Lautakunnassa puhkesi erimielisyys väen vähentämisestä Imatran kaupungin kiinteistörekisterin pidossa – Äänestyksessä hävinneet vastustivat töiden ulkoistamista kaupungilta Maanmittaushallitukselle

Vastaehdotuksen tehnyt Jouko Rossi (sd.) ihmettelee: "Kaikki puolueet sanovat, että halutaan työpaikkoja Imatralle, mutta miksi niitä sitten annetaan pois?"

Jasmin Ojalainen

Imatran kaupungin töiden ulkoistamisesta ei löytynyt yksimielisyyttä kaupunkikehityslautakunnassa.
Imatran kaupungin töiden ulkoistamisesta ei löytynyt yksimielisyyttä kaupunkikehityslautakunnassa.

Imatran kaupunkikehityslautakunnan kokous venyi tiistai-iltana pitkäksi, kun yksimielisyyttä ei löytynyt kaupungin kiinteistörekisterin pidon ulkoistamisesta Maanmittaushallitukselle.

Kaupungininsinööri Päivi Ala-Vannesluoman esityksen mukaan lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Imatran kaupunki luopuu kiinteistörekisterin pidosta Imatran asemakaavoitetulla alueella ja rekisterin pito siirtyy Maanmittauslaitokselle.

Puolitoista tehtävää päättymässä

Töiden ulkoistaminen aiheuttaa henkilöstövaikutuksia ja työtehtävien loppumisia kaupungilla.

Kaupunginhallitus päätti joulukuussa 2020 käynnistää maaomaisuuden hallintaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Ne on nyt saatu päätökseen. Uutisvuoksen tietojen mukaan neuvottelut ovat päättyneet erimielisyyteen.

Kiinteistörekisteri- ja kiinteistötoimitustehtävien siirto Maanmittauslaitokselle voi kaupungin tiedotteen mukaan johtaa enintään 1,5 henkilötyövuoden vähennykseen.

Lautakunnassa asian käsittelyssä lautakunnan demariryhmä hajosi ja ulkoistamista vastustivat demarien ay-aktiivit.

Lautakunnassa tiistai-iltaisen keskustelun aikana Jouko Rossi (sd.) teki muutosesityksen, jota lautakunnan jäsen Pentti Peltonen (kesk.) kannatti.

Muutosesityksessä edellytettiin, että kiinteistörekisterinpito ja kiinteistötoimitukset tehdään jatkossakin Imatran kaupungin omana työnä.

Suoritetussa äänestyksessä rekisterinpidon ulkoistaminen voitti äänin 7–3. Kaupungininsinöörin ehdotusta kannattivat (Sanna Prior (kok.), Tuula Putto (sd.), Marja-Leena Patrakka (kok.), Jouko Partanen (kok.), Jerena Juutilainen (kok.), Jukka Rautiainen (sd.) ja Antero Lattu (sd.). Töiden säilyttämistä kaupungin tehtävinä kannattivat Pentti Peltonen (kesk.), Tuija Kuikka (sd.) ja Jouko Rossi (sd.).

Töiden ulkoistamista vastustavan esityksen tehnyt Jouko Rossi sanoi halunneensa pitää kiinni paikkakunnalla olevista työpaikoista.

– Kaikki puolueet sanovat, että Imatralle pitää saada lisää työpaikkoja, miksi niitä sitten annetaan omilla päätöksillä pois.

Rossin käsityksen mukaan ulkoistaminen ei tuo säästöjä kaupungille.

– Näin ymmärsin, kun asiaa meille esiteltiin. Miksei sitä silloin voisi tehdä kaupungin omana työnä?

Kaupunkikehityksestä ja teknisistä palveluista irtisanottiin jo vuosi sitten 17 henkeä

Imatran kaupungin tiedotteen mukaan syynä muutostarpeeseen on henkilöresursseihin liittyvä riski nykyisessä toimintamallissa. Jo nyt joitakin kiireellisiä toimituksia on jouduttu ostamaan Maanmittauslaitokselta.

Imatran kaupunki vähensi henkilöstöään viimeksi vuosi sitten tammikuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa. Neuvottelujen tuloksena päättyi kaikkiaan 29 työsuhdetta, joista 17 kohdistui kaupunkikehitykseen ja teknisiin palveluihin.

Maaomaisuuden hallinta jätettiin tuolloin sopeutustoimien ulkopuolelle, koska asiasta ei ollut vielä riittäviä tietoja päätöksenteon tueksi.

Seuraavaksi asiaa tullaan käsittelemään kaupunginhallituksessa ja –valtuustossa. Mikäli ne puoltavat siirtosuunnitelmia, Maanmittauslaitos voi ottaa kaupungin tiedotteen mukaan tehtävät hoitaakseen aikaisintaan 1.5.2021.

Juttua täydennetty ja lisätty lautakunnan jäsenten puoluekannat kello 8.44.

Lisätty Jouko Rossin kommentit kello 9.41.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset