Työnhakijaksi ilmoittautuminen meni pieleen ja sytytti vihan liekit — Toimittaja oli jäädä ilman työttömyyskorvausta

Työnhakijaksi ilmoittautuminen meni pieleen ja sytytti vihan liekit — Toimittaja oli jäädä ilman työttömyyskorvausta

Määräaikainen työsopimukseni päättyy elokuun loppuun. Ennen otettiin hattu kouraan ja mentiin työvoimatoimistoon. Nyt kirjaudun työkkärin Oma asiointi -palveluun, kliksuttelen pari kertaa ja homma on paketissa. Jään odottamaan puhelua.

Minulle soitettiin toukokuussakin samassa tilanteessa, muutama päivä ilmoittautumisen jälkeen. Mielessä on jo asioita, joista voisin TE-toimiston tyypin kanssa puhua.

Marssin työkkäriin ja kysyn, missä meni pieleen.

Puhelua ei kuulu. Viikko kuluu, enkä muista odottaa puhelua kuin satunnaisesti. Ei tule puhelua, tulee kirje kotiin.

Työnhakusi on päättynyt, koska et ole ilmoittautunut työttömäksi työhakijaksi, etkä siksi ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen, kirjeessä kerrotaan.

Tunnen sisälläni vihan liekit. Varmasti ilmoittauduin, aivan varmasti! Mitä pelleilyä tämä nyt on, jäänkö ilman rahaa?!

Asia on hoidettava viipymättä. Marssin työkkäriin ja kysyn, missä meni pieleen. Palvelutarpeen arviointi ja työttömyyssuunnitelma jäivät tekemättä määräajassa. Toukokuussa sinulle soitettiin, heinäkuusta eteenpäin asia hoidetaan itse verkossa. Mene kotiin ja ilmoittaudu uudestaan työttömäksi, neuvotaan. Hopeareunuskin tarjoillaan: määräajalta tukea ei menetä, vain niiltä väliin jääneiltä muutamalta päivältä, jolloin asiaa ei oltu hoidettu.

Tieto helpottaa, mutta suussa maistuu sappi. Jos tällainen asia menee minulta ohi, en varmaan ole yksin.

Menen kotiin ja kirjaudun uudestaan Oma asiointiin. Työttömäksi ilmoittautumisen jälkeen alapalkissa tosiaan neuvotaan tekemään palvelutarpeen arviointi. Olenko kiinnostunut yrittäjyydestä ja miltä alueilta aion hakea töitä, siellä muun muassa kysytään.

Sen jälkeen laadin työttömyyssuunnitelman, jossa muutamin lausein kerron, mitä töitä aion hakea ja mitä kanavia aion siinä käyttää. No, kirjoitan ammatikseni, silloin kun en ole työtön, joten tästä ehkä selviän. Lopuksi vielä tehtäviä, tutustu työnhakijan velvollisuuksiin ja täytä CV TE-palveluiden CV-nettiin. Näissä määräaikaa on sentään kuun loppuun.

Ei se niin kamalaa ollutkaan.

Kaakkois-Suomen TE-toimiston työnvälityspalvelun palveluesimies Annele Buddas kertoo, että sähköisten palveluiden uudistus on aiheuttanut jonkin verran hämmennystä. Palautetta TE-toimisto on muutoksesta saanut, mutta Buddaksen mukaan ei hirvittävän paljon. Valtakunnallinen puhelinpalvelu ei ole asian vuoksi ruuhkautunut.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.