Imatran Viraskorvessa aavistettiin Katri Kulmunin ero: "Odotin tätä, mutta en toivonut," kommentoi pitkän linjan keskustalainen Veikko Lankinen

Kansanedustaja Ari Torniainen sai tiedon Kulmunin erosta vain minuutteja ennen tiedotustilaisuutta. "Tämä oli hänen oma päätöksensä, puolueen sisältä painetta ei tullut". Imatran Veikko Lankinen pitää eroa odotettuna, mutta valitettavana.

Anu Pakarinen

Veikko Lankinen ei ole ollut täysin tyytyväinen Katri Kulmunin otteisiin valtionvarainministerinä. Valtionvelan dramaattinen kasvu huolestuttaa. - Hän olisi saanut olla tiukempi sanoissaan, Veikko Lankinen arvostelee.
Veikko Lankinen ei ole ollut täysin tyytyväinen Katri Kulmunin otteisiin valtionvarainministerinä. Valtionvelan dramaattinen kasvu huolestuttaa. - Hän olisi saanut olla tiukempi sanoissaan, Veikko Lankinen arvostelee.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin eroilmoitus valtiovarainministerin tehtävistä ei yllättänyt imatralaista Veikko Lankista. Viraskorvessa asuva pitkän linjan kunnallispoliitikko arvasi mitä on tulossa. Herätessään tänä aamuna hän tarkisti ensimmäisenä, joko Kulmuni on eronnut. Eroilmoitus tuli iltapäivällä.

– Odotin tätä, mutta en toivonut. Mikäli häntä tunnen, hän on suoraselkäinen nainen ja herkkä ihminen, mikä johti tähän. Harmittaa kovasti. Toisaalta ymmärrän. Nyt voidaan sanoa, että Kulmuni kantoi vastuunsa siitä, mitä hölmöyksissään teki, Lankinen sanoo.

Eron taustalla on Kulmunin esiintymiskoulutuksen laskusta noussut kohu.

Keskustan lappeenrantalainen kansanedustaja Ari Torniainen sai kuulla erosta vain hetki ennen asian julkistamista.

– Sain tiedon asiasta vasta hieman ennen tiedotustilaisuutta. Katri laittoi viestin, jossa kertoi aikeistaan, kertaa Torniainen perjantain dramaattisia hetkiä.

Torniaisen mukaan Kulmuni kantoi tilanteessa poliittisen vastuun.

– Tämä oli hänen oma päätöksensä. Painetta puolueen sisältä ei tullut. Asiaa olisi pyöritelty julkisuudessa pitkän aikaa. Nyt hän teki ryhdikkään päätöksen ja kantoi poliittisen vastuun.

Torstaina asia ei ollut esillä

Tilanne kehittyi Torniaisen mukaan nopeasti perjantain uutisoinnin vuoksi. Eri medioissa Kulmunin asemaa pohdittiin, ja spekuloitiin jo Kulmunin seuraajavaihtoehdoista.

Kulmunin saamista esiintymiskoulutuksista tehtiin perjantaina SDP:n puoluelehti Demokraatin mukaan poliisille kaksi tutkintapyyntöä ja oikeuskanslerille neljä kantelua.

– Meillä oli torstaina eduskuntaryhmän kokous. Siellä asiasta ei vielä puhuttu. Paine tuli perjantain aikana nopeasti ja uutisointi koventui koko ajan.

Niina Wilman

Kansanedustaja Ari Torniainen yllättyi Katri Kulmunin nopeasta ratkaisusta. Ministerinimillä hän ei vielä halua spekuloida.
Kansanedustaja Ari Torniainen yllättyi Katri Kulmunin nopeasta ratkaisusta. Ministerinimillä hän ei vielä halua spekuloida.

Torniainen sanoo, että Kulmunin yli 50 000 euron esiintymiskoulutusten lasku tuli yllätyksenä keskustan puoluetoimistolle ja myös eduskuntaryhmälle.

Uusi ministeri nopeasti

Ministerinimillä Torniainen ei halua spekuloida. Nopeasti on silti toimittava.

– Tässä tilanteessa pitää istua yhdessä alas ja miettiä vaihtoehtoja. Varmaan kaikki joita ministerin tehtäviin kysytään, ovat keskustan eduskuntaryhmässä valmiita.

Keskustan ministeriryhmässä Mika Lintilä on jo aiemmin kantanut valtiovarainministerin salkkua. Keskusta voi myös kierrättää ministereitä laajemminkin.

Kulmuni kertoi tiedotustilaisuudessa, että aikoo jatkaa puolueen puheenjohtajana.

Torniainen sanoo, että aika näyttää, kuinka pitkään.

– Tämä oli vaikea päätös ja sama koskee puheenjohtajuutta. Hän varmaan miettii tilannetta. On myös mahdollista, että tämän jälkeen syksyn puoluekokoukseen tulee vastaehdokkaita.

"Meitä rangaistaan viime vaalikaudesta"

Keskustan Karjalan piirin puheenjohtaja, lappeenrantalainen Jouni Kemppi sanoo Torniaisien tavoin yllättyneensä Kulmunin nopeasti tekemästä johtopäätöksestä.

Kemppi ei tässä vaiheessa ota kantaa Kulmunin jatkoon puheenjohtajana.

– Kunhan tilanne tästä rauhoittuu ja kuulemme lisää Kulmunin ajatuksia.

Keskusta on ollut vaikeuksissa mielipidemittauksissa, vaikka esimerkiksi hallituskumppani SDP on kyennyt nostamaan suosiotaan.

Mitä keskustassa tehdään väärin?

– Vikaa saattaa olla viestinnässä. Ehkä me emme ole saaneet vielä kansalta yleistä hyväksyntää, vaan meitä rangaistaan viime vaalikaudesta. Ehkä se kulminoituu siihen.

Kempin mielestä keskusta on tehnyt yhdessä muiden hallituskumppanien kanssa vastuullista politiikkaa.

– Meillä oli kovat kriteerit hallitukseen lähdölle. Esimerkiksi sote on meille tärkeä ja nyt se menee eteenpäin. Se olisi pitänyt saada valmiiksi jo viime hallituksessa, Kemppi sanoo.