Imatran käsiin jää liuta huonokuntoisia sote-kiinteistöjä: Myöhemmin Eksote luopuu myös Kukkurilasta ja Honkaharjusta

kai skyttä

Eksote on Honkaharjun sairaalassa vuokralla. Tilat omistaa Imatran kaupunkikonserni.

Imatralaisten käsiin on jäämässä useita huonokuntoisia sote-kiinteistöjä.

Mansikkalan hyvinvointiaseman lisäksi Eksote vetäytyy mielenterveyspalvelujen Käpykujan kiinteistöstä Honkaharjua vastapäätä. Ryhmäkoti Eevalasta lähdettiin jo aiemmin. Syy on kaikissa sama, sisäilmaongelmat.

Pitkällä aikavälillä Honkaharjua ei varmaan ole, mutta mikä se aikataulu on, sitä on vaikea ennustaa.

— Meille oli yllätys, että monet käytössä olevat tilat Imatralla ovat sisäilmaltaan täysin sopimattomia. Jouduimme etsimään lähes koko sote-sektorille uudet tilat. Siksi toiminnot ovat nyt Imatralla hajallaan, toteaa Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Honkaharjuun ei jäädä loputtomiin

Tulevaisuudessa Eksote luopuu myös Kukkurilasta sekä Honkaharjusta.

Kukkurilasta on arvioitu lähdettävän 2020. Päätöstä asiasta ei ole.

Myös Honkaharjun osalta aikataulu on avoinna. Mitään akuuttia hätää ei ole, rakennus on tyydyttävässä kunnossa, arvioi Eksoten tilahallintopäällikkö Jari Villanen. Eniten tällä hetkellä ongelmia tuottaa tilojen epäkäytännöllisyys ja avoterveydenpuolella ahtaus, Villanen kertoo.

Pentti Itkosen mukaan Honkaharjussa jatketaan vielä useampi vuosi, ei kuitenkaan loputtomiin. Honkaharjun korvaavia vaihtoehtoisia tilaratkaisuja tullaan varmasti selvittämään. Se mitä tässä vaiheessa toteutuu, on eri asia.

— Pitkällä aikavälillä Honkaharjua ei varmaan ole, mutta mikä se aikataulu on, sitä on vaikea ennustaa, Itkonen sanoo.

Sairaaloita suljettu ennenkin

Sairaalasta luopuminen vaatii poliittisen päätöksen. Ratkaisut eivät ole helppoja, mutta niitäkin on tehty, Itkonen muistuttaa.

— Honkaharjulle tapahtuu sama kuin aiemmin Tiuruniemen, Rauhan ja Joutsenrannan sairaaloille. Ne kävivät tarpeettomiksi, Itkonen toteaa.

Kovin äkkinäisiä ratkaisuja ei ole edessä, sillä vuodeosastoja ei voi sulkea nopeasti.

Kokonaan ilman vuodeosastopaikkoja Imatra tuskin jää tulevaisuudessakaan, Itkonen arvioi. Niiden määrä vain vähenee huomattavasti nykyisestä, koska tarvekin vähenee. Syynä on hoitojen, lääkkeiden, teknologian sekä ennen muuta vanhusten kotihoidon kehittyminen.

Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat