Yrittäjyysmessut toivat Niskan koulun liikuntasaliin 460 yläkoululaista — messujärjestelyitä hoiti joukko kaupallisten aineiden opiskelijoita: ”On kiva, että ei opiskella pelkästään oppikirjoista”, totesi Ruusu Miettinen

Ready for business -messut järjestettiin Imatralla nyt ensimmäistä kertaa.

Minna Mäkinen

Ysiluokkalaiset Ruusu Miettinen (vas.) ja Aada Kurki hoitivat messujärjestelyjä muiden kaupallisten aineiden opiskelijoiden kanssa.
Ysiluokkalaiset Ruusu Miettinen (vas.) ja Aada Kurki hoitivat messujärjestelyjä muiden kaupallisten aineiden opiskelijoiden kanssa.

Vuoksenniskan koulun liikuntasalissa vieraili torstaina 460 Imatran yläkoulujen seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaista. Siellä oli Ready for business -messut, joiden avulla koululaisia tutustutettiin ja innostettiin yrittäjyyteen.

Messut järjestettiin Imatralla nyt ensimmäistä, vaan ei luultavasti viimeistä kertaa.

— Tavoite on, että messuista tulee vuosittain toistuva tapahtuma. Ajatus on, että messut kiertävät jatkossa eri kouluilla, kertoi yrittäjyyskasvatusta edistävän Yes-verkoston aluepäällikkö Ritva Oravuo.

Paikalla kävi päivän aikana 250 Mansikkalan, 120 Vuoksenniskan ja 90 Kosken koulun oppilasta. Ennakkosuunnitelmasta poiketen paikalle eivät päässeet tulemaan Rautjärven ja Ruokolahden yläkoululaiset.

Minna Mäkinen

Koululaiset kuuntelivat luentoa seinien vierustoilta.

Messut syntyivät osin koululaisvoimin

Oravuo kehuu Vuoksenniskan koulun kaupallisten aineiden opiskelijoita. Parinkymmenen hengen ryhmä vastasi opettaja Heidi Miettisen johdolla suuresta osasta messujärjestelyjä.

— He ovat hyvä porukka. Opiskelijat solmivat itse sponsoriyhteydet, järjestivät puffetin, suunnittelivat logistiikan ja pitivät päivän aikana some-seinää, luetteli Oravuo.

Oravuosta messut toimivat opiskelijoille oivana tapahtumajärjestämisen kurssina. Olivatpa koululaiset vielä pyytäneet messujen suojelijaksi kaupunginjohtaja Kai Roslakan.

Myös messukävijöitä kannustettiin osallistumaan aktiivisesti.

— Koululaisten piti miettiä ennakolta näytteilleasettajille kolme kysymystä yrittäjyydestä. Siinä tuli harjoiteltua työelämätaitoja.

Minna Mäkinen

Yksi messujen näytteilleasettajista oli taikuri, yrittäjä Eetu Lampi. Hänen taikatemppunsa kiinnostivat.

Rankka rupeama

Puffettipöydän takana istuivat kaupallisten aineiden opiskelijat Ruusu Miettinen, 9B, sekä Aada Kurki, 9A.

Miettinen oli vastannut messujen vaatimasta sponsorityöstä.

— Kirjoitin ja lähetin sponsorikirjeet. Sponsorien hankinta oli työlästä, mutta kolme sponsoria saatiin. Osa lahjoitti rahaa ja osa tuotteita myytäväksi.

Kurki osallistui messujärjestelyihin käytännön töissä, kuten numeroimalla rannekkeita ja pussittamalla karkkeja.

Miettisestä messujen järjestäminen oli mukava, joskin rankka rupeama.

— On kiva, että ei opiskella pelkästään oppikirjoista. Toisaalta sponsorien hankinta ei ollut aivan helppo homma, Miettinen kertoi.

Puffetin tuotot menevät kaupallisten aineiden opiskelijoiden kevätretkeen.

Minna Mäkinen

Miika Inkinen (vas.) ja Miika Riikonen tulivat Ready for business -messuille Kosken koululta.

Yrittäjyys kaukaista

Kosken koululta messuille olivat saapuneet muiden mukana kahdeksasluokkalainen Miika Riikonen sekä seitsemäsluokkalainen Miika Inkinen.

He olivat käyneet tutustumassa joihinkin näytteilleasettajiin. Kumpikaan ei ole toistaiseksi ajatellut ryhtyvänsä itse yrittäjän uralle.

— Yrittäjyys tuntuu aika kaukaiselta asialta, sanoi Riikonen.

Messujen luento-osiota Riikonen ja Inkinen kuuntelivat sujuvasti.

— Asiat tuntuivat tutuilta jo entuudestaan, Riikonen totesi.

Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että messukäynti voitti silti helposti normaalin koulupäivän.

Luetuimmat