Hovioikeus muutti Helvetin enkelien kerhotilaa ammuskelleen miehen vankeusrangaistuksen ehdottomaksi – Yhden miehen syyte hylättiin

Katja Juurikko

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli ammuskelutapausta poikkeuksellisesti Kouvolassa lokakuussa 2018.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli ammuskelutapausta poikkeuksellisesti Kouvolassa lokakuussa 2018.

Itä-Suomen hovioikeus on muuttanut käräjäoikeuden tuomiota Lappeenrannassa vuonna 2018 tapahtuneessa kerhotila-ammuskelussa.

Hovioikeus määräsi perjantaina antamallaan tuomiolla Hells Angels MC Carelian -moottoripyöräkerhon kerhotilaa kohti ammuskelleen, vuonna 1989 syntyneen miehen vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kahdesta ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli lokakuussa tuominnut vankeusrangaistuksen saman mittaisena, mutta ehdollisena.

Hovioikeuden mukaan miehelle tuomittava vankeusrangaistus on sellaisenaan niin pitkä, että sen määrääminen ehdollisena edellyttäisi ehdollisuutta puoltavia seikkoja.

Oikeuden mielestä miehen tekoihin ei kuitenkaan liity mitään sellaisia lieventäviä asianhaaroja, jotka puoltaisivat vankeusrangaistuksen tuomitsemista ehdollisena. Hovioikeus otti tuomiota punnitessaan huomioon myös miehen aiemman rikollisuuden ja päätyi ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Ammuskelu tapahtui toukokuussa 2018. Vuonna 1989 syntynyt mies ampui rynnäkkökiväärillä kohti moottoripyöräkerhon Lappeenrannan kerhotilaa ohi ajaneesta autosta. Auton kuljettaja ja takapenkillä istunut mies tuomittiin tapauksessa käräjillä vaaran aiheuttamisesta ja avunannosta vaaran aiheuttamiseen.

Syyttäjä oli vaatinut käräjäoikeudessa kahdelle miehistä tuomiota kahdesta murhan yrityksestä ja kolmannelle avunannosta kahteen murhan yritykseen.

Syyttäjä toisti vaateensa valittaessaan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Toissijaisesti syyttäjä vaati, että murhan yrityksestä syytettyjen miesten rangaistuksia kovennetaan ja ne muutetaan ehdottomiksi.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota myös auton takapenkillä istuneen miehen osalta. Hänen tuomionsa avunannosta vaaran aiheuttamiseen hylättiin. Autoa ajaneen miehen tuomio jäi voimaan. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet vuoden ja kahden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus ampuma-aserikoksesta, vaaran aiheuttamisesta, huumausainerikoksesta ja lievästä ampuma-aserikoksesta.

Hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.