”On suhteellista, mihin rahaa löytyy ja millä perusteella”, arvosteli valtuutettu Arto Siitonen (sd.) Imatran seudun yritystilojen rahoitusta ja ennen muuta rahoituksen avoimuutta

Yritystilat sai äänestyksen jälkeen reilun 1,8 miljoonan euron rahoituksen rahoitusvajeen kattamiseen ja Aviasport-areenan ostoon.

Minna Mäkinen

Anssi Piirainen (takarivissä keskellä) vaati valtuutetuille tietoa siitä, mitä Aviasport-areena kaupungille maksaa.
Anssi Piirainen (takarivissä keskellä) vaati valtuutetuille tietoa siitä, mitä Aviasport-areena kaupungille maksaa.

Imatran seudun yritystilat -osakeyhtiön rahoitus ja ennen muuta rahoituksen avoimuus puhutti maanantai-iltana Imatran valtuustossa. Valtuuston oli määrä myöntää Imatran seudun yritystiloille 1 811 000 euron sijoitus vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP). Rahat käytettäisiin viime ja tämän vuoden rahoitusvajeen kattamiseen sekä Ukonniemen monitoimihallin eli Aviasport-areenan ostamiseen.

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka muistutti valtuutettujen mieliin, että yritystilojen rahoitustarve hoidetaan kaksi valtuustokautta sitten tehdyn linjauksen mukaisesti SVOP-rahoituksen avulla, aina hanke kerrallaan. Yritystilojen taloutta rasittavat muun muassa sen taseeseen sijoitetut kaupungin tyhjät kiinteistöt.

Valtuutetuilla on oikeus tietää hallin hinta. — Anssi Piirainen

— Jos tähän toimintatapaan halutaan muutosta, pitää linjausta muuttaa, totesi Roslakka.

Helminen: ”Jos varoja ei anneta, yhtiö menee konkurssiin”

Valtuutettu Arto Siitonen (sd.) vaati perusteluja yli 1,8 euron rahoitukselle. Yritystiloja on SVOP-rahoitettu tätä ennen 18,8 miljoonalla eurolla.

— On suhteellista, mihin rahaa löytyy ja millä perusteilla. On hyvin vaikea lähteä kerta toisensa jälkeen myöntämään kuntalaisilta kerättyjä varoja tietämättä, kuinka järkevällä tavalla niitä käytetään, peräsi Siitonen rahoitukseen avoimuutta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) totesi, että ei ole yritystilojen vika, jos sinne on siirretty epäkuranttia kiinteistömassaa.

— Yhtiön hallituksessa istuu myös poliittisia päätöksentekijöitä, joiden vastuulla on välittää tietoa yhtiöstä ryhmille ja äänestäjille. Toivon, että myös kokonaiskuva ymmärretään. Jos varoja ei anneta, yhtiö menee konkurssiin.

Helminen muistutti, että rahoitusvaje selviää yritystilojen tuloslaskelmasta ja taseesta.

Valtuutettu Anssi Piirainen (vas.) totesi, että Aviasport-areenan hankkiminen kaupungin omistukseen on julkinen hankinta.

— Valtuutetuilla on oikeus tietää hallin hinta.

Minna Mäkinen

Kädet äänestysnapeilla. Valtuusto äänesti Imatran seudun yritystilojen SVOP-rahoituksesta.

Rahoitus myönnettiin äänin 25—15

Asian käsittelyssä pidettiin sosialidemokraattien pyynnöstä kymmenen minuutin neuvottelutauko. Sen jälkeen Antero Lattu teki esityksen, että asia vietäisiin uudelleen valmisteltavaksi. Latun esitystä kannattivat Heikki Tanninen (sd.) ja Anssi Piirainen.

— Kukaan ei ole hallin hankintaa kaatamassa, mutta sille pitää löytää hyvät perustelut, totesi Tanninen.

Asiasta äänestettiin. Kaupunginhallituksen alkuperäinen esitys rahoituksen myöntämisestä voitti äänin 25—15. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää, yksi ei äänestänyt ollenkaan.

Minna Mäkinen

Rahan lisäksi Imatran lähes kaksituntiseksi venyneessä valtuustossa puhuttiin kaupungin hyvinvointikertomuksesta. Hyvinvointipalvelujen päällikkö Arja Kujala määräsi valtuutetuille pikku taukojumpan. Kuvassa edessä vasemmalta Ilkka Nokelainen, Heikki Luukkanen, Tommi Matikainen, Anu Urpalainen ja Anna Helminen.

Huolta Imatran ikäihmisistä

Lähes kaksituntiseksi venyneessä kokouksessa käsiteltiin myös Imatran viime vuoden hyvinvointikertomusta sekä tämän vuoden tavoitteita.

Huolta Imatran ikäihmisistä kantoi Heikki Luukkanen (sd.), joka totesi, että sairaalan vuodepaikkojen keskittyminen Lappeenrantaan vähentää sairaalaan hakeutumista ja hankaloittaa omaisten vierailuja.

Samalla asialla oli Arto Siitonen, joka muistutti, että Imatralla kotihoidon asiakkaana on suhteellisesti enemmän raskasta hoivaa vaativia ikäihmisiä kuin muissa Etelä-Karjalan kunnissa.

— Kotona oleminen ei takaa inhimillistä elämää ja turvallisuutta.

Siitonen esitti toiveen, että kaupungin johto määrittäisi selvästi Imatran tahtotilan hoivapalveluiden suhteen.

— Haluaako johto, että Imatralla säilyy osastohoito, päivystys ja että emme tingi vanhustenhoidon tasosta enää yhtään, kyseli Siitonen.

Valtuustossa havaittua

Kokous alkoi kello 17.30 ja päättyi kello 19.23.

Valtuutetuista olivat poissa Suvi Rautsiala (sd.), syynä matka, tilalla Tuula Putto sekä Lilla Saaristo (kok.), työeste, tilalla Toni Koppanen.

Valtuustolle jätettiin sinisten valtuustoryhmän aloite, jossa esitetään parannusta aurauksiin tulevaisuudessa.

Kaupunginjohtaja Kai Roslakka kävi läpi kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä ja tulevaisuuden näkymiä. Kun väestö ikääntyy ja palveluntarve lisääntyy, kasvavat menot. ”Maakunta ei selviä niistä nykyisellä menettelytavalla. Palvelujen tuotantotapaan on saatava muutoksia nopeasti.”, totesi Roslakka.

Luetuimmat