Ilmaston lämpeneminen kuumensi Imatran valtuustoakin — hiilineutraali-hanke kirvoitti puheenvuoroja pitkin puolueryhmiä

Kaavamuutos sekä koulujen määrärahat merkittiin tiedoksi.

Jasmin Ojalainen

Maanantain kokouksessa äänessä oli useampi edustaja.
Maanantain kokouksessa äänessä oli useampi edustaja.

Imatran kaupunginvaltuustossa kuultiin maanantai-iltana useita puheenvuoroja liittyen muun muassa päivitettävään ilmastostrategiaan. Ensi töikseen valtuusto tosin hyväksyi Honkapirtinkadun kaavamuutoksen ilman puheenvuoroja. Kaavassa on kyse siitä, että maanomistaja eli Stora Enson tekemän asemakaavamuutosaloitteen myötä Kuparin asuinalueelle mahdollistetaan omakotitalojen rakentaminen.

Hinku keskustella ilmastoasioista

Päätös kaupungin ilmasto-ohjelman päivittämisestä sai valtuustosalin lämpenemään. Viimeisen nuijan kopautuksen sai demarien valtuustoryhmän tekemä aloite hiilineutraaleihin kuntiin eli Hinku-hankkeeseen liittyminen, jolla pyritään kehittämään kunnan toimia ilmanmuutoksen hillinnässä ja päästövähennyksissä. Valtuusto ei vastustanut kaupunginhallituksen jo hyväksymää päätöstä, mutta soraäänittä siitä ei selvitty.

Perussuomalaisten Timo Härkönen ja vasemmistoliiton Henri Ruokolainen sekä Anssi Piirainen toivat esiin huolenaiheitaan hankkeen realistisuudesta.

Myötämielisiä sen tarpeellisuudesta olivat puolestaan vihreän liiton Päivä Marttila, sinisten Airi Aalto, kokoomuksen Anu Urpalainen sekä keskustan Pekka Räty.

SDP:n Antero Lattu kertoi kääntäneensä hankkeelle kelkkansa jo kertaalleen.

— En usko, että hankkeeseen liittyneiden kuntien elinvoima parani. Imagohyötyä saa, vaikka ei rahallista. Rahat pitäisi sijoittaa sinne, missä on todellista vaikutusta. Hankkeeseen liitytään yleisen paniikin seurauksena, ja väitän, että homma meni taiteen puolelle. Siinä on huono hyötysuhde globaalisti tarkasteltuna, Lattu perusteli ajatustaan pitkän puheenvuoron myötä.

Kortensa ilmastokeskusteluun kantoi monen muun lisäksi kokoomuksen Anna Helminen, joka kertoi olevansa valtuustosalissa möyryävästä keskustelusta hämmentynyt.

— Ympäristöasioita on Imatralla mietitty monta vuotta, ja puheet siitä että tämä olisi hetkellinen mainoskikka ovat tuulesta temmattuja. Päätös liittyä hankkeeseen täysin strategian mukaista.

Vuoksenniskan määrärahoista jäi talteen ylimääräistä

Valtuuston tarkasteltavana oli niin ikään koulukeskuksia koskeva tilannekatsaus. Se sisälsi muun muassa Vuoksenniskan koulukeskuksen varustamiseen suunnatut määrärahat. Koulukeskuksen irtokalusteiden hankintaan varatusta 100 000 euron potista käyttämättä jääneet eurot määrätäänkin muun varustamisen ja laitteiden hankintoihin, mahdollisiin täydennyshankintoihin sekä tarpeen mukaan Kosken uuden tilaelementin varustamiseen.

Valtuustossa havaittua

Poissaolostaan etukäteen oli ilmoittanut Sanna Prior, jonka tilalla istui Toni Koppanen.

Timo Mykrän paikalla oli Henri Ruokolainen.

Marjut Kuvajaa paikkasi Liisa Lajunen.

Puheenjohtaja Niina Malm esitti valtuuston osanoton lauantaina Imatran ajoissa menehtyneen Mathias Gnägin omaisille.

Juttua muokattu 18.6. klo 7.47 poistamalla virheellinen tieto, että Hinku-verkostoon liittyminen olisi lähtöisin SDP:n aloitteesta

Luetuimmat