Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä – Koronatestaukset käyttöön rajoilla kaikille matkustajille

Tavaraliikenne jatkuu normaalisti. Koronatestaukset otetaan käyttöön kaikille matkustajille.

ANU PAKARINEN

Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Arkistokuva.
Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Arkistokuva.

Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Hallitus kertoi asiasta perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, joka käsitteli tiukenneuksia rajaliikenteen rajoituksiin.

Päätökset tulevat pääosin voimaan 27. tammikuuta klo 00.00 eli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi valtioneuvoston linnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Imatran rajanylityspaikan sulkeminen tapahtuu kuitenkin vasta viisi vuorokautta nootin lähettämisen jälkeen, joten vielä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä henkilöliikenteen sulku ei astu voimaan.

Tavaraliikenne Imatralla jatkuu normaalisti. Rajanylityksen rajoitukset otetaan käyttöön 30 vuorokaudeksi.

Tähän asti Etelä-Karjalan alueella olevilla rajanylityspaikoilla ei ole testattu kaikkia rajanylittäjiä. Tähän tulee myös muutos, kun koronatestatukset otetaan käyttöön kaikille matkustajille Suomen rajoilla.

Muutos tarkoittaa sitä, että rajanylityspaikoille tulee testauspiste, jonne kaikki rajoilla saapuvat ohjataan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kertoo, että Nuijamaalla koronanäytteitä päästään ottamaan todennäköisesti ensi viikon torstaina. Valmistelut ovat olleet käynnissä jo pitkään, hän toteaa.

– Maanantaina on työryhmän kokous, jolloin asiat täsmentyvät. Mukana kokouksessa on myös sosiaali- ja terveysministeriön valmennuspäällikkö, Karhula kertoo.

Näytteiden ottaminen ja analysointi on vastuutettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (HUS). Eksoten henkilökunta ohjaa näytteenottoon, tarjoaa terveysneuvontaa ja tiedottaa testituloksista.

– Näytteenottoon tarvitaan kaksi henkilöä, jonka lisäksi meiltä tulevat terveysneuvonta ja sihteeri eli yhteensä paikalla on neljä henkilöä, Karhula sanoo.

Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.

Hallitus neuvotteli perjantaina monta tuntia Helsingin Säätytalossa, ja teki päätökset ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa neuvottelun jälkeen. Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo kertoivat päätöksistä tiedotustilaisuudessa illalla.

Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen.

Ohisalon mukaan tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne ja tiettyjä erikseen mainittuja erityisryhmiä.

Maahantulo sallitaan asiaan liittyvällä työnantajan täyttämällä lomakkeella.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet lakkautetaan, ja rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa lisäksi karanteenisuositus.

Sukulaisen määritelmää tiukennetaan sisä- ja ulkorajapäätöksissä. Jatkossa rajaus kattaa puolison, seurustelusuhteen, lapsen, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat.

Myös Lapissa länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin voi tulla henkilöliikennettä koskevia muutoksia.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi, että uusien rajoitusten vähentävä vaikutus lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä voi olla jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyiseen verrattuna.

Juttua muokattu 22.1. klo 21.44. Juttua täydennetty kauttaaltaan.

Luetuimmat