Nieminen.

Minna Mäkinen

Stora Enson Imatran tehtaat on saatu käynnistettyä uudelleen Paperiliiton lakon jäljltä. Sen sijaan toimihenkilöiden lakko jatkuu edelleen.
Stora Enson Imatran tehtaat on saatu käynnistettyä uudelleen Paperiliiton lakon jäljltä. Sen sijaan toimihenkilöiden lakko jatkuu edelleen.

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden ja Metsäteollisuus ry:n sopimusriitaan ei ole saatu vielä ratkaisua.

Osapuolet neuvottelivat tuloksetta valtakunnansovittelijan toimistolla viimeksi torstaina.

Seuraavan kerran sovittelua jatketaan ensi tiistaina.

Ellei sovintoa löydy, nykyinen lakko jatkuu 27. helmikuuta saakka, kertoo neuvotteluihin tiiviisti osallistunut Vuoksen toimihenkilöt Pron varapuheenjohtaja Mika Ahtiainen Imatralta.

– Suurin kiista on yhä ratkaisematta ja koskee kiky-tunteja, hän mainitsee.

Välillä kolme päivää töissä

Jähmeä eteneminen on ollut jonkinasteinen yllätys.

Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n sovinnon oletettiin edistävän toimihenkilöidenkin riidan sovittelua. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, Ahtiainen kertoo.

– Ensin työnantaja ei halunnut neuvotella ollenkaan. Sitten kun Paperiliitto sai sopimuksen, meidän olisi pitänyt päättää hetkessä asiat. Ei se ihan niin onnistu.

Lakossa on valtakunnallisesti noin 2 500 Pron jäsentä. Metsäteollisuus on puolestaan asettanut toimihenkilöt työsulkuun ajalle 10.–17. helmikuuta.

Imatralla lakossa 250

Imatralla lakossa on kaikkiaan noin 250 paperiteollisuuden toimihenkilöä.

Viime viikolla lakko laajeni koskemaan Stora Enson Imatran tehtaiden lisäksi myös Stora Enson tutkimuskeskusta ja HR-palvelukeskusta.

Osa toimihenkilöistä ehti kertaalleen palata töihin Paperiliiton lakon loputtua, Ahtiainen kertoo. Ennen kuin Pro sai jätettyä uuden lakkovaroituksen, Stora Enson Imatran tehtaiden ylösajoon osallistuttiin kolmen päivän ajan.

– Meidän kannalta oli tietysti huono asia, että käytiin auttamassa tehtaiden käynnistämisessä. Mutta edelleenkin siellä vaikeuksia on, ei se tätä ratkaissut mihinkään suuntaan, Ahtiainen sanoo.

Ahtiaisen mukaan rivit eivät rakoile, ja mieliala on hyvä.

– Kaikki tietävät, mistä on kysymys.

Imatran tehtaat pyörivät

Stora Enson Imatran tehtaiden johtajan Mikko Niemisen mukaan tehtaiden tuotanto on saatu käyntiin toimihenkilöiden lakosta huolimatta.

– Lakko ei ole suoranaisesti vaikuttanut meidän ylösajoon. Tuotanto on suunnitellusti ajettu ylös kuluneen viikon aikana. Tänään pitäisi alkaa olla lähes täydessä tuotannossa, Nieminen kertoo.

Jossakin lakko luonnollisesti näkyy.

– Toki se on tarkoittanut sitä, että töissä olevat ovat joutuneet ja joutuvat tekemään aika paljon talkoita, Nieminen sanoo.

Tehdasta ohjataan nyt pääsääntöisesti ylempien toimihenkilöiden toimesta, joiden työmäärä korostuu toimihenkilöiden lakon mahdollisesti pitkittyessä.

– Jos lakko pitkittyy, tuotanto säilyy päällä, mutta hankaloituu, Nieminen arvioi.

Juttua muokattu klo 16.44 lisäämällä maininta työnantajan työsulusta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset