Muikuille ei riitä meillä päin ravinto: kalaa on paljon, mutta koko liian pieni koneperkaukseen

Marleena Liikkanen

Viime keväänä kuoriutunut vahva muikkukanta ei ole kasvanut koneperattavaan mittaan. Kalaa on, mutta sitä ei kannata kalastaa.

Muikkuja on tänä kesänä ollut Etelä-Saimaan vesissä enemmän kuin vuosikymmeniin. Myyntiin muikkua on tullut poikkeuksellisen vähän.

Kalastaja Jari Häkkinen sanoo, että tämän vuoden saaliit jäävät 30 prosenttiin keskivertokesästä.

Syynä on viime vuoden keväällä kuoriutuneiden muikkujen pieni koko.

— Kyläniemen vesillä koko on 11 senttiä eikä sitä kannata pyytää, Jari Häkkinen kertoo syyn näennäisesti ristiriitaiseen tilanteeseen.

Pienen kalan säilyvyys perkaamattomana ei ole kovin hyvä, ja koneellinen perkaaminen onnistuu vain, kun muikun koko on yli 13 senttiä.

Kudun jälkeen muikku ei enää juurikaan kasva

Syy muikun pieneen kokoon on suoraan verrannollinen niiden määrään. Kun kaloja on määrällisesti paljon muikun käyttämään planktonia ei kalatalousneuvoja Vesa Tiitisen mukaan yksinkertaisesti ole riittävästi.

Syyskutuisena kalana muikku on alkanut muodostaa mätiä, eikä se tämän takia kasva enää kovinkaan paljon.

Kalatalouskeskukselle muikun koetroolausta tehnyt tutkija Aarno Karels luonnehtii viime vuonna kuoriutunutta muikkukantaa eteläisellä Saimaalla poikkeuksellisen vahvaksi.

Kantaa on selvitetty viime viikolla tehdyissä koekalastuksissa. Koevedoissa muikkua nousi 50—400 kiloa tunnissa. Hyviä tuloksia tuli erityisesti Lappeenrannan Joutsenon puolelta.

— Muikut olivat 100-prosenttisesti yksivuotisia. Olen tehnyt tarkkailua 20 vuotta, mutta en tänä aikana ole nähnyt niin vahvaa vuosiluokkaa kuin 2016, Karels arvioi koevetojen tuloksia.

Alikalastus on suurempi ongelma kuin liiallinen pyynti

Aarno Karels uskoo, että viime keväänä kuoriutunut muikku saavuttaa vielä syksyn aikana 12—14 sentin pituuden, jolloin se sopii kalastettavaksi kaupallisessa tarkoituksessa.

Verkkokalastukseen sopiva silmäkoko on Karelsin mielestä todennäköisesti 15 millimetriä.

Koko Saimaan alueelle ollaan puuhaamassa kestävän kalastuksen MSC-sertifikaattia. Tällä hetkellä muikkukantojen kehityksen kannalta suurempi ongelma on alikalastus kuin liika kalastus.

— Muikku on sellainen laji, että se kestää kalastusta hyvin. Kun sitä harvennetaan, saadaan sopiva kasvu aikaan.

Pienikokoiseksi jäävä muikku ei ole tänä vuonna muiden vesien ongelma. Puruvedessä muikun koko on tänä kesänä isoa, Markku Turtiainen kertoo.

Kuolimossakaan ei ole törmätty samaan ilmiöön kuin Saimaan puolella. Jussi Karhu luonnehtii kokoa hyväksi ja kalaa on tullut sopivasti lähimyyntiin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.