Koitsanlahden hovi yllättäen auki yleisölle tänä viikonloppuna — edellisen kerran 25 vuotta sitten

Anssi Kemppinen

Koitsanlahden hovi on avoinna yleisölle tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Arkistokuvassa päärakennus.
Koitsanlahden hovi on avoinna yleisölle tänä viikonloppuna ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Arkistokuvassa päärakennus.

Parikkalan Koitsanlahden hovi on yllättäen avoinna tänä viikonloppuna. Kartanon omistajan Ilkka Jylhän mukaan kartano on auki kello 10—20. Kartanon avaamisesta kertoi ensin Yle.

Edellisen kerran maalaiskartano on ollut auki yleisölle vuonna 1992. Sen ei ollut tarkoitus olla auki yleisölle tänä kesänä, mutta Koitsanlahden hovi päätettiin avata yleisölle Simpeleen Antiikkipäivien vuoksi.

— Antiikkimessuille odotetaan 3 000—4 000 kävijää ja messut ovat neljän kilometrin päässä Koitsanlahdesta. Samanlaiset ihmiset tietenkin käyvät molemmissa, Jylhä sanoo.

Koitsanlahden hovin pääsymaksu on kolme euroa. Lisäksi vanhasta maalaiskartanosta saa kahvia.

Kartanoa pyörittää tänä kesänä Ilkan poika Pietari Jylhä. Hän isännöi vanhaa kartanoa kesätyönään. Näillä näkymin kartano on auki ainakin lauantain, sunnuntain ja maanantain.

— Katsotaan miten homma sujuu ja käykö siellä väkeä, Ilkka Jylhä sanoo aukiolon jatkamisesta.

Jylhä on kalustanut vanhan kartanon kodinomaisesti. Tyyliltään Koitsanlahden hovi on venäläinen maalaiskartano 1840-luvulta, joten Jylhä on tuonut sinne sen ajan huonekaluja ja taidetta. Kartanossa ei ole vitriineitä tai vanhoja valokuvia, vaan se on kalustettu sellaiseksi kuin rakennus on aikanaan ollut.

Rakennuksessa on esimerkiksi Pietarista tuodut kaakeliuunit ja suurin osa huonekaluista on niin ikään peräisin Venäjältä. Kalusteet ovat antiikkikeräilijä Jylhän kokoelmista. Jylhän mukaan kartanon kalustus on sellainen kuin venäläisissä romaaneissa.

Jylhä on remontoinut kartanon katon, mutta pääosin rakennus oli ennestään hyvässä kunnossa. Osin kartanon hyvä kunto selittyy Museoviraston aiemmin teettämällä remontilla, jossa uusittiin rakennuksen ikkunat.

Ainoassa Suomen nykyisellä alueella sijaitsevassa lahjoitusmaahovissa toimi museo 1960-luvulta 1990-luvulle asti. Museovirasto sulki museon vuonna 1992. Senaatti-kiinteistöt myi Koitsanlahden hovin Jylhälle viime vuonna.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde sijaitsee Parikkalan Koitsanlahdessa mäen päällä Kuutostien lähellä. Hoviin kuuluu 1800-luvulta peräisin oleva päärakennus, sivurakennuksia ja puutarha.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.