Vaalimaalla puolet rajanylittäjistä on suostunut vapaaehtoisiin koronatesteihin – 200 testatulta löydetty 11 koronatartuntaa

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämän mukaan yksi syy testistä kieltäytymiseen on pelko ansiotulojen menettämisestä.

Kimmo Seppälä

Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi  Vaalimaalla 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä. Arkistokuva.
Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi Vaalimaalla 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä. Arkistokuva.

Koronatestaukset käynnistyivät Vaalimaalla viime viikon tiistaina.

– Terveysneuvonta ja testauspiste ovat olleet auki joka päivä kello 10–19. Nykyisillä toiminta-ajoilla pystyimme viime viikolla testaamaan 55 prosenttia kaikista henkilöliikenteen kulkijoista, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsote) turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä.

Puolet kieltäytyi testistä

Tiistain ja sunnuntain välisenä aikana terveysneuvonnassa kävi 402 rajanylittäjää. Heistä 200 kävi koronatestissä.

– Testit ovat vapaaehtoisia ja niissä käyneiden henkilöiden määrä on ennakko-odotustemme mukainen. Testistä kieltäytyneiden määrä on kyllä huolestuttavan suuri. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista testien tekemistä pakollisiksi, toteaa Rämä.

Syitä testistä kieltäytymisiin Rämä ei tiedä.

– Joidenkin tiedän sanoneen, että mahdollinen positiivinen tulos olisi pois heidän elinkeinostaan. Palkan tuleminen loppuisi, jos he saisivat positiivisen tuloksen koronatestissä.

Rajanylittäjät ovat tällä hetkellä kaksoiskansalaisia ja henkilöitä, joilla on oleskelulupa Suomeen.

11 positiivista testitulosta

Vaalimaalla tehdyistä testeistä positiivinen tulos on tullut 11 tapauksessa.

– Positiivisen tuloksen saaneista kaikki eivät ole jääneet Kymenlaaksoon, vaan he ovat levittäytyneet ympäri Suomea, pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Kun rajan ylittänyt henkilö saa positiivisen tuloksen koronatestissä, otetaan häneen yhteyttä terveysneuvontapisteellä täytetyn kaavakkeen tietojen perusteella.

– Otamme myös yhteyttä siihen kuntaan, jonka alueelle henkilö on kertonut menevänsä. Karanteenihan on omaehtoinen eikä sen noudattamista ole valvottu. Se perustuu luottamukseen.

Rämä sanoo, että terveysneuvontaa ja koronatestausta rajalla aiotaan todennäköisesti lisätä.

– Haluamme saada kaikki maahantulijat terveysneuvonnan ja testauksen piiriin.

Nuijamaalla testaus alkaa torstaina

Lappeenrannassa Nuijamaan rajanylityspaikalla koronatestaus alkaa torstaina. Testejä tehdään jokaisena viikonpäivänä kello 10–18.

Myös Nuijamaalla testiin meno on vapaaehtoista.

Luetuimmat