Imatran poliisivankilassa pidätettynä ollut turvapaikanhakija vapautettiin — Karkotuspäätös sai täytäntöönpanokiellon korkeimmalta hallinto-oikeudelta

Poliisivankilan toimista on kanneltu oikeusasiamiehelle.
Poliisivankilan toimista on kanneltu oikeusasiamiehelle.

Imatran poliisivankilassa säilössä ollut irakilainen turvapaikanhakija sai toissapäivänä myönteisen vastauksen täytäntöönpanokieltohakemukseen ja hänet vapautettiin eilen.

Rikoskomisario Jyrki Hänninen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksiköstä vahvistaa tiedon.

— Pitää paikkansa. Täytäntöönpanokielto tuli korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Otettiin säilöön muun asian yhteydessä

Hännisen mukaan turvapaikanhakija otettiin säilöön rikoskuulustelun yhteydessä, jossa häntä kuulusteltiin asianomistajana. Kaakkois-Suomen poliisilaitos sai virka-apupyynnön Sisä-Suomen poliisilaitokselta henkilön kuulustelemiseksi.

Kuulustelujen yhteydessä ilmeni että henkilöllä on täytäntöönpanokelpoinen karkotuspäätös, ja edellytykset säilöön ottamiseen täyttyivät.

— Säilöönottaminen vahvistettiin käräjäoikeudessa.

Kantelu oikeusasiamiehelle

Yksityishenkilö on kannellut turvapaikanhakijan tapauksesta eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sosiaalisessa mediassa levinneiden viestien mukaan turvapaikanhakijaa kohdeltiin huonosti poliisivankilan henkilökunnan taholta. Syytösten mukaan hän ei muun muassa saanut lääkettä maksasairauteensa.

Syytöslistalla on myös viivyttely puhelimen lataamisessa, ja että henkilö ei ole päässyt ottamaan yhteyttä lakimieheensä.

Juttua muokattu 15.35, lisätty otsikkoon korkein hallinto-oikeus.

Luetuimmat