Pesukoneen viimeinen matka tyssäsi keskelle Yläkujaa ja tukki imatralaisen Eila Nevalaisen kotipihaan johtavan tien — Kenelle asia kuuluu ja mihin tapauksista tulisi ilmoittaa?

Kaupungin mailla tapahtuva yleinen piittaamattomuus aiheuttaa kaupungin kiinteistö- ja aluepalvelulle ylimääräistä päänvaivaa viikoittain, kertoo aluekunnossapidon Kimmo Kauhanen.

Eila Nevalainen

Ruokolahdentieltä kääntyvälle Yläkujalle oli jätetty kyljellään retkottava pyykinpesukone.
Ruokolahdentieltä kääntyvälle Yläkujalle oli jätetty kyljellään retkottava pyykinpesukone.

Vuoksenniskan Yläkujalla asuva Eila Nevalainen sai hieraista silmiään, kun keskelle pihaan johtavaa tietä oli keskiviikkona ennen illan hämärää ilmestynyt jotain sinne sopimatonta.

— Yllätyin, kun mieheni kertoi minulle, että tiellä on pesukone. Ainut tekemäni havainto oli se, että pihallamme kävi kääntymässä henkilöauto. En osaa sanoa, tiputtiko kyseinen auto pesukoneen kyydistään.

Pesukone seisoo edelleen niillä sijoillaan, sillä suuren kodinkoneen liikauttaminen omin voimin ei ole niin yksinkertaista.

— Ei tästä mikään isompi auto tai jäteauto pääse kulkemaan. En tiedä, kenen vastuulla se olisi korjata pois, mutta tuskin tienvarren asukkaiden, Nevalainen pohtii.

Hänen mukaansa Tienhaaranmäen alueelle mielivaltaisesti hylätyt jätteet ovat olleet naapuruston huolena aiemminkin, sillä maastoon on jätetty esimerkiksi sohvia. Nevalainen myöntää olevansa asiasta tuohtunut.

— Ei tämä ainakaan kivalta tunnu, vaikka ketään ei voi käydä syyttämään. Tämä on hiljainen paikka ja ehkä ihmiset ajattelevat, että on helpompi vain laittaa tavaraa mahdollisimman lähelle.

Aika iso vaiva siitä loppujen lopuksi tulee. — Kipan vastaava mestari Kimmo Kauhanen

Korjausvastuu jää usein maanomistajalle

Ensisijaisesti korjausvastuu on aiheuttajan, kertoo ympäristöjohtaja Anna-Maija Wikström Imatran seudun ympäristötoimesta. Jos syyllinen jää selvittämättä, toissijainen vastuu on lainsäädännön mukaan maanomistajan.

— Jos tiedetään kuka sen on aiheuttanut, asiaan voidaan puuttua. Tekijöitä on välillä vaikea löytää. Poliisikaan ei voi asialle mitään, jos tiedossa ei ole vinkkiä.

Jätteiden hylkääminen ympäristöön on lainvaistainen teko, Wikström muistuttaa.

— Onko kyseessä rikos vai rike, sen määrittelee joku muu, mutta kyllä se menee jätelain roskaamispykälää vastaan.

Kaupunki korjaa muiden töiden kustannuksella

Kaupungin katualueelle hylätty romu jää Imatran kiinteistö- ja aluepalvelujen hoidettavaksi, vahvistaa aluekunnossapidon vastaava mestari Kimmo Kauhanen.

Esimerkiksi maastoon heitety roskat saattaa siivota työllistettyjen kaupunkiryhmä, mutta haastavammat tehtävät vaativat luonnollisesti suurempaa vaivannäköä. 

— Tuollaiset isommat voivat tarvita nosturiakin. Aika iso vaiva siitä loppujen lopuksi tulee. Työkustannuksia se ei sinällään nosta, ellei jouduta viemään ongelmajätettä. Jätekulut jäävät kaupungin kontolle. Aina se on muusta työajasta pois ja äkkiähän siinä vierähtää useampi tunti.

Kauhasen mukaan ihmisten jälkien siivoaminen on muodostunut lähes vakituiseksi osaksi työnkuvaa. Hän arvelee sen johtuvan välinpitämättömyydestä.

— Sellainen on viikottaista, että käsipelillä noukitaan roskia viheralueilta. Mielestäni se johtuu yleisestä piittaamattomuudesta, vähän kuin että liikenteessä ei piitattaisi liikkenesäännöistä.

Kenelle asiasta kuuluu ilmoittaa?

Kaupungin mailla lojuvista jätteistä olisi hyvä ilmoittaa Imatran kaupungin tai kiinteistö- ja aluepalvelujen asiakaspalveluun, sanoo aluekunnossapidon Kimmo Kauhanen.

— Asiakaspalvelusta tieto lähtisi nopeimmin eteenpäin. Se voi aiheuttaa vaaraakin, jos pesukone on keskellä tietä.

Kun sähkölaite tulee elinkaarensa päähän

Imatralla sähkö- ja elektroniikkaromun voi viedä esimerkiksi Harakankujalla sijaitsevaan Etelä-Karjalan jätehuollon Hyödyksi -asemalle, Kuusankoski Oy:n kierrätyskeskukseen Pilarikuusenkadulle tai Saimaan Uusioteräksen vastaanottopaikkaan Raidekujalle. Sähkölaitteita saatetaan vastaanottaa myös niitä myyvissä liikkeissä.

Lähde: kierratys.info

Juttua päivitetty 27.9.2019 klo 20:47: korjattu kirjoitusvirhe

Uusimmat uutiset