Metsästäjät lopettivat susihavaintojen kirjauksen — Syynä on katkeruus Luonnonvarakeskuksen kanta-arvioon

Imatralta ja Ruokolahdelta viimeiset kirjaukset susista tulivat pari kuukautta sitten.

AOP/Ismo Pekkarinen

Susien määrä Imatran ja Ruokolahdne alueella on nyt arvailujen varassa.
Susien määrä Imatran ja Ruokolahdne alueella on nyt arvailujen varassa.

Imatran ja Ruokolahden alueella elävien susien liikkeet ovat viimeisten kuukausien aikana olleet pelkästään arvailujen varassa.

Luonnonvarakeskuksen petokanta-arvioihin närkästyneet metsästäjät eivät ole kirjanneet havaintojaan tarkoitukseen avatulle nettisivustolle.

Havaintojen kirjaus alkoi hiipua jo viime vuoden puolella. Kahteen kuukauteen Imatralta ja Ruokolahdelta ei ole kirjattu yhtään havaintoa.

Karhut ovat talviunella, mutta ilvekset, ahmat ja sudet liikkuvat.

— Viimeisin susihavainto on parin viikon takaa Utulan tien varresta, jossa sudet olivat tappaneet hirven, tietään riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Kurki.

Metsästäjien kapina sai valtakunnalliset mittasuhteet, kun Metsästäjäliitto ilmoitti pari viikkoa sitten irtautuvansa nykyisestä suden kannanhoitosuunnitelmasta.

Hannu Kurki pitää outona protestitapana sitä, että havainnoista ei ilmoiteta eteenpäin.

— Kaikki havainnot ja mahdolliset uhkat pitää kirjata, jos mielitään saada ministeriöltä kaatolupia susille. Jos ei ole havaintoja ei tule lupiakaan.

Parikkalassa metsästäjät suhtautuvat petohavaintoihin toisella tavalla. Pihasusien liikkeiden dokumentointi tuotti viime vuonna kuntaan kolme kaatolupaa.

Luonnonvarakeskuksen ja metsästäjien näkemysten eroavuus susien määrässä johtuu Kurjen mukaan täysin erilaisesta tulkintatavasta.

— Luonnonvarakeskus tekee havainnoista tilastollista analyysiä. Metsästäjille kymmenen havaintoa on kymmenen sutta, Kurki kärjistää.

Parikkalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilkka Tiainen katsoo tilannetta sekä metsästäjien edunvalvojana että paikallisena riistanhoidosta vastaavana viranomaisena.

Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta alkanut protesti Tiaisen mielestä jo koko maassa.

— Hankala ja ikävä tilanne. Metsästäjät tekevät ison työn havaintojen saamisessa ja sitten Lukelta ei saada juuri mitään palautetta, pikemminkin päinvastoin.

Metsästäjät eivät epäile vain Luken kanta-arvioita susista. Perustellummin epäily on herännyt kyvystä arvioida karhukantaa.

— Viime syksynä Lukea arvioi, että Etelä-Karjalassa on 13 pentuetta. Metsästäjien havaintojen mukaan niitä oli 26. Ero on järkyttävän suuri.

Tiainen toivoo, että osapuolet istuvat mahdollisimman pian saman pöydän ääreen ja miettivät, mitä tilanteelle on tehtävä.

— Häviäjinä tässä ovat pedot, jos metsästäjät ottavat käyttöön oman käden oikeutta. Se on huono tilanne.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat