Sisäilmailtaa pukkaa Imatralla — Marjatta Kärki-Tikkasen neuvo sisäilmasta sairastuneille kuuluu: ”kulje jalat maassa, hae tietoa”

Tuuli Parikka

Ryhmäkoti Eevalan sulkemisesta tiedotettiin tämän viikon torstaina. Syynä sulkemiseen ovat muun muassa sisäilmaongelmat.
Ryhmäkoti Eevalan sulkemisesta tiedotettiin tämän viikon torstaina. Syynä sulkemiseen ovat muun muassa sisäilmaongelmat.

Imatralle halutaan sisäilmaongelmista sairastuneille oma vertaistukiryhmä. Imatran Seudun Hengitysyhdistys järjestää aluksi sisäilmaillan, johon puhujiksi saapuvat Teppo Siponkoski ja Sari Mäki Hengitysliitosta. Alkusysäyksessä on tarkoitus tiedustella kuulijoiden kiinnostusta vertaistukiryhmää kohtaan.

— Vertaisryhmätoiminnan perusajatuksena on, että ihmisellä on omia sisäisiä voimavaroja, jotka voidaan saada käyttöön vertaistuen avulla, Imatran Seudun Hengitysyhdistyksen varapuheenjohtaja Marjatta Kärki-Tikkanen sanoo.

Olavinkulmassa 5. huhtikuuta kello 18 pidettävässä sisäilmaillassa saa asiantuntijatietoa sisäilmasairauksista. Kärki-Tikkanen toivoo, että sisäilmaongelmien aiheuttamien oireiden kanssa painiskelevat saapuisivatkin kuuntelemaan asiantuntijoita. Sosiaalisessa mediassa keskustelut tuppaavat käymään niin kuumina, että välillä menevät asiat sekaisin.

— Tieto ja tunteet menevät ylä- ja alamäkeä, asioiden ymmärtäminen ja hyväksyminen ovat hukassa. Tilalle on tullut syyttely ja syyllisten etsintä, Kärki-Tikkanen harmittelee.

Hän on Hengitysliiton kouluttama kokemusasiantuntija.

— Vertaisryhmä ei ole muoti-ilmiö, vaan tukiryhmä sairastuneelle, hän tietää.

— On tärkeä asia, että saa purkaa itseään samaa kokeneiden ihmisten kanssa. Kokemustieto on ihmisen oman kokemuksen kautta kertynyt tieto ja kokemustietoa jakava on oman elämänsä asiantuntija. Lääkärikuntamme ei ole vielä täydellä sydämellä vihkiytynyt asian tunnistamiseen. Ensimmäisenä etsitään vikaa korvien välistä.

— Ensimmäiseksi neuvoksi ihan jokaiselle sairastuneelle sanoisin, että istaha rahille ja mieti hetki rauhallisesti. Kulje jalat maassa, hae tietoa. Älä etsi ratkaisua yksin ja syyllisiä etsien.

Anniina Meuronen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.