90-vuotias Vuoksen 4H-yhdistys teki konkurssin — Hallituksen voimat loppuivat toiminnan pyörittämisessä

Puheenjohtaja Susanna Pöyhösen mukaan maksukyvyttömällä yhdistyksellä on velkaa 2 000 euroa. Yleinen kokous päättää yhdistyksen purkamisesta.

ANU PAKARINEN

Vuoksen 4H-yhdistyksen toiminta oli pitkään säästöliekillä. Kesällä 2015 otetussa kuvassa  on yhdistyksen varapuheenjohtaja Jani Kosunen ja RAY:n rahoituksella palkattu projektityöntekijä Katri Niiranen.
Vuoksen 4H-yhdistyksen toiminta oli pitkään säästöliekillä. Kesällä 2015 otetussa kuvassa on yhdistyksen varapuheenjohtaja Jani Kosunen ja RAY:n rahoituksella palkattu projektityöntekijä Katri Niiranen.

Vuoksen 4H-yhdistys on hakeutunut konkurssiin.

Konkurssihakemuksen mukaan yhdistys on maksukyvytön. Sillä on ollut toimintaa Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä.

Konkurssihakemus jätettiin syyskuun loppupuolella, ja käräjäoikeus on määrännyt pesänhoitajaksi asianajaja Jouni Nikkasen.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toiminut Susanna Pöyhönen kuvailee tunnelmiaan haikeiksi. Hän on samalla samalla helpottunut, koska naapuriyhdistykset ovat luvanneet järjestää toimintaa yhdistyksen alueella.

— Konkurssiuhka on ollut kaksi vuotta. On koitettu sinnitellä, tehty talkootöitä, kerätä vapaaehtoisvoimin rahaa ja pitää yllä kerhoja, koska ei ole ollut varaa toiminnanjohtajan palkkaan. Nyt vaan paukut loppuivat kesken.

Maksurästejä eläkevakuutusyhtiölle

Yhdistyksen ongelmat juontavat jo muutaman vuoden päähän, jolloin sille syntyi maksurästejä eläkevakuutusyhtiölle.

— Muut velat saatiin hoidettua pois, ja vakuutusyhtiön 11 000 euron veloistakin on jäljellä vain 2 000 euroa, mutta sitten voimat loppuivat.

Tärkein syy konkurssipäätökseen oli Pöyhösen mukaan se, että toiminnalta puuttui johtaja. Ruuhkavuosiaan elävät hallituksen jäsenet eivät siihen pystyneet.

Pöyhönen ennakoi, että konkurssi raukeaa varojen puutteeseen. Konkurssimenettelyssä yhdistystä ei automaattisesti poisteta yhdistysrekisteristä, vaan se tapahtuu sääntöjen mukaisesti purkamismenettelyllä.

— Meidän on pidettävä kaksi yleiskokousta asiasta. On jäsenistön päätettävissä, mitä tapahtuu.

Jäsenistö voi myös päättää, että toimintaa jatketaan. Siinä tapauksessa yhdistys ei pääse irti veloistaan.

Yhdistyksen on jäsenmäärä on Pöyhösen mukaan pienentynyt kovasti.

— Maksavia jäseniä on hyvin vähän. Jos joku on saanut postia, jossa on jäsenmaksulappu, sitä ei kannata tässä tilanteessa maksaa, puheenjohtaja tiedottaa.

Toimintaa jatketaan naapuriavulla

Vuoksen 4H-yhdistyksen ongelmat ovat olleet tiedossa naapuriyhdistyksissä. Jo viime talven aikana on sovittu, että Parikkalan 4H-yhdistys jatkaa toimintaa Ruokolahdella ja Rautjärvellä. Lappeenrannassa toimiva Etelä-Karjalan 4H-yhdistys on ottanut vastuun toiminnasta Imatralla.

Susanna Pöyhönen on hyvillään naapuriavusta, sillä etenkin Ruokolahdella kerhotoiminta on ollut vilkasta.

Parikkalan yhdistyksen sihteeri Heidi Soikkeli kertoo, että toimintaa on jo käynnistelty Ruokolahdella.

Parikkalaan rekisteröidyn yhdistyksen ongelmana on se, että periaatteessa Ruokolahden kunta tukee vain kuntaan rekisteröityneitä yhdistyksiä.

Maatalouskerho perustettiin Vuoksenniskalla

Vuoksen 4H-yhdistyksen juuret ovat vuodessa 1928. Yhdistyksen 80-vuotishistoriikin kirjoittanut Airi Ruokonen sanoo toiminnan alkaneen Vuoksenniskalta Ruokolahden maatalouskerhona. Sodan jälkeen Imatralle perustettiin oma yhdistys. Rautjärven, Ruokolahden ja Imatran yhdistykset yhdistyivät 90-luvulla ja pystyivät silloin elvyttämään hiipumassa ollutta toimintaa.

Luetuimmat