Vain Rautjärvi nostaa kunnallisveroprosenttiaan – Paineita on kaikilla muillakin Etelä-Karjalan kunnilla, mutta vaalivuonna veronkorotukset ovat vaikeita

Imatra pitää veroprosentin ennallaan 20:ssä. Se on maakunnan alhaisin lukema.

Juha Rika

Vain Rautjärvi nostaa kunnallisveroprosenttiaan – Paineita on kaikilla muillakin Etelä-Karjalan kunnilla, mutta vaalivuonna veronkorotukset ovat vaikeita

Anssi Kemppinen

Kunnanjohtaja Harri Anttila sanoo, että kunta kerää veronkorotuksen avulla noin puoli miljoonaa euroa.
Kunnanjohtaja Harri Anttila sanoo, että kunta kerää veronkorotuksen avulla noin puoli miljoonaa euroa.

Vain yksi Etelä-Karjalan kunnista nostaa veroprosenttejaan ensi vuodeksi.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti pitää veroprosenttinsa ennallaan. Se on ensi vuonnakin 21.

Imatralla kaupunginhallitus esittää myös tuloveroprosentin säilyttämistä nykyisellään. Imatralla veroprosentti 20 on maakunnan alhaisin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainoa verojaan korottava kunta on Rautjärvi.

Vaikka paineita on muillakin kunnilla, vaalivuosina veronkorotukset ovat yleensä hankalia. Kuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Rautjärven kuntatalous on vaikeuksissa ja kunta jo aloittanut yt-neuvottelut.

Kunta aikoo sen lisäksi nostaa veroprosenttiaan 0,75 prosenttiyksikön verran ja näin ensi vuoden veroprosentiksi tulee 21,25.

Lisäksi Rautjärvi nostaa kaikkia kiinteistöveroprosenttejaan 0,1 prosenttiyksiköllä.

– Veronkorotuksilla keräämme noin puoli miljoonaa euroa. Yt-neuvottelujen alla on noin 800 000 euron kustannussäästöt ensi vuodelle, kunnanjohtaja Harri Anttila sanoo.

Maakunnan pohjoispäässä Ruokolahti ja Parikkala ovat myös pitäytymässä nykyisessä veroprosentissaan, vaikka paineita Parikkalassa on.

Parikkala nosti verotustaan tälle vuodelle ja se on nyt 20,5.

– Teemme alijäämäisen tilinpäätöksen ensi vuodelle. Arvioisin silti, että veroja ei tänä vuonna koroteta, kunnanjohtaja Vesa Huuskonen sanoo.

Paineita on

Taipalsaaren veropäätös tulee marraskuussa. Kunnanjohtaja Kari Kuuramaa arvioi, että verotus pysyy ennallaan. Taipalsaarella on takanaan tuore veronkorotus, joka nosti tuloveroprosentiksi 21.

– Näyttää siltä, että saamme talousarvioin tasapainoon. Verojen korotuksille ei ole tarvetta enkä sitä aio esittää, Kuuramaa sanoo.

Luumäen kunta käsittelee veroprosenttiaan tänään. Kunnanjohtaja Anne Ukkonen esittää, että veroprosentti pysyy entisellään eli 20,50:ssä.

Luumäellä olisi painetta noin puolen prosentin korotukseen. Veroprosenttiesitystä valmistellut hallintojohtaja Kaisa Kausto-Uski arvioi kunnanhallitukselle menevässä esityksessään, että tulevina vuosina korotustarve on suuri.

Lemillä kirein tuloverotus

Savitaipaleella veroprosentit ovat niin ikään esillä tämänpäiväisessä hallituksessa.

Kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen ei ole esittämässä muutoksia verotukseen. Savitaipale nosti veroprosenttiaan vuodelle 2018 niin, että se on nyt 21,50.

Lemi korotti tuloveroprosenttiaan kuluvalle vuodelle ja se on nyt maakunnan kovin verottaja veroprosentilla 22.

Lemi päättää ensi vuoden verotuksestaan 9. marraskuuta. Kunnanjohtaja Johanna Mäkelä sanoo, ettei aio esittää veronkiristyksiä.

Luetuimmat