Johtajasopimuksen neuvottelujen venyminen ja aikataulujen paukkuminen nakersi Keskustan luottamusta Anu Sepposeen – "Sosiaalinen media ei tee päätöksiä näissä asioissa, vaan Ruokolahden valtuusto" korostaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Päivi Kosunen

Ruokolahden kunnanhallitus kokoontuu tiistaina päättämään kunnanjohtajavalinnan jatkokuvioista.

Piia Kaskinen

Tässä vaiheessa kaikki näytti sopuisalta. Anu Sepponen oli saanut onnittelukukat elokuun lopussa tultuaan valituksia Ruokolahden johtoon. Kunnanjohtaja Tuomo Sallinen odotti pääsevänsä perehdyttämään uutta johtajaa tehtäviin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja nyt Ruokolahti etsii uuttaa kunnanjohtajaa.
Tässä vaiheessa kaikki näytti sopuisalta. Anu Sepponen oli saanut onnittelukukat elokuun lopussa tultuaan valituksia Ruokolahden johtoon. Kunnanjohtaja Tuomo Sallinen odotti pääsevänsä perehdyttämään uutta johtajaa tehtäviin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja nyt Ruokolahti etsii uuttaa kunnanjohtajaa.

Pitkäksi ja mutkikkaaksi venähtänyt kunnanjohtajan valintaprosessi pitää poliittiset ryhmät kiireisinä Ruokolahdella.

Keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä kokoontui sunnuntai-iltana puntaroimaan tilannetta ja laatimaan lehdistötiedotetta asioiden kulusta.

– Julkisuudessa on ollut sekava tapahtumista ja syistä, jotka niihin ovat johtaneet, Tässä on ollut väärinymmärryksiä, sanoo Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Päivi Kosunen.

Sopimuksen venyminen nakersi luottamusta

Kunnanjohtajan johtajasopimuksen hyväksymisen venyminen ja aikataulujen paukkuminen olivat Kosusen mukaan ne asiat, jotka nakersivat Keskustan ryhmän luottamusta kunnanjohtajaksi jo kuukausi sitten valittuun Anu Sepposeen.

– Hänelle tarjottiin johtajasopimusta allekirjoitettavaksi heti valinnan jälkeen eli nimet olisi voinut pistää paperiin jo hyvissä ajoin, Kosunen muistuttaa.

Kun johtajasopimuksen hyväksyminen venyi, kunnanjohtajan vaihdon suunnitelmat menivät sekaisin.

– Anu Sepponen oli luvannut ottaa tehtävän vastaan 1.10. Sepposelta ei kuitenkaan löytynyt aikaa yhteiseen tilaisuuteen, jossa kunnanjohtaja Tuomo Sallinen olisi voinut häntä perehdyttää, ennen kuin siirtyy muihin tehtäviin, selvittää Kosunen syitä, jotka saivat Keskustan epäilemään, että uuden kunnanjohtajan sitoutuminen Ruokolahdella ei ole kunnossa.

Luottamusta eivät lisänneet Pohjois-Savosta Rautammilta tihkuneet tiedot, joiden mukaan kunnanjohtaja Anu Sepponen oli kuvannut paikallisille valtuutetuille Ruokolahden tilannetta farssiksi.

Kun sopimukseton tila venyi, oli Keskustan mielestä valtuuston aika tehdä omat johtopäätöksensä.

Valtuusto leikkasi Sepposen palkkaa ja heikensi työehtoja säästösyistä.

"Some ei tee päätöksiä, vaan Ruokolahden valtuusto"

Johtajasopimuksen käänteet ovat saaneet keskustelun kuumaksi niin Ruokolahdella kuin laajemminkin. Sosiaalisessa mediassa tunteet ovat kuohuneet ja poliisitkin ovat tutkineet jo keskustelussa esiin nousseita uhkauksia.

– Pitää teroittaa sitä, että sosiaalinen media ei tee tässä päätöksiä, vaan Ruokolahden valtuusto, Päivi Kosunen muistuttaa.

Keskustaa on syytetty siitä, että valtuustossa se leikkaamalla Sepposen palkkaa ja heikentämällä työehtoja kostaa sen, että Kimmo Tiilikaista ei valittu.

Kosunen muistuttaa, että ei yksin Keskusta ollut muuttamassa johtajasopimusta, vaan 23 valtuutettua oli sitä kannattamassa eli joukkoon mahtui monia mielipiteensä muuttajia.

Ruokolahden Keskustan ja Kristillisdemokraattien oma ehdokas Kimmo Tiilikainen hävisi kunnanjohtajavaalin 14–13. Ryhmän tiedotteen mukaan suomalaiseen demokratiaan kuuluu äänestyksen mukainen toiminta, vaikka oma toive ei toteutuisikaan. Anu Sepposen kokoomustausta ei ryhmän mukaan olisi ollut yhteistyön este.

Tiedotteessa painotetaan, että Ruokolahden Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä on ehdottomasti sukupuolten välisen palkkatasa-arvon takana,

Kunnanjohtajan palkan tulee olla ryhmän mukaan olla suhteessa henkilön osaamiseen ja sen mukana määrittyvään työpanokseen, eikä työntekijä voi sitä määrittää itse.

Varaehdokasta ei valittu

Yksi mahdollisuus kunnanjohtavalinnassa on nostaa johtajaksi vaalissa toiseksi tullut ehdokas, mikäli valituksi tuleva kieltäytyy tehtävästä.

Ruokolahdella tätä vaihtoehtoa ei harkita.

– Meillähän ei valittu varaehdokasta, Päivi Kosunen muistuttaa.

Ruokolahden kunnanhallitus kokoontuu tiistaina 6.10. pohtimaan, kuinka kunnanjohtajakysymyksen ratkaisua viedään eteenpäin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset