Mökkikauppa on käynyt vilkkaana Imatran seudulla: parhaiten tekevät kauppansa 50 000–150 000 euron mökit  – Saimaan rannalle mentäessä hinta nousee, mutta ostajat ovat valmiita maksamaan

In and Out Oy:n yrittäjä Ensio Pulkkinen kertoo, että hänen yrityksessään mökkikauppaa tehtiin viime vuonna kolme kertaa enemmän kuin yleensä. Tällä hetkellä Imatran seudulla pääsee kesäpaikkaan kiinni alle 30 000 eurolla, kalleimmista saa pulittaa yli miljoonan.

Kai Skyttä

Osa ihmisistä hankkii nyt kesämökin etätyöpaikaksi. Imatran seutu voi olla varteenotettava vaihtoehto myös pääkaupunkiseudulla vakituisesti asuvalle ja sinne etätyötä tekevälle. Arkistokuva.
Osa ihmisistä hankkii nyt kesämökin etätyöpaikaksi. Imatran seutu voi olla varteenotettava vaihtoehto myös pääkaupunkiseudulla vakituisesti asuvalle ja sinne etätyötä tekevälle. Arkistokuva.

Kesämökit ja muut vapaa-ajan asunnot tekivät hyvin kauppansa viime vuonna. Valtakunnallisella tasolla niin sanotun mökkibuumin ennakoidaan jatkuvan myös tänä vuonna.

Samoilla linjoilla ovat myös imatralaiset kiinteistönvälittäjät Ensio Pulkkinen ja Tiina Kytösalmi.

Mökkikauppaa kolme kertaa aiempaa enemmän

In and Out Oy:n yrittäjä Ensio Pulkkinen kertoo, että hänen yritykselleen viime vuosi oli mökkikaupan osalta hyvä.

– Sanoisin, että mökkikauppaa tehtiin kolme kertaa enemmän kuin yleensä. Toki on huomattava, että lähtötaso ei ollut hirvittävän korkea.

Pulkkinen arvelee, että mökit tekevät kauppansa myös tänä vuonna.

– Oletan, että kysyntä jatkuu suurena. Sitä en osaa sanoa, ylletäänkö aivan viime vuoden tasolle, mutta toivotaan.

Pulkkisen mukaan parhaiten menevät kaupaksi 50 000–150 000 euron hintaiset mökit.

– 50 000 euron mökit ovat niitä perinteisiä, mutta kun lähestytään 150 000 euroa, alkaa mökeissä olla jo mukavuuksiakin. Saimaan rannalla mökin hinta nousee, mutta juuri sieltä vapaa-ajan asuntoja halutaan. Rannasta ollaan valmiita maksamaan.

Pulkkinen ei ole huomannut, että mökkien kova kysyntä olisi vaikuttanut niiden hintoihin.

– Ehkä hinnat ovat olleet jo sen verran korkealla tasolla, että ainakaan tällä seudulla hintojen nousua ei ole tapahtunut kasvaneesta kysynnästä huolimatta, Pulkkinen miettii.

Jarmo Hämäläinen

Tiina Kytösalmi tietää, että kesämökkien hankinta kiinnosta tällä hetkellä monia. Arkistokuva.
Tiina Kytösalmi tietää, että kesämökkien hankinta kiinnosta tällä hetkellä monia. Arkistokuva.

Korona piristi mökkikauppaa olennaisesti

Huoneistokeskuksen myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi vahvistaa, että valtakunnallista trendiä seuraten myös Imatralla tehtiin ahkerasti mökkikauppaa viime vuonna.

– Kauppa kävi aiempia vuosia paremmin. Kun mökkejä alkoi maaliskuusta lähtien tulla myyntiin, ne myytiin suhteellisen nopeasti.

Kytösalmen mukaan korona piristi mökkikauppaa olennaisesti. Kyse on osittain paluusta perusasioiden äärelle.

– Ulkomaanmatkojen aika on taas joskus myöhemmin, nyt mökkeillään. Mökillä aikaa vietetään korona-ajalle ominaisesti oman perheen kesken, omassa rauhassa.

Kytösalmi uskoo mökkien kovan kysynnän jatkuvan myös tänä vuonna.

– Nyt kun on kunnon talvi, ei mökkejä vielä tule enemmälti myyntiin. Jonkin verran kauppaa tehdään silti jo nyt.

Osa ihmisistä hankkii tällä hetkellä mökin etätyötä silmällä pitäen.

– Pääkaupunkiseudultakin on tänne lyhyt matka, ja täällä on puhtaat vedet ja puhdas luonto, Kytösalmi mainitsee.

Harri Teitto

Tällainen maisema miellyttää varmasti montaa mökin ostajaa. Arkistokuva.
Tällainen maisema miellyttää varmasti montaa mökin ostajaa. Arkistokuva.

Mökinomistajaksi pääsee alle 30 000 euron sijoituksella

Oikotie-verkkopalvelun tarjonnan perusteella Imatran seudulla pääsee käsiksi kesämökkiin jopa alle 30 000 euron sijoituksella.

Imatralla on palvelussa tarjolla 14 lomahuoneistoa, ei varsinaisia mökkejä tai huviloita. Hinnat alkavat 159 000 eurosta päättyen reiluun 300 000 euroon.

Ruokolahdella on tarjontaa 17 mökin tai huvilan verran. Edullisin vaihtoehto maksaa 28 500 euroa. Arvokkaimmista vapaa-ajan asunnosta saa pulittaa lähes 1,2 miljoonaa euroa.

Rautjärven alueelta mökkiä hakevalle on puolenkymmentä vaihtoehtoa. Hintahaarukka on alle 50 000 eurosta 260 000 euroon saakka.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset