Irti-teatterin Pettymyksen voi nähdä vielä kerran, verkossa – Ainakin jokaisen vanhemman ja opettajan kannattaisi nähdä tämä näytelmä, sanoo ohjaaja Lauri Haltsonen

Pettymys esitetään Valtakunnallisilla Nuorisoteatteripäivillä, eli Ramppikuume -festivaaleilla.

Pettymyksen voi nähdä vielä kerran.
Pettymyksen voi nähdä vielä kerran.

Irti-teatterin Pettymys on yksi niistä viidestä näytelmästä, jotka voi nähdä Ramppikuume -festivaaleilla tulevana viikonloppuna. Virtuaalisesti.

Sitten 2000-luvun alun Irti-teatteri ei ole festivaaleille pyrkinytkään, kertoo ohjaaja Lauri Haltsonen.

Nuorisoseuralaisten lisäksi myös kaikki muut voivat seurata esityksiä Ramppikuume -festivaalin sivuilta. Ne voi katsoa vain suorina, eli esityksestä ei jää julkisia tallenteita.

Irti-teatterin esitys tapahtuu lauantaina kello 19.15.

– Tämä on viimeinen mahdollisuus tämän esityksen näkemiseen. Emme voi järjestää lisäesityksiä esimerkiksi kouluille, sillä yksi tekijäryhmän jäsen on muuttanut Imatralta muualle, Haltsonen kertoo.

Ainakin jokaisen vanhemman ja opettajan pitäisi tämä esitys nähdä, hän sanoo.

– Meille on tullut paljon palautetta siitä, kuinka autenttinen nuorten elämän kuvaus tämä on. Tämän nähtyään moni on tajunnut nuorten elämän raadollisuuden nykypäivänä. esimerkiksi monet terveys- ja koulukentän ammattilaiset ovat käyneet katsomassa Pettymyksen.

Iina Lagus (vas.) ja Tiina Veijalainen somettavat Pettymys -näytelmässä.
Iina Lagus (vas.) ja Tiina Veijalainen somettavat Pettymys -näytelmässä.

Pettymyksen viimeinen esitys oli 22. elokuuta, joten se on vielä tuoreena tekijöiden muistissa. Alun perin sen ensi-iltaa kaavailtiin jo keväälle, mutta korona siirsi sen – samoin se teki myös Ramppikuume -festivaalille.

– Haimme festivaalille helmikuussa ja saimme tiedon valinnasta huhtikuussa. On tietysti harmi, etteivät nuoret pääse nyt tapaamaan muita teatterintekijöitä.

Mukaan pääseminen lämmittää silti. Etenkin kun Pettymys valittiin tänä vuonna myös Jyväskylän Harrastajateatteripäiville; palautteen saaminen on nuorille kaikkein tärkeintä, Haltsonen sanoo.

Tulevan viikonlopun aikana nuoret teatterintekijät saavat palautetta sekä yleisöltä, että ammattilaisilta.

Katsojat voivat kommentoida jokaista esitystä verkossa ja esittää kysymyksiä niiden tekijöille. Festivaalin ammattilaisraatiin kuuluvat tänä vuonna näytelmäkirjailija Elina Kilkku, näyttelijä Arttu Soilumo sekä tanssija-näyttelijä-näyttämötaistelija Arvo Jean-Michael Saarinen.

Ramppikuume, eli Valtakunnalliset Nuorisoteatteripäivät on tarkoitettu 13-20-vuotiaille nuorille ja heidän ohjaajilleen.

Luetuimmat