Lukuklaani-hankerahalla täydennetään Imatrankosken koulukirjaston hyllyjä

Jussi lopperi

Hankerahan turvin huomioidaan erityisesti lukemaan oppivat lapset.
Hankerahan turvin huomioidaan erityisesti lukemaan oppivat lapset.

Lasten lukemista edistävä, Kopioston ja Suomen Kulttuurirahaston yhteinen Lukuklaani-hanke on lahjoittanut 602 000 euroa ala- ja yhtenäiskoulujen koulukirjastoille. Raha jaettiin koulukirjastojen kehittämiskisassa palkituille kouluille. Kisan kärkisijoille valittuja kouluja yhdistää niiden monikielisyys, kansainvälisyys ja kehittämissuunnitelmien luovuus.

Koulukirjastokilpailun 20 000 euron pääpalkinnon sai vantaalaisen Kaivokselan koulun idea sukellusvenekirjastosta ja 15 000 euron toisen sijan palkinnon Etäkoulu Kulkurin e-kirjastoidea. Kuusi koulua palkittiin 10 000 euron palkinnolla. Lisäksi yli 270 koulua ympäri Suomen sai 1 000–5 000 euron palkinnon.

Imatralle tuhat euroa

Imatrankosken koulu sai hankkeelta 1 000 euroa. Hakemuksen tehnyt opettaja Johanna Siponen ilahtui rahoitustiedosta.

— En edes tiennyt, ihanaa! Olipa hyvä uutinen!

Rahojen kohde on Imatrankosken koulukirjaston lukemisto, jonne Siponen aikoo hankkia uutta lukemista jokaiselle vuosiluokalle. Hän laskeskelee että summalla saadaan ostettua noin 50 kirjaa.

— Painotamme lukemaan oppimista, sillä tavutetut kirjat ovat aika kalliita.

Kirjoja pääsevät valitsemaan oppilaat itse oppilaskunnan kautta.

Jumppasalin yläpuolella sijaitseva koulukirjasto sai alkunsa, kun kaupunginkirjaston sivukirjasto lakkautettiin joitakin vuosia sitten.

—Saimme sieltä hyllyjä ja kirjoja. Yhteistyö kaupunginkirjaston kanssa toimii edelleen hyvin, ja saamme sieltä kirjoja lainaan.

Kirjasto ahkerassa käytössä

Viimeksi lukemistoa täydennettiin viime vuonna, kun hyvinvointilaitakunta osoitti koulukirjastolle varoja. Hyllyihin saatiin monta sataa oppilaiden itsensä valitsemaa kirjaa.

Siponen kuvailee Lukuklaani-hankkeen rahaa hyväksi lisäksi, jolla kirjastoon saadaan ostettua uutta, tämän vuoden kirjallisuutta.

Siposen mukaan koulukirjasto on päivittäisessä käytössä. Ahkerasti lukevilla Imatrankosken 7-13 vuotiailla koululaisilla on myös lukudiplomiprojekti, jossa kaikki oppilaat pyrkivät kevään aikana suorittamaan lukudiplomin. Aineistona he käyttävät runoja, sarjakuvia, sekä kauno- ja tietokirjallisuutta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset