Ammattiliittojen ylityökielto ei vaikuta Stora Enson Imatran tehtaiden huoltoseisokkiin ainakaan toistaiseksi — eikä todennäköisesti ehdi vaikuttaa ollenkaan

kai skyttä

Stora Enson Imatran tehtailla on tällä viikolla huoltoseisokki.
Stora Enson Imatran tehtailla on tällä viikolla huoltoseisokki.

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron julistama ylityökielto alkoi maanantaina tasan puoliltaöin. Kielto on voimassa toistaiseksi.
Tiistaina viideltä iltapäivällä myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti kaikkia aloja koskevasta ylityökiellosta.
Sen alkamisajankohdasta kerrotaan myöhemmin.

Samaan aikaan Stora Enson Enson Imatran tehtailla on käynnissä vuosittainen huoltoseisokki. Se kestää tämän viikon, kuitu- ja konelinjojen on määrä startata jälleen ensi viikolla.

Ammattiliittojen asettama ylityökielto ei ole toistaiseksi vaikuttanut mitenkään huoltoseisokin aikaisiin töihin, kertovat sekä Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmies Arto Hulkko, että Imatran tehtaiden henkilöstöpäällikkö Aimo Kettunen.

Syy on yksinkertainen. Suurin osa tehtaan työntekijöistä kuuluu Paperiliittoon ja osa Toimihenkilöunioniin, eivätkä ne ainakaan toistaiseksi ole ylityökieltoa jäsenilleen määränneet.

Paperiliitto kokoustaa pian

Parhaillaan tehtaalla on paljon myös ulkopuolista työvoimaa. Tiedottaja Mari-Anne Tammisen mukaan seisokin aikana ulkopuolisen työvoiman määrä tehtailla kasvaa lähes 3 000 henkilöön.

Tehtaiden tiedossa ei luonnollisestikaan ole, mihin liittoihin seisokkitöitä tekevä ulkopuolinen työvoima kuuluu.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro vastustavat ylityökiellolla hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämistä alle 20 hengen yrityksissä.

Myöskään Paperiliitto ei pidä lakiesitystä hyvänä, kertoo Hulkko.

Paperiliiton hallitus kokoustaa tämän viikon loppupuolella. Vaikka ylityökielto sen jälkeen ulottuisi koskemaan myös Paperiliiton jäseniä, sillä ei mitä todennäköisimmin ehdi olla vaikutuksia Stora Enson Imatran tehtaiden huoltoseisokkiin.