Etätyösuositus loppui ja väki palasi työpaikoille – Etätyö toi päiviin "keskittymiskuplia", sanoo Imatran seurakunnan tiedottaja

Muun muassa Rautjärven kunta päivittää etätyöohjeistustaan elokuun aikana.

Heidi Kvist

Tainionkosken ja Imatrankosken kirkoissa tarjottiin ihmisille keskusteluapua korona-aikaan, mutta vain tiettyinä aikoina.
Tainionkosken ja Imatrankosken kirkoissa tarjottiin ihmisille keskusteluapua korona-aikaan, mutta vain tiettyinä aikoina.

Elokuun ensimmäinen maanantai toi väen takaisin työpaikoilleen jopa monen kuukauden etätyöputken päätteeksi.

Se tarkoitti, että myös Imatran seurakunnan kirkkoherranvirasto avasi jälleen ovensa.

Koronarajoitukset pistivät myös ehtoollisten viettämisen katkolle, mutta elokuun alusta lähtien myös niitä aletaan taas viettää.

Koska myöskään papit eivät tehneet kotikäyntejä koronakäyntejä, niin kaikki kirkolliset toimitukset tapahtuivat kirkon omissa tiloissa. Elokuun alusta lähtien kasteita vihkimisiä ja yksityisehtoollisia voi jälleen suorittaa kodeissa, samoin kodin siunaamisia.

KATJA JUURIKKO

Kastetilaisuuksia voi jälleen pitää  kodeissa.
Kastetilaisuuksia voi jälleen pitää kodeissa.

Noin 75 prosenttia seurakunnan väestä teki etätöitä

Imatran seurakunnan henkilökunnasta kaiken kaikkiaan noin 75 prosenttia teki etätöitä maalis-heinäkuussa, kertoo tiedottaja Heidi Kvist.

Osa etätyöläisistä piipahti välillä hoitamassa asioita toimistolla esimerkiksi iltaisin, silloin kun toimisto oli muuten tyhjillään.

Myös Kvist itse oli etätöissä.

– Ensimmäiset pari viikkoa olivat haastavimpia, kunnes työntekoon löytyi oma rytmi. Se oli tavallista vapaampi, mutta haasteena on se, että työpäivä saattaa venyä loputtomiin, hän sanoo.

Etätyön tekeminen toi työpäiviin tietynlaisia "keskittymiskuplia", hän kuvaa.

– Toisin kuin toimistossa, kotona pystyi keskittymään tiettyyn asiaan jopa parikin tuntia kerrallaan.

Seurakunnassa ei ole vielä keskusteltu etätyömahdollisuuden mahdollisesta jatkosta. Kvistin valistunut arvio on, että henkilökunta kuitenkin toivoisi niiden mahdollisuutta aina toisinaan.

Kaikki seurakunnan henkilöstöstä eivät kuitenkaan voineet etätöitä tehdä. Esimerkiksi hautausmaan henkilökunta jatkoi töitään kuten ennenkin.

– Hautausmaan piha-alueelle tuotiin kuitenkin kontteja, joiden avulla esimerkiksi lounastuntien pitäminen sisätiloissa turvavälit huomioiden oli mahdollista, Kvist kertoo.

Anssi Kemppinen

Rautjärven kunnassa etätöistä saatiin hyvä kokemuksia.
Rautjärven kunnassa etätöistä saatiin hyvä kokemuksia.

Kontit ovat käytössä edelleen.

Rautjärvellä hyviä kokemuksia

Myös Rautjärven kunnassa etätöitä tehtiin paljon, kertoo hallintojohtaja Eija Hämäläinen. 

Myös kunnan töistä iso osa on kuitenkin sellaisia, joita ei voi tehdä etänä.

– Etätöitä teki noin puolet heistä, jotka pystyivät etätöitä tekemään. Työvuoroja vaihdeltiin niin, etteivät samat ihmiset tehneet niitä jatkuvasti.

Myös Rautjärvi sai etätyöstä hyviä kokemuksia, Hämäläinen sanoo.

– Tarkennamme niiden ohjeistusta tässä kuussa. Uskon, että etätyömahdollisuus jatkuu osittain, mutta ei ehkä yhtä laajasti kuin korona-aikana.

Imatran kaupunki jatkaa etätyösuositustaan elokuun loppuun – mutta sinänsä asiassa ei ole mitään erikoista, sillä kaupungin työntekijät ovat voineet työskennellä etänä jo ennen korona-aikaakin.

Imatran kaupungillakin etätöitä voivat tehdä lähinnä asiantuntijatehtävissä työskentelevät. Monissa muissa tehtävissä, kuten varhaiskasvatuksessa ja opetuspalveluissa etätyömahdollisuus on varsin pieni.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset