Eira Vesikon Mano-koira, 13, poltti tassunsa viime kesänä Imatran satamassa tulikuumaan asfalttiin — Porottavan auringon vaikutusta ei osattu ottaa huomion

Kuuma kesä aiheutti onnettomuuden Imatran satamassa heinäkuussa 2018.

Silva Laakso

13-vuotias Mano on toipunut kesän tapahtumista hyvin, mutta emäntä Eira Vesikko on tapauksesta pahoillaan.
13-vuotias Mano on toipunut kesän tapahtumista hyvin, mutta emäntä Eira Vesikko on tapauksesta pahoillaan.

Eira Vesikon mökkireissu päättyi viime heinäkuussa ikävästi, kun Imatran venesatamassa tehty asfalttityö poltti Vesikon koiran tassut.

Vesikko ajoi veneen lastauslaituriin ja alkoi normaalisti nostella tavaroita veneestä. Vesikolla on kaksi Espanjasta adoptoitua katukoiraa, Mano ja Copo. Siihen syssyyn ei huomattu mitään erikoista, vaan tavarat ja koirat saatiin pakattua autoon. Kotona totuus kuitenkin paljastui.

13-vuotias Mano ei enää suostunut kävellä.

Kävi ilmi, että satamassa oli tehty pieni asfalttikorjaus, jota ei oltu eristetty. Korjaus oli Vesikon mukaan yleisellä kulkureitillä. Koira oli kävellyt kuuman pikikerroksen päältä.

— Menimme siitä yli, enkä itse asiassa huomannut silloin vielä mitään, mutta kotona toinen koira ei kävellyt enää. Aloin katsomaan, että mikä tällä oikein on ja huomasin, että kaikki neljä jalkaa olivat tulikuumaa pikeä täynnä, Vesikko kertoo.

Vesikko lähti kiidättämään koiraa päivystävälle eläinlääkärille, joka leikkasi pikeentyneet karvat pois ja puhdisti palovammat. Koiran tassuihin oli muodostunut toisen asteen palovammoja rakkuloineen.

Koira sai eläinlääkärissä antibioottirasvaa, jolla tassuja hoidettiin viikon verran.

— Koira piti kantaa monta päivää pissalle, kun se ei kärsinyt kävellä. Viikon päästä se meni itse eteiseen, että haluaa ulos, Vesikko kertoo.

Mitra valmis korvaamaan osan

Vaikka koira parani, jäi tapaus harmittamaan Vesikkoa. Työalueen eristämättömyys suututtaa, mutta myös jälkipyykki. Vesikko haki työstä vastanneelta Mitralta korvauksia eläinlääkärikulujen lisäksi menetetystä materiaalista. Koiran pikiset tassut likasivat muun muassa Vesikon päällä olevat vaatteet ja ulkopöydän. Vesikko on vaatinut Mitralta yhteensä 227,60 euron korvauksia.

Mitra on ollut valmis korvaamaan vahingoista 140 euroa, joka kattaa eläinlääkärikulut ja osan materiaalista. Korvaussummasta on sovittu työn tehneen YIT Intra Oy:n kanssa. Osan tavaroista olisi voinut Mitran näkökulmasta putsata myöhemmin, eikä heittää kokonaan pois.

— Me olisimme korvaamassa, mutta emme ihan kaikkea näistä vaatteista ja pöydästä, mistä on haettu korvauksia. Olemme todenneet, että ei voi olla niin, että kun koiran tassut ovat piessä, niin sitä kuljetetaan ympäri ja nostellaan joka penkin päälle, sanoo infrarakentamisesta vastaava Henry Tapiola Mitralta.

Vesikko on ratkaisuun tyytymätön ja haluaisi korvauksen koko summasta.

Silva Laakso

Onneton Mano ehti sotkea kaikki tassunsa kuumaan pikeen, jonka seurauksena koira sai palovammoja.
Onneton Mano ehti sotkea kaikki tassunsa kuumaan pikeen, jonka seurauksena koira sai palovammoja.

Porottava aurinko kuumensi

Sataman asfalttityö liittyi öljyn erotussäiliön kaapeliin, joka upotettiin maahan ja juotettiin piellä kiinni. Työ ei ollut tuore, mutta koska kuuman kesän aurinko porotti päivittäin kohtaan, eikä ollut kovettunut. Auringon vaikutusta ei oltu osattu ottaa työn tekovaiheessa huomioon. Asfalttityön päälle voidaan laittaa hiekkaa jäähtymisen jälkeen, joka estää pien tarttumisen ylikulkijoihin. Näin oli toimittu nytkin, mutta se oli kulunut pois. 

Tapiolan mukaan he ovat antaneet korvaushakemukseen lausunnon ja tekninen lautakunta antaa siihen myöhemmin vastauksen. Se on normaali käytäntö korvausasioissa. Tapiola ei muista, että vastaavaa olisi käynyt aiemmin.

— Joskus tulee sellaisia, että kun on asfaltoitu ja kuumaan pikeen ajaa autolla, niin kyljet ovat olleet piessä, Tapiola kertoo.

Luetuimmat

Kommentoidut