Imatran yhteislukion Henna Luostarinen, Essi Kainulainen ja Casimir Witick selvittivät kevään kirjoitusten ensimmäisen koitoksen, äidinkielen lukutaidon kokeen: "Vähän jännitti, mitä siellä tulee olemaan"

Henna Luostarinen sai kokeen valmiiksi puolilta päivin. Korottamassa ollut Casimir Witick piti kevään aineistoa syksyn koetta mielekkäämpänä.

Jasmin Ojalainen

Essi Kainulainen (vasemmalla) ja Henna Luostarinen olivat hyväntuulisia kokeen jälkeen, vaikka yöunet jäivätkin hieman vähemmälle.
Essi Kainulainen (vasemmalla) ja Henna Luostarinen olivat hyväntuulisia kokeen jälkeen, vaikka yöunet jäivätkin hieman vähemmälle.

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tänään tiistaina, kun abiturientit saivat kello 9 eteensä äidinkielen lukutaidon kokeen. Imatran yhteislukion käytävillä hengähti iltapäivällä jo urakasta suoriutuneita lukiolaisia. Henna Luostarinen oli viihtynyt koesalissa noin kello 12.20 saakka.

– Sain kirjoitettua kaikkea aika paljon, olen ihan tyytyväinen, Luostarinen kertoi tunnelmistaan.

Essi Kainulainen piti aineiston valinnanvaraa mielekkäänä. Kokeessa käytiin läpi asia- ja mediatekstejä sekä otteita kaunokirjallisuudesta. Tänä vuonna aineistoina oli muun muassa videomateriaalia, romaani- ja esseekatkelmia sekä artikkeli.

Meni ehkä paremmin, mitä odotin. – Essi Kainulainen

– Oli hyvä, että valinnanvaraa oli monipuolisesti. Vähän jännitti, mitä siellä tulee olemaan. Meni ehkä paremmin, mitä odotin, Kainulainen sanoi.

Kaksoistutkintoa suorittava Kainulainen kirjoitti syksyllä matematiikan ja ruotsin. Kevään kirjoituksista jäljellä on enää englanti, jota Kainulainen kertoo hieman jännittävänsä.

Luostarisella on takana puolestaan psykologian ja englannin kirjoitukset. Keväällä odottavat vielä matematiikka ja maantieto. Matematiikka jännittää eniten, mutta maantiedosta fiilis on hyvä, Luostarinen uumoili.

Kainulainen ei ole vielä pohtinut jatko-opintosuunnitelmiaan pidemmälle. Luostarista kiinnostaisi ammattikorkeakoulu ja pelialan taiteellinen suuntautuminen. Sopiva linja löytyisi esimerkiksi Tampereelta.

– Harrastan piirtämistä, joten olisi kiva päästä tekemään pelialan grafiikkaa, Luostarinen kertoi.

Jasmin Ojalainen

Casimir Witick osallistui äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin toistamiseen. Kevään koitoksesta jäi parempi fiilis, Witick tuumasi.
Casimir Witick osallistui äidinkielen ylioppilaskirjoituksiin toistamiseen. Kevään koitoksesta jäi parempi fiilis, Witick tuumasi.

Casimir Witick oli äidinkielen kirjoituksissa toistamiseen. Syksyn kokeeseen verrattuna aineisto oli tällä kertaa helpompi, Witick tuumasi. Kevään koitoksesta jäi siis luottavaisempi olo.

– Tällä kertaa ei ollut runoanalyysiä ja videoaineisto tuntui kivemmalta, Witick kertoi.

Keväällä Witick kirjoittaa englannin ja pyrkii korottamaan niin ikään ruotsin, matematiikan ja yhteiskuntaopin arvosanoja. Toisella kerralla paineita on vähemmän, Witick sanoi.

– Ei tarvitse pelätä, meneekö läpi.

Witickin suunnitelmissa on hakea yliopistoon kauppatieteelliseen. Tiedekuntaa koskee jo viime keväinen muutos korkeakoulun opiskelijavalinnoissa, jonka myötä sisään voi päästä suoraan ylioppilastodistuksen perusteella.

– Eihän siitä ainakaan haittaa ole. Jos tarpeeksi hyvin menee kirjoitukset, olisihan se kiva päästä suoraan sisään, Witick sanoi.

Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyivät tiistaina lisäksi suomi toisena kielenä -kokeella. Ylioppilaskirjoitukset päättyvät 26. maaliskuuta filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeisiin.

Uusimmat uutiset