Koronauhka vähensi työtehtäviä – Imatran kaupungin yt-neuvottelut alkoivat

Kaupunki kartoittaa eri vaihtoehtoja, kuten sosiaali- ja terveysalan koulutuksen omaavan henkilökunnan sijoittamista Eksoten reserviin. Seuraavan kerran neuvotellaan perjantaina.

Minna Mäkinen

Imatran kaupungin yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät tänään.
Imatran kaupungin yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät tänään.

Imatran kaupungin yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät tänään maanantaina.

Syynä neuvotteluihin ovat koronaviruksen uhan aiheuttamat poikkeusolosuhteet. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa , ja luvassa on mahdollisia lomautuksia.

Kaupunginhallitus kävi tänään läpi neuvottelujen taustat, tarkoituksen ja tilanteen.

– Ennen kaikkea todettiin se, että kyseessä ei ole säästöjen tavoittelu, vaan henkilöstön yhdenvertainen kohtelu, vt. kaupunginjohtaja Kaisa Heino kertoo.

Yhdenvertaisuuden nimissä

Kaupunki on joutunut poikkeusolojen vuoksi sulkemaan palveluja ja vähentämään työtehtäviä. Tilanne on johtanut siihen, että kaikille ei riitä töitä. Seisovassa tilanteessa kaupunki aikoo ensisijaisesti käyttää työntekijöiden kertyneet lomat ja vapaat.

– Jos näiden toimenpiteiden jälkeen ei kaikille ole osoitettavissa työtehtäviä, ei ole henkilöstön yhdenvertaisen kohtelunkaan näkökulmasta oikein muita kohtaan, että he olisivat oikeutettuja täyteen palkkaan, Heino sanoo.

Teatteri, uimahalli ja Kipa

Kaupunki selvittää nyt muun muassa uimahallilla ja teatterissa työskentelevien henkilöiden tilannetta. Molemmat paikat ovat yleisöltä suljettuina.

– Teatterin vakituinen henkilökunta harjoittelee tulevia produktioita, lavasteita voidaan tehdä ja niin edelleen. Mutta käynnissä olevan produktion vieraileville työntekijöille ei ole muita tehtäviä kuin ne mihin heidät palkattu. Kaikki tämä on nyt selvityksen alla.

Lisäksi Heinon mukaan jotkin työsuhdeperusteiset tehtävät lakkaavat poikkeusoloissa. Jos soveltuvaa muuta työtä ei ole tarjota, voi työnantaja niissä tapauksissa lopettaa palkanmaksun jo 14 päivän jälkeen.

Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipaa on jo aiemmin varoitettu lomautuksista.

 – Heillä on neuvottelut käynnissä. Liikuntapaikat ovat kiinni, mutta jäähallilla on huoltoseisokki, joten siellä riittää sen aikaa töitä.

Kyseessä ei ole säästöjen tavoittelu, vaan henkilöstön yhdenvertainen kohtelu. — Kaisa Heino

Myös Kipan suhteen pyritään käyttämään lomia ja vapaita.

Eksoten reserviin

Joillekin työntekijöille on jo nyt löytynyt muita tehtäviä esimerkiksi kaupungintalon asiakaspalvelussa.

Kaupunki tulee myös kartoittamaan henkilöitä, joilla on sosiaali- ja terveysalan taustaa. Heitä saatetaan tarvita Eksoten reservissä, mikäli epidemian vuoksi terveydenhuollon henkilökunnasta alkaa olla pulaa. Kaupungin palveluksessa on ammattiryhmiä, joiden työt ovat vähentyneet tai voivat vähentyä, mutta joilta löytyy sosiaali- ja terveysalan koulutusta.

– Esimerkiksi koulunkäynninohjaajilla ja varhaiskasvatuspuolen työntekijöillä voi olla lähihoitajakoulutus tai vastaava.

Nyt varhaiskasvatuksen lapsimäärät ovat pieniä ja työtä siksi vähemmän, mutta tilanne saattaa kääntyä päälaelleen.

– Jos virus leviää ja henkilökunta sairastaa ja on poissa, voi kaupungille tulla vielä henkilökunnasta pulaa.

Tilanne elää

Kaupunki varautuu tilanteen pitkittymiseen. Heino veikkaa tilanteen kestävän ainakin 13.4. saakka ja todennäköisesti vielä sen jälkeenkin.

– 13.4. mennessä ei ole välttämätöntä tai edes mahdollista tehdä lomautuksia, koska neuvotteluissa kestää oman aikansa.

Kaupunginhallitus sopi tänään kahdesta seuraavasta neuvottelukerrasta, joista ensimmäinen pidetään tämän viikon ja toinen ensi viikon perjantaina. Heino ei osaa sanoa, miten neuvottelut perjantaina etenevät.

- Kulunut viikko on osoittanut, että tilanne elää. On ennen aikaista sanoa, mikä se on viikon päästä.

Kaupungilla ollaan tuntosarvet pystyssä sen suhteen, miten tilanne kehittyy.

– Teemme taustatyötä ja varaudumme toimenpiteisiin. Kaupunki on tarkkana sen suhteen, mihin tilanne muuttuu ja mitä se meiltä edellyttää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset