”Jätkän pätkät, parrun pätkät, Saimaalla seilattiin” — Joutseno-päiviä vietettiin hilpeässä tunnelmassa

Petteri Lindholm

Leijonat-ryhmä viihdytti joutsenolaisyleisöä mukaelmallaan Kaunis Veera eli ballaadi Saimaalta -elokuvasta.
Leijonat-ryhmä viihdytti joutsenolaisyleisöä mukaelmallaan Kaunis Veera eli ballaadi Saimaalta -elokuvasta.

Petteri Lindholm

Lavis eli lavatanssijumppa laittoi vauhtia Joutseno-päivien yleisöön.

Petteri Lindholm

Anna-Liisa Tyrmi (vasemmalla), Edvin Kaivola, Pirkko Kaivola ja Eva Seppänen ovat käyneet melkein kaikilla Joutseno-päivillä.

Petteri Lindholm

Juha Kuorttinen soitti torilla kanteletta.

Perinteisten Joutseno-päivien yleisöä helli lauantaina pilvettömältä taivaalta paistava aurinko. Keskiviikkona alkaneiden riehojen huipentumaa vietti Joutsenon torilla noin 500-päinen yleisö

Torilla vaihdettiin kuulumisia, otettiin jumppa-askeleita lavatanssin tyyliin, syötiin lepuskoja ja rieskoja sekä kuultiin muun muassa Juha Kuorttisen kantele-esitys. Ämpäreitäkin jaettiin.

— Jätkän pätkät, parrun pätkät, Saimaalla seilattiin, hoilasi puolestaan Leijonat-nimellä esiintynyt joutsenolaispoppoo.

Leijonat esittivät torilla hilpeän mukaelman Kaunis Veera eli ballaadi Saimaalta –elokuvasta musiikin kera. Esityksessä viettelevä Veera pani venemiesten päät pyörälle.

Kerran joutsenolainen, aina joutsenolainen

Joutsenolaiset Anna-Liisa Tyrmi, Edvin ja Pirkko Kaivola sekä Eva Seppänen seurasivat yleisössä vuoden rieskaemännän julkistamista. Osa nelikosta on käynyt lähes kaikilla Joutseno-päivillä sen jälkeen, kun järjestäminen aloitettiin vuonna 1972.

— Yhteiset kokoontumiset ovat tärkeitä. Tänne tullaan tapaamaan vanhat tutut. Johan tässä tunnetaan liki puolet Joutsenon väestä, Pirkko Kaivola sanoo.

Anna-Liisa Tyrmi ehti asua vuosikymmeniä Ranskassa, mutta palasi muutama vuosi sitten takaisin Joutsenoon.

— Kerran joutsenolainen on aina joutsenolainen, eikä Karjala lähde ihmisestä, vaikka ihminen lähtisi Karjalasta, Tyrmi hauskuttaa seuruetta.

Mahtava yhteishenki

Vuoden joutsenolaiseksi valittiin liikunnanohjaaja Maija Rajala, jonka jumpissa ja kuntosaliryhmissä varsinkin Joutsenon iäkkäämpi väki on oppinut huolehtimaan kunnostaan. Valinnastaan silminnähden ilahtunut Rajala sanoo olevansa erittäin yllättynyt.

— En ajatellut että minun pitämilläni tunneilla olisi niin merkitystä ihmisille. Olen kyllä paasannut kuin pappi, että kunnosta on pidettävä huolta, ja ilmeisesti ihmiset ovat sitten lopulta kuunnelleet, Rajala naurahti.

Loppuvuonna 70 vuotta täyttävä Rajala on asunut Joutsenossa tasan 50 vuotta.

— Joutsenossa on mahtava yhteishenki. Kun jotakin halutaan saada tehtyä, niin yhdessä se saadaan aikaan.

Uusi rieskaemäntä taas on Terttu Ahonen.

Joutseno-päiviä järjestävän kotiseutuyhdistyksen sihteeri Mirja Rantala kiitteli Ahosta ruokaperinteiden ylläpitämisestä ja hänen järjestämistään rieskakursseista, jollaiselle Rantala itsekin otti toissa vuonna osaa.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.