Etelä-Karjalan pelastuslaitos kohottaa valmiutta vakavan maastopaloriskin vuoksi — "Olen ollut melkein kymmenen vuotta päällystötehtävissä enkä muista tällaista tilannetta olleen kertaakaan"

Poikkeuksellinen valmiuden kohotus kestää perjantai-illasta sunnuntai-iltaan, ja tarvittaessa sitä jatketaan.

Kimmo Seppälä

Viikonloppuna jokaisessa Etelä-Karjalan kunnassa on vähintään neljän henkilön 
vahvuinen päivystysryhmä välittömässä 
lähtövalmiudessa. Arkistokuva.
Viikonloppuna jokaisessa Etelä-Karjalan kunnassa on vähintään neljän henkilön vahvuinen päivystysryhmä välittömässä lähtövalmiudessa. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella kohotetaan valmiutta viikonlopun ajaksi. Päivystävä päällikkö Sampsa Lintunen kertoo tiedotteessa, että syynä on poikkeuksellisen vakava maastopaloriski koko maakunnan alueella.

— Olen ollut melkein kymmenen vuotta päällystötehtävissä enkä muista tällaista tilannetta olleen kertaakaan, Lintunen sanoo.

Viikonlopun ajan jokaisessa kunnassa on vähintään neljän henkilön vahvuinen päivystysryhmä varallaolossa eli välittömässä lähtövalmiudessa.

Kaksi kuvauskopteria eli drone-yksikköä Imatran ja Lappeenrannan VPK:sta on viikonloppuna päivystysvalmiudessa. Pelastuslaitoksella on myös ylimääräinen päällystön jäsen päivystysvalmiudessa.

Valmiuden kohotus kestää perjantai-illasta sunnuntai-iltaan, ja tarvittaessa sitä jatketaan.

Satelliitit ja dronet apuna, palolento kulkee kahdesti päivässä

Metsäpaloindeksi on erittäin korkea koko maakunnan alueella ja sen odotetaan kohoavan ensi viikolla. Sunnuntaiaamuun saakka metsäpaloindeksi on vähintään 5,2 ja keskiviikkona sen odotetaan olevan jopa 5,8. Metsäpaloindeksin maksimiarvo on 6,0 ja metsäpalovaroituksen raja-arvo on 4,0.

Itä-Suomen tilannekeskus seuraa satelliittien ilmaisemia mahdollisia maastopaloja. Jokainen havainto välitetään päivystävälle palomestarille ja käydään tarkistamassa paikan päällä. Tarvittaessa apuna käytetään myös droneja eli RPAS-laitteita.

Maastopalojen havainnointi satelliittien avulla on aloitettu tänä vuonna. Satelliitit havaitsevat poikkeavia lämpösäteilyjä.

Aluehallintovirastolta on saatu lupa lentotoiminnan tiivistämiseksi kahteen kertaan päivässä. Lisäksi rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien lentokaluston käytettävyyttä maastopalotilanteessa pyritään tehostamaan.

Jos haistat savua, tarkasta mistä se tulee

Lintunen kehottaa Etelä-Karjalan asukkaita ja mökkiläisiä äärimmäiseen varovaisuuteen kaikessa toiminnassa, josta voi aiheutua kipinöintiä.

— Kannustan ihmisiä tarkkailemaan ympäristöä aktiivisesti. Jos ilmassa haisee savu, sen lähde tulee tarkastaa heti.

Avotulen teko on kielletty koko Etelä-Karjalassa.

Luetuimmat