Tilaisuus oli lyhyt ja karu, kuvailee Ilkka Nokelainen Rami Hasun irtisanoutumista

Niina Malm (sd.) käynnistäisi pormestarimallin tarkastelun. ”Onko kaupunginjohtajan haku enää sellainen juttu?”

Niina Malmin mukaan perheen tärkeys Rami Hasulle tuli vuoden aikana hyvin selväksi erilaisissa yhteyksissä. Ilkka Nokelainen oli paikalla, kun Hasu irtisanoutui. (Arkistokuva.)
Niina Malmin mukaan perheen tärkeys Rami Hasulle tuli vuoden aikana hyvin selväksi erilaisissa yhteyksissä. Ilkka Nokelainen oli paikalla, kun Hasu irtisanoutui. (Arkistokuva.)

Ilkka Nokelaisen (sd.) aavistukset kävivät toteen tänä aamuna, kun hän saapui Imatran kaupungintalolle alkuviikosta sovittuun tapaamiseen.

Paikalla oli kaupunginjohtaja Rami Hasu sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, eli Nokelaisen lisäksi Anna Helminen (kok.) ja Mikko Airas (kok.)

Voisiko pormestari olla yksi vaihtoehto myös mahdollisesti uudistuvaa maakuntarakennettakin silmällä pitäen, Malm kysyy.

— Oli sovittu, että tavataan. En tiennyt, mistä oli kyse, mutta aavistelin tällaista. Onhan tämä ollut ilmassa pidempään.

Työt loppuivat siihen paikkaan

Tilaisuudessa Rami Hasu kertoi suullisesti jättävänsä kaupunginjohtajan tehtävän. Tilaisuus oli vakavahenkinen, lyhyt ja karu, Nokelainen kuvailee.

— Ei siellä kukaan hymyssä suin ollut.

Hasun työt loppuivat siihen paikkaan. Hän poistui kaupungintalolta saman tien, Nokelainen kertoo.

Omia tunnelmiaan Nokelainen kuvaa näin.

— Ei nämä kivoja asioita ole, mutta näitten kanssa pitää vain elää ja katsoa eteenpäin. Ei ole muuta vaihtoehtoa.

”Täytyy muhitella asiaa”

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm (sd.) ymmärtää hyvin Hasun tarvetta osallistua enemmän perhe-elämään ja nostaa hattua pienten lasten isän rohkealle ratkaisulle.

Toisaalta kaupunginjohtajaksi ryhtyvän pitäisi kyllä tiedostaa, mihin on ryhtymässä. Täyttä synninpäästöä ei Malmilta heru.

— Täytyy muhitella asiaa, hän sanoo.

Ennen juhannusta joku selvyys

Ilkka Nokelainen uskoo, että ennen juhannusta on joku selvyys, miten kaupunginjohtajan viran täytössä edetään.

— Poliittiset ryhmät katsovat asiaa seuraavien viikkojen aikana.

Niina Malmin mukaan mihinkään paniikkiratkaisuihin ei ole tarvetta, kun puikoissa on kokenut kaksikko, eli vt. kaupunginjohtajaksi nimitetty hallintojohtaja Kaisa Heino sekä talousjohtaja Kai Roslakka.

Malm toivoo avointa ja hyvähenkistä keskustelua, millaista johtajaa Imatralle lähdetään etsimään.

Pormestari vai kaupunginjohtaja?

Nyt olisi hyvä hetki pohtia myös pormestarimallia, kuten Pertti Lintunen ehti perjantaina jossakin jo ehdottaa, Malm sanoo. Hän kysyy, onko kaupunginjohtajan hakeminen enää ylipäätään sellainen juttu kuin joskus aiemmin.

— En osaa sanoa, olisiko pormestari oikea ratkaisu tähän hetkeen, mutta ehkä pitäisi palauttaa mieleen pormestarimallin plussat ja miinukset.

Pormestari eroaa kaupunginjohtajasta siten, että pormestari on poliittinen luottamushenkilö, joka valitaan valtuustokaudeksi kerrallaan. Sen sijaan kaupunginjohtaja on vakituisessa virkasuhteessa.

Voisiko pormestari olla yksi vaihtoehto myös mahdollisesti uudistuvaa maakuntarakennettakin silmällä pitäen, Malm kysyy.

— Se oli hyvä avaus Lintuselta, hän toteaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset