Ulla Liukkonen ja Jukka Moilanen saivat korkea-arvoiset kunniamerkit

Anne Vihavainen

Keittiömestari Jukka Moilanen.
Keittiömestari Jukka Moilanen.

Ulla Liukkonen ja Jukka Moilanen saivat viime viikolla kansainvälisesti arvostetut kunniamerkit työstään.

Liukkonen on palkittiin perjantaina 9.6. korkea-arvoisilla käädyillä Keittiömestareiden maailmanliiton toimesta. Hän on ensimmäinen eurooppalainen, joka on kyseisen arvomerkin saanut.

Liukkonen työskentelee Lappeenrannassa lounasravintola Myllärin Kulmassa ja Linnoituksen Krouvissa.

”Makkaramiehelle” tunnustus

Myös imatralainen, Saimaan Ammattikorkeakoulun lehtori ja keittiömestari Jukka Moilanen sai samassa tapahtumassa tunnustuksen Pohjoismaisen ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä.

— Matkustan työni puolesta maailmalla 3-4 kertaa vuodessa ja kyllä se pohjoismainen ruokakulttuuri sitä lähiruokaa minulle on, Moilanen kommentoi.

Hänelle luovutettiin Pohjoismaiden keittiömestareiden viininpunaiset Cordon Rouge -käädyt viime lauantaina. Niin Moilanen kuin Liukkonen ovat olleet Pohjoismaiden keittiömestareiden hallituksessa jo kuusi vuotta. Moilanen kertoo, että pohjoismainen hallitus on mennyt eteenpäin kielimuurin murtamisessa, sillä aikaisemmin kommunikointikielenä on ollut pääasiassa skandinaavinen kieli. Suomalaiset ovat siksi olleet yleensä viidentenä jonossa, mutta tällä hetkellä kuitenkin englanti on yleistynyt kommunikoinnissa.

— Ehdotin viitisen vuotta sitten englannin kielen käyttöä. Sain silloin siitä melko tyrmääviä kommentteja, Moilanen sanoo. Hänen mukaansa heittäytymällä kuitenkin saa aikaiseksi ja kehityksen suunta näkyi viimeviikkoisessa kongressissa, jossa puhuttiin englantia.

Suomessa on myönnetty Cordon Rouge -käädyt 23 keittiömestarille. Moilasta lämmittää rajojen yli tulevalta ammattikunnalta saatu tunnustus ja sanoo käätyjen olevan iso asia niin hänelle itselleen kuin Etelä-Karjalan kulmalle. Ulla Liukkonen sai käädyt vuonna 2011.

Palkinnot jaettiin viime viikolla Lahdessa järjestetyssä NKF Congress 2017 -tapahtumassa. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi ja sen tapahtumapaikka kiertää ympäri Pohjoismaita. Liukkosen palkitsi maailmanlaajuisen WACS (World Association of Chefs' Societies, Keittiömestareiden maailmanliitto) -järjestön presidentti Thomas Gugler. Hän antoi Liukkoselle "presidentin käädyt".

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.