Imatralla lakossa on yli tuhat henkeä – Paperiteollisuuden kiistaan haetaan sopua jälleen tiistaina
Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmies Arto Hulkko oli mukana sunnuntai-illan neuvotteluissa valtakunnansovittelijan toimistolla. "Edistystä on tapahtunut, mutta miun näkemykseni mukaan ei niin hirveästi."
Paperiteollisuuden lakko hiljensi Stora Enson Imatran tehtaat maanantaiaamuna.
Lakon piirissä on Imatralla runsaat 700 Paperiliitoon kuuluvaa työntekijää sekä 250–300 Ammattiliitto Pron toimihenkilöä.
Kaikkiaan Etelä-Karjalassa lakossa on noin 2 250 henkeä, joista 1 750 on paperiliittolaisia ja noin 500 Pron toimihenkilöitä.
Lakkovahdit porteilla
Molempien ammattiliittojen lakkovahdit päivystivät aamulla Stora Enson Imatran tehtaiden porteilla.
Helsingistä tavoitettu Paperiliiton Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmies Arto Hulkko kertoo kuulleensa aamun olleen rauhallinen.
Tieto lakosta oli tavoittanut työntekijät, eikä ns. rikkureitakaan näkynyt.
– Kerromme portilla, että työt ovat lakossa, älkää menkö. Ei ole monta ihmistä sisään mennyt. Järjestäytymisaste on meillä lähes sata prosenttia, Hulkko kertoo.
Vuoksen toimihenkilöt Pron varapuheenjohtaja Mika Ahtiainen sanoo samaa.
– Lakkovahdeilta kun kyselin, sisään ei ole mennyt kuin yksittäisiä ns. rikkureita.
Kaukopään ammattiosasto 21:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Hyötyläinen päivysti maanantai-iltana ennen seitsemää Kaukopään tehtaiden rantaportilla. Hänen ensimmäinen lakkopäivänsä kului pitkälti lakkovahdin tehtävissä.
Hyötyläinen ei ole mielissään lakosta, mutta hän huomauttaa, että omia asioita täytyy aina yrittää edistää, sekä pitää kiinni neuvottelutavoitteesta.
Kyse on isoista asioista. Siksi tämä tuntuu olevan niin vaikeaa puolin ja toisin. — Arto Hulkko
– Eihän sitä tietenkään hyvillä mielin lakkoilla, koska ainahan se on surkeaa, kun sopimuksiin ei päästä. Tätä on kuitenkin jauhettu jo niin pitkään, ettei ollut muuta vaihtoehtoa, Hyötyläinen toteaa.
Hänen mukaansa lakkovahtivuorot katsotaan sen mukaan, miten paljon liikennettä on. Päätökset tekee lakkotoimikunta.
Lakkoavustuksen määrään Hyötyläinen ei ota kantaa: se on liitossa päätetty, ja se on mikä on, hän sanoo.
– Rahat on tiukassa tässä maassa jokaisella, se on selvä, sanoo Hyötyläinen.
Sovittelu alkaa kello 9
Paperitehtaat pysäyttäneeseen lakkoon haetaan ratkaisua seuraavan kerran tiistaiaamuna kello 9 alkaen valtakunnansovittelijan johdolla.
Stora Enson Imatran tehtaiden pääluottamusmies Arto Hulkko oli mukana edellisissä neuvotteluissa sunnuntaina. Ratkaisua haettiin silloin aamuyöhön saakka.
Osapuolet olivat kuitenkin vielä niin kaukana toisistaan, ettei valtakunnansovittelijalla ollut eväitä sovintoesityksen tekoon, Hulkko kertoo.
– Vähän ennen kello 02:ta lähdettiin valtakunnansovittelijan toimistolta pois. Edistystä on tapahtunut, mutta miun näkemykseni mukaan ei niin hirveästi, Hulkko sanoo.
Eniten työntekijäpuolta hiertää kysymys kiky-tunneista. Työnantaja on tuonut neuvottelupöytään myös esityksen työehtosopimuksen ja samalla palkkarakenteen uudistamisesta.
– Kyse on isoista asioista. Siksi tämä tuntuu olevan niin vaikeaa puolin ja toisin, Hulkko sanoo.
Prolla ei ole vielä seuraavaa neuvotteluaikaa tiedossa.
– Työnantaja on sanonut suoraan, että ensin pitää saada Paperiliitolle sopimus. Siellä asiat ovat vaikeampia, Mika Ahtiainen kertoo.
Paperiliiton lakkolaiset:
Efora Oy Imatra 182
Metsä Board Oyj BCTMP-tehdas Joutseno 49
Metsä Board Oyj Simpele Board 228
Metsä Fibre Oy Joutseno 117
Stora Enso Oyj Imatran Tehtaat 706
Stora Enso Oyj Metsä 43
UPM Communication Papers Oy Kaukaan paperitehdas 204
UPM-Kymmene Oyj Kaukas 199
Yhteensä 1750
Lähde: Paperiliitto
Ahtiainen ei jaksa uskoa, että tiistaina paperiteollisuuden neuvotteluissa saadaan vielä läpimurtoa aikaan.
– Olisin henkilökohtaisesti yllättynyt, jos sopu tulisi. Toivoa sopii.
Tehtaiden käynnistymiseen pitkä matka
Vaikka sovintoesitys jätettäisiinkin tiistaina, tuotannon käynnistymiseen menee parhaassakin tapauksessa vielä pitkä aika.
Mahdollinen ratkaisuehdotus täytyy hyväksyttää työnantajaliitolla sekä Paperiliiton hallituksella ja valtuustolla, joiden koolle kutsumiseen pitää varata useita päiviä.
– Jos tiistaina saisi sopimusesityksen, voisi kuvitella että perjantaiksi saataisiin hallinto kasaan. Tilanne voisi laueta viikonlopuksi edellyttäen, että molemmat osapuolet hyväksyvät sovintoesityksen, Hulkko aikatauluttaa.
Juttua muokattu 27.1. kello 20:44, lisätty Jarmo Hyötyläisen kommentit, lisätty kuvia ja vaihdettu pääkuva.